Gürsel Özer: Kızamıktan ölüm oranı sıfırlandı

Güncelleme Tarihi:

Gürsel Özer: Kızamıktan ölüm oranı sıfırlandı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 16, 2016 17:43

Gürsel Özer: Kızamıktan ölüm oranı sıfırlandı

Haberin Devamı

Namık Kemal KILINÇ/SERİK (Antalya), (DHA) - AİLE Hekimleri Dernekleri Federasyonu (AHEF) Başkanı Dr. Gürsel Özer, aile hekimliği uygulamasıyla başlatılan aşılama çalışmaları sonunda 2015 yılında kızamıktan ölüm oranının sıfırlandığını söyledi.
AHEF tarafından Serik'e bağlı Belek turizm merkezindeki Gloria Golf Resort Otel'de bugün başlayan 'Aile Hekimliğinin Dünü Bugünü Yarını' konulu 7'nci Uluslararası Katılımlı Aile Hekimliği Kongresi ile ilgili basın toplantısı düzenlendi. Toplantıya, AHEF Başkanı Dr. Gürsel Özer, AHEF Genel Sekreteri ve AHEKON Bilimsel Sekreteri Uzm. Dr. Erkut Coşkun ve AHEF Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Hacı Yusuf Eryazğan katıldı.
'AŞILAMAYA ÖNEM VERDİK'
Toplantıda konuşan AHEF Başkanı Dr. Gürsel Özer, aile hekimliği uygulamasının 2005 yılında Düzce'de başlayıp 2010 yılında Türkiye geneline yayıldığını hatırlattı. Aile hekimliği uygulamasıyla kısa sürede önemli başarılara imza atıldığını aktaran Özer, "Bunların başında aşılama geliyor. 'Sağlıklı bir toplum, sağlıklı bireylerle mümkündür' anlayışıyla yola çıktık ve sağlıklı nesillerin yetişmesi için aşılamaya önem verdik. Aile hekimliğine geçilmesiyle birlikte, aşılamada ivme kazanıldı. 2002 yılında BCG, bilinen adıyla verem aşısının yapılma hızı yüzde 77'lerdeydi. Bugün yüzde 97'lik oranlardan söz edebiliyoruz. Aynı şekilde difteri, boğmaca, tetanos, çocuk felci ve menenjit aşılarının uygulanmasında yüzde 78'lerden yüzde 98'lere çıktık. 1970'lerde çokça can alan difteri, aşılama sonucu bugün ölümcül olmaktan çıktı. 1990'lı yıllarda 46 bin 761 kızamık vakasında 621 ölüm gerçekleşmişti. Aşılama kızamığın da önüne geçti. 2015'te 300 kızamık vakasıyla karşılaşıldı. Ve ne mutlu ki kızamıktan ölüm oranı sıfırlandı. Uzun yıllar önce aşılanmayla çiçek hastalığı yeryüzünden tamamen silindi" dedi.
'AŞI REDDİYLE KARŞILAŞABİLİYORUZ'
Bilimin tüm toplumun aşılanması gerektiğini söylerken, mevzuat eksikliklerinin toplum sağlığını kişilerin insafına bıraktığını vurgulayan Dr. Özer, aile hekimlerinin yanlış bilgilendirme sonucu aşı reddiyle karşılaşabildiğine işaret etti. Toplum sağlığı açısından önemli bir fırsatın kaçırıldığını aktaran Dr. Özer, aşılamada Avrupa şampiyonu olan aile hekimleri görevlerini eksiksiz yaparken, kanun koyucuların da bir an önce üzerine düşeni yapmasını beklediklerini kaydetti.
ANNE VE BEBEK ÖLÜM HIZI DÜŞTÜ
Aile hekimliği uygulamasıyla henüz anne karnındayken bebeğin takibe alındığını anlatan Dr. Özer, bunun sonucunda 2010 yılında 100 binde 16.4 olan anne ölümlerinin son dönemde 15.2'ye düştüğünü belirtti. 2010 yılında bebek ölüm hızının 1000 canlı doğumda 10.1 iken bu uygulama sonucu 2014 yılında oranın 7.6'lara gerilediğini söyleyen Dr. Özer, aile hekimliğinin başlamasıyla çocuklardaki zeka geriliğinin çok daha erken tespit ve tedavi edilebilir hale geldiğini vurguladı.

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!