Gurme yazar Osmanlı mutfağını anlattı

Güncelleme Tarihi:

Gurme yazar Osmanlı mutfağını anlattı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 08, 2017 14:39

Gurme yazar Osmanlı mutfağını anlattı

Haberin Devamı



ANTALYA, (DHA) - SALI Sanayici ve İş Adamları Grubu'nun (Salı Grubu) haftalık toplantısına konuk olan araştırmacı/yazar ve gurme Haldun Tüzel, Osmanlı saray mutfağı hakkında bilgiler verirken Antalya mutfağının yüzde 40'ını Alanya yemeklerinin oluşturduğunu söyledi.

Salı Grubu'nun haftalık toplantısı Muharrem Koç başkanlığında yapıldı. Antalya Tenis İhtisas ve Spor Kulübü'ndeki toplantıya araştırmacı/yazar ve gurme Haldun Tüzel konuk oldu. Toplantıda Osmanlı saray mutfağı hakkında bilgiler veren Tüzel, Osmanlı İmparatorluğu'nun çok geniş bir coğrafyaya egemen olması nedeniyle Osmanlı mutfağı diye bir kavramın olmadığını, Osmanlı saray mutfağı olduğunu söyledi. Osmanlı'nın Kafkaslardan Balkanlara kadar bir hükümdarlık olduğunu ifade eden Tüzel, "Bu hükümdarlığın içinde milletler var, soylar var. Osmanlı mutfağı aslında bu tebaalarından oluşuyor. Dolayısıyla Osmanlı mutfağından Osmanlı'nın saray mutfağı kastediliyor. Saray mutfağı çok ayrı bir konsepttir. Topkapı Sarayı'nın mutfağı 6 bin metrekareye yakındır. Bu mutfakta dönem dönem 1500'e yakın kişinin çalıştığı olmuştur" dedi.

SARAY MUTFAĞINDA 7 ÇEŞİT SALYANGOZ YEMEĞİ

Osmanlı saray mutfağında bulunan yemekler hakkında da bilgi veren Tüzel, “Ülkemizde bir tabir vardır. 'Müslüman mahallesinde salyangoz satılmaz' diye. Saray mutfağında gastronomi tarihçilerinin kayıt altına aldığı bilgilere göre 7 çeşit salyangoz yemeği var. Müslüman mahallesinde satılmayan salyangoz o zamanın Müslümanlarının merkezinde ve halifeliğin başı olan bir yerde yapılıyor. Niye yapılıyor, çünkü sarayı oluşturan kişiler arasında padişahların sultanları da var. Biri Belçika'dan gelmiş ve salyangozu çok seviyor. Bu nedenle salyangoz da pişiriliyor. Buna benzer çok çok fazla çeşit yemekler var" dedi.

'AFYON KAYMAĞI İLK KEZ SARAY İÇİN YAPILDI'

İstanbul mutfağının saray mutfağının halka inmesi olduğunu aktaran Tüzel, "Antalya'nın bir ilçesi var. Saray mutfağı için getirilen ağaların fazlası oraya yerleştirilir. Saray fazlaları Manavgat'a yerleştirilmiştir. Yemen'den, Mısır'dan gelen ya da Çerkez olan bu saray görevlileri Osmanlı saray mutfağını dışarıya aktarmıştır. Afyon denince akla gelen 'kaymak' ilk kez saray için Eyüp'te yapıldı. Saray için özel bir tat ve kıvam olarak yapıldı. Daha sonra kaymakçılar açıldı ve o kaymakçılar ilerleyen dönemlerde de muhallebicilere, tatlıcılara dönüştü" dedi.

ANTALYA YEMEKLERİNİN YÜZDE 40'I ALANYA YEMEĞİ

Antalya mutfağıyla ilgili de bilgiler veren Haldun Tüzel, Antalya'daki yemeklerin yüzde 40'ının Alanya mutfağından geldiğini söyledi. Antalya'nın yemek yönünde özgün olarak son derece kısıtlı olduğunu ifade eden Tüzel, "Ama Antalya kozmopolit bir şehir. Selanikli, Mısırlı, Konyalı var. Bu da Antalya'da birçok yemek kültürü oluşturuyor" dedi. Tüzel, konuşmasının ardından katılımcıların sorularını da yanıtladı.

Toplantının sonunda Salı Grubu Başkanı Muharrem Koç katılımdan dolayı Haldun Tüzel'e teşekkür plaketi verdi.

FOTOĞRAFLI

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!