Gürcüler Güney Osetya sınırına zırhlı yerleştirdi

Güncelleme Tarihi:

Gürcüler Güney Osetya sınırına zırhlı yerleştirdi
Oluşturulma Tarihi: Aralık 30, 2008 15:05

Gürcistan, tek yanlı bağımsızlığını ilan eden Güney Osetya sınırına zırhlı araçlarını yerleştirdi.

Güney Osetya yönetiminden yapılan açıklamada, sınır bölgesine Gürcistan'a ait zırhlı araçların yerleştirildiği ve bu durumun ciddi rahatsızlığa yol açtığı belirtildi.

Açıklamada, Gori ve Tshinvali sınırı boyunca 28 tank ve polis zırhlı araçlarının yerleştirildiği bildirildi. Gürcistan İçişleri Bakanlığı sözcüsü Şota Utiaşvili, zırhlı araçların yerleştirilmesi kararının, bölgede görev yapan AB gözlem misyonuna ait araca ateş açılmasından sonra alındığını belirterek, bu durumdan uluslararası kuruluşların haberdar edildiğini ifade etti.

Utiaşvili, sorunlu bölgedeki sınır boyunca ve Nikozi köyüne 10 zırhlı aracın yerleştirildiğini belirterek, bu araçların 15 gündür devriye görevi yaptığını kaydetti.

Gürcistan'daki AB gözlem misyonu başkanı Hans Jörg Haber, yaptığı açıklamada, Güney Osetya sınırına "zırhlı araçların yerleştirilmesinin rahatsız edici" olduğunu belirterek, bu konuda defalarca uyarılarda bulunduklarını ve bölgede güvenliğin bu şekilde sağlanamayacağını ifade etti.

AB gözlemcilerini taşıyan zırhlı araca, yaklaşık 15 gün önce otomatik silahlarla ateş açılmıştı.

Bu arada diğer ayrılıkçı bölge Abhazya'nın lideri Sergey Bağapş, Sohumi'ye giden İngiltere'nin Tiflis Büyükelçisi Dennis Keefe ile görüşmesinden sonra yaptığı açıklamada, "Abhazya'ya, Gürcistan'ın bir bölgesi gibi bakmanın doğru olmadığını, artık bağımsız bir ülke olduklarını" söyledi.

Abhazya'nın, bağımsız bir devlet olduğunu ve Gürcistan ile hiçbir bağının kalmadığını ifade eden Bağapş, "AB, topraklarımızda denetim yapmak ve benzeri faaliyetlerde bulunmak istiyorsa öncelikle bağımsızlığımızı resmen tanımalı" dedi.
Bağapş, Fransa'nın arabuluculuğunda imzalanan ateşkes anlaşmasına göre de AB'nin sadece Gürcistan topraklarındaki sınır bölgelerinde denetim hakkı olduğunu savundu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!