Zonguldak Valisi'nden grizu patlaması açıklaması

Güncelleme Tarihi:

Zonguldak Valisinden grizu patlaması açıklaması
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 18, 2010 15:33

Zonguldak Valisi Erdal Ata, “Vatandaşlarımızın şunu bilmesini istiyorum ki, devletimizin tüm kamu kurum ve kuruluşları üzerine düşen azami gayreti sarf ediyorlar” dedi.

Haberin Devamı

Ata, TTK Müessese Müdürlüğü yetkilileri ile görüşmesinin ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, 25 kişiden oluşan gelişmiş kurtarma ekibinin 5'er kişilik gruplar halinde çalışmalarını aralıksız sürdürdüğünü söyledi.

Dün meydana gelen patlama sonrasında TTK yetkililerinin görevlerini yerine getirdiğini anlatan Ata, şöyle konuştu:
“Kurum bünyesinde 400 kurtarma elemanımız bulunuyor. TTK, şu anda Türkiye'de en deneyimli ve tecrübeli elemanlara sahip kuruluşumuzdur. Yerin altında ne olduğunu kamuoyu çok detaylı bilmediği için öyle tahmin ediyorum ki, insanlar burada herhangi bir çalışma yapılmıyor zannediyor. Olay intikal ettiğinden itibaren kurum ekipleri neler yapılması gerekiyorsa onları yapıyor. Karadon'daki asansör sisteminde arıza meydana geldiği için buradan müdahale edilemedi. Çünkü bu dışarıdan göründüğü kadar kolay bir olay değil. Yerin 540 metre altında meydana gelen büyük patlama. O nedenle çalışmalarımız Gelik bölgesinden devam ediyor.”

TÜNELLERDE GAZ ÖLÇÜMLERİ

Bu bölgedeki tünellerde gaz ölçümlerinde çok yüksek orandaki karbonmonoksit gazının ekiplerin çalışmalarını güçleştirdiğini belirten Ata, şöyle devam etti:
“Ama TTK'nın ekipleri sabaha kadar vardiya sistemi ile çalıştılar. Sıfırdan yeni hat döşeyerek içeriye temiz hava verdiler ve göçük yerine kadar ulaştılar. Şu anda göçüğü temizleme çalışmalarına başlandı. Göçüğün boyutu konusunda net bilgi veremiyorlar. Ancak vatandaşlarımızın şunu bilmesini istiyorum ki, devletimizin tüm kamu kurum ve kuruluşları üzerine düşen azami gayreti sarf ediyorlar. Temennimiz, mahsur kalan vatandaşlarımıza bir an önce ulaşmak.”

Gazetecilerin “İşçilerden hala ümit var mı?” şeklindeki sorusuna Ata, “Biz umudumuzu kesmedik. Ancak insanlara da net bilgi vermemiz mümkün değil” dedi.
Ata, “İhmal söz konusu mu?” sorusunu da şöyle yanıtladı:
“Olay ilk duyulduktan sonra buraya intikal ettik. TTK'daki arkadaşlarımız Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Zonguldak Bölge Müdürlüğünün Teftiş Kurulu ölçümleri aldı. Bize verilen bilgilerde dün patlama öncesinde saat 12.59'da yapılan ölçümlerde metan gazı oranı yüzde 1'in altında. Daha sonra dinamit patlatılıyor, belli bir süre geçtikten sonra gaz değerleri yine normal oranda. Yalnız arkadaşlarımız çalışmaya başladıkları sırada açıklanması zor bir biçimde aniden metan gazı ortaya çıkıyor. Patlama da bunun ardından meydana geliyor.”

Vali Ata, yer altı krokisi üzerinde patlamanın meydana geldiği bölge ile ilgili ayrıntılı bilgiler de aktardı.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!