Zirveye 20 metre kala cesedi bulundu

Güncelleme Tarihi:

Zirveye 20 metre kala cesedi bulundu
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 16, 2001 01:26

Ağrı Dağı'na solo tırmanış yaparken kaybolan İzmirli öğretmen Sertaç Tümerdem’in cesedini AKUT ekibi dün zirveye 20 metre uzakta buzul çukurunda buldu. Nasuh Mahruki, "Tümerdem zirveden dönüyormuş" dedi.

İzmirli Beden Eğitim Öğretmeni Sertaç Tümerdem'in en büyük düşü tek başına Ağrı Dağı'na tırmanmaktı. Sertaç, inatçı ve ısrarlıydı. Geçen pazartesi günü ‘‘zirve inadı’’ ile başlattığı tırmanış, yeterli donanımının bulunmaması ve doğa koşullarıyla birleşince ‘‘intihar tırmanışı’’ oldu. Sertaç Tümerdem'in cesedi, zirveye 20 metre uzaklıktaki buzul çukurunda Nasuh Mahruki ve arkadaşlarınca bulundu.

Beden Eğitimi Öğretmeni 30 yaşındaki Sertaç tümerdem'i ölü bulan AKUT Başkanı Nasuh Mahruki, telefonla yaptığı açıklamada ‘‘Tümerdem zirve tırmanışını gerçekleştirip dönerken 20 metre sonra buzul çukuruna düşerek hayatını kaybetmiş’’ dedi. Tümerdem'in zirve yaptıktan sonra yaz ortasında bile son derece elverişsiz hava koşullarının hüküm sürdüğü şapka buzullarında tipiye yakalandığı ve kurtulamadığı belirtildi.

Öğretmen Sertaç Tümerdem'in Ağrı Dağı sevdası, geçen mayıs ayında kendini göstermişti. Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı nedeniyle düzenlenen Ağrı Dağı tırmanışına da tek başına katılan Tümerdem, deniz seviyesinden 4300 metrede buzda kayarak, birçok dağcıya mezar olan Cehennem Vadisi'ne doğru yuvarlanmıştı. Bir kayaya tutunarak son anda kurtulan Tümerdem, Ağrı Dağı'nın ‘‘Hata kabul etmem’’ uyarısını çabuk unutmuştu. Jandarmalar tarafından Iğdır Devlet Hastanesi'ne kaldırılan Tümerdem, bir süre tedavi gördükten sonra taburcu edilmişti.

Iğdır Valisi Mustafa Tamer'in o zaman ‘‘Sakın bir daha tek başına tırmanmayı deneme’’ ikazını da çabuk unutan Sertaç Tümerdem, 9 Temmuz günü yeniden Ağrı'nın yolunu tuttu. Iğdır-Doğubayazıt sınırındaki Kabaktepe Köyü'nden tırmanışa başlayan Tümerdem, aynı köyden Ahmet Çakmaz'ı da rehber olarak yanına aldı.

AĞRI İÇİN ANT İÇTİM

Tırmanışa başlarken DHA muhabirine, ‘‘Ben Mayıs ayında düştüğüm zaman tekrar Ağrı'ya çıkmak için ant içmiştim. İşte yine geldim ve Ağrı'dan intikamımı alacağım’’ demişti. Deniz seviyesinden 4500 metreye tırmanan Tümerdem, burada rehberliğini yapan Ahmet Çakmaz'ı geri göndererek ‘‘Perşembe günü zirve yaparım. Eğer bir aksilik olur da benden haber alamazsan, durumu jandarmaya bildir’’ dedi.

SON GÖRÜŞMESİ

5 bin metreye tek başına tırmanan Tümerdem, buradan tek telefon görüşmesini İzmir'de bulunan kız arkadaşı Munise ile yaptı. Munise'ye ‘‘Zirveye 100 metre kaldı. Ama korkunç tipi peşimi bırakmıyor’’ diyen Tümerden'den bir daha haber alınamadı. Ahmet Çakmaz da perşembe günü Tümerdem'den haber alamayınca öğleden sonra İl Jandarma Komutanlığı'na başvurarak kayıp ihbarında bulundu. AKUT Başkanı Nasuh Mahruki yönetiminde Ankara, İstanbul ve Antalya bölgesinden 9 dağcı, önceki gün Iğdır'a gelerek Ağrı Dağı'nda arama kurtarma çalışması başlattı. Mahruki yönetimindeki ekip, dün öğle saatlerinde Sertaç Tümerdem'e ulaştı. Sertaç'ın ‘‘inat tırmanışı’’ tipide ‘‘intihar tırmanışı’’ olmuş ve genç öğretmen ölmüştü.

Ağrı Dağı'nın iki doruğu olarak bilinen İnönü ve Atatürk zirveleri arasındaki platoda, zirveye 20 metre kala bulunan Tümerdem'in donarak öldüğü saptandı. Oğullarının sağlık haberini bekleyen Suzan ve Sabri Tümerdem çiftiyle diğer oğulları Serdar Tümerdem, ölüm haberiyle yıkıldı.

Kaderi Mallory'ye benzedi

Ünlü İngiliz dağcı George Mallory, geçen yüzyılın başlarında Everest'e çıkan ilk insan olmayı arzuluyordu. 8 Haziran 1924'te arkadaşı Andrew Irvine'i alarak ekipten ayrıldı ve tek başına zirve yapmaya kalkıştı. Genç ve deneyimsiz Irvine, malzemeleri taşıyacak, zirveye ise Mallory ulaşacaktı. Onlardan bir daha hiç haber alınamadı. Ta ki aradan 75 yıl geçtikten sonra, 1999'da Evrest'e tırmanmaya çalışan bir ekip, eriyen buzullar arasında donmuş cesedini bulana kadar. Mallory'nin cesedini bulan Amerikalı dağcı Conrad Anker, gördüğü manzara karşısında donup kalmıştı. Mallory, sanki canlı gibiydi. Gözlerini yamaca dikmiş, bir ayağında çivili botu, hálá duruyordu. bacaklarında iki kırık vardı.

Daha sonra Mallory'nin zirveye çıkarken mi, yoksa dönüşte mi yaşamını kaybettiği tartışması başladı. Çünkü Everest'e ilk çıkan kişi unvanı Sir Edmund Hillary ve şerpa Tenzing Norgay'a aitti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!