ZİP Yeni bir kent rehberi

Güncelleme Tarihi:

ZİP Yeni bir kent rehberi
Oluşturulma Tarihi: Nisan 07, 2000 00:00

Haberin Devamı

Kafe, sinema ve kültür merkezlerinde ücretsiz dağıtılan ZİP bir 'kent kullanım kılavuzu' olmayı hedefliyor.

Dördüncü sayısı yayımlanan haftalık Zip İstanbul, sinema rehberinden, canlı müzik rehberine, İstanbul çevresinde hafta sonu kaçamağı yapılacak yerlerden, ilginç mekanlara kadar ne var ne yok herşeyi elinden geldiğince anlatmaya çalışan 24 sayfalık bir dergi. Yüzün üstündeki dağıtım noktasından okuyucuya ulaşıyor.

Kenti sadece parlak tarafından ele almayan dergi, varoşlardan gelen dançı gençleri, göçebe çingeneleri, kurbanlık koyunları da konu ediniyor. Problemleriyle, marjinal taraflarıyla bir kentli dergisi olan Zip İstanbul şu an 15 bin adet basılıp dağıtılyor.

İki arkadaşın projesi

Editörlüğünü Barış Doğru'nun yaptığı dergi, Boğaziçi Üniversitesi mezunu, ABD’den işletme mastırlı iki gence, Hamit Hamutcu ve Orkun Oğuz'a ait. ABD’de kurye şirketi Fedex'te çalıştıktan sonra dergicilik yapmak için Türkiye’ye dönmüşler. ‘‘ New York'un Village Voice'u, Chicago'nun Reader'ı gibi kentten mümkün olabildiğince yararlanmanın, keyfini çıkarmanın yollarını anlatan bir dergi hedefledik’’ diyor Hamutcu.

Derginin çıkış hazırlığı üç ay sürmüş. Dağıtım noktalarında anket yapılmış önce. O mekanlara gelenlerin tüketici profilleri, tiyatro, sinemaya gitme alışkanlıkları araştırılıp en uygun noktalar bulunmuş. Bu araştırmanın sonucunda dergi çok düşük iade oranıyla yayımlanıyor. Dağıtıldığı bazı noktalarda birkaç gün içinde tükeniyor.

12 kişilik yayın kadrosu olan Zip İstanbul, dışarıdan telif yazılara da yerveriyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!