Zehirli denizanası uyarısı

Güncelleme Tarihi:

Zehirli denizanası uyarısı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 10, 2009 15:25

İzmit Körfezi'nde ilk kez Mayıs ayı başında görülen ve zehirli oldukları anlaşılan denizanaları, hızla çoğalarak tüm Marmara Denizi'nde yayılırken, bilimadamları bunların görüldüğü alanlarda denize girilmemesini istedi.

Haberin Devamı

İŞTE ZEHİRLİ DENİZANALARI

İzmit Körfezi’nde ilk görüldüğünde Çevre İl Müdürlüğü ile Tarım İl Müdürlüğü uzmanlarının numune alıp incelettikleri denizanalarının, daha önce Ege'de ve Çanakkale Boğazı'nda da görülen ‘Pusula denizanası’ türü olduğu belirlenmişti. Genelde yaşam alanlarının Atlantik Okyanusu, Akdeniz ile İngiltere'nin batı ve güney kıyıları olduğu belirtilen bu denizanalarının Ege ve Marmara'ya gemilerin balast sularıyla gelerek çoğalmış olabilecekleri belirtilmişti.

İnsanların cildine temas etmeleri halinde deride, gözlerde yanma ve kaşıntı yapabileceği belirtilen bu denizanalarıyla ilgili açıklama yapan Kocaeli Üniversitesi Gazanfer Bilge Meslek Yüksek Okulu Su ürünleri Bölümü öğretim görevlisi Yrd. Doç. Dr. Cem Erkebay uyarılarda bulundu. Yrd. Doç. Dr. Erkebay, bu denizanaları türünün geçen yıl çok ender görüldüğünü belirterek, şöyle devam etti:
“Bu yıl İzmit Körfezi başta olmak üzere sayıları inanılmaz derece arttı. Bunlara üzerindeki kahverengi bantlardan dolayı pusula denizanası adı veriliyor. Bunların şemsiye kısmının altındaki uzantılar 1.5 metre 1.75 santimetreye kadar uzanıyor. Kollarındaki küçük mızraklar deriyle temas ettiğinde derinin içine kimyasal enjekte ediyor. Kesinlikle temas edililmemesi gerekiyor. Temas durumunda tuzlu suyla yıkanması ve bu bölgenin amonyak sürülmesi gerekir. Saglık kuruluşuna başvurmak gerekiyor. Bol görünen yerde denize girilmemeli. Bunların sayısının artmasının en büyük nedeni de denizdeki kirlilik.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!