Zehir gemisi ‘Ulla’ batığı çıkartılacak

Güncelleme Tarihi:

Zehir gemisi ‘Ulla’ batığı çıkartılacak
Oluşturulma Tarihi: Kasım 17, 2006 11:30

Hatay’ın İskenderun Körfezi’nde 6 Eylül 2004’de zehirli atık içeren 2 bin 200 ton yüküyle birlikte suya gömülen ‘M/V Ulla’ adlı geminin zehirli yükünden sonra, denizin dibine çöken batığının çıkartılması için de çalışma başlatıldı. Armada Denizcilik ve Titan Salvage ortaklığı tarafından başlatılan çalışma kapsamında, suya gönderilen mini robotla geminin görüntüsü çekiliyor.

Denizcilik Müsteşarlığı tarafından Ulla’nın çıkartılması için yapılan hazırlık çerçevesinde Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından görevlendirilen Armada Denizcilik Şirketi ile ortağı, dünyada gemi atığı çıkartma konusunda uzman olduğu belirtilen Titan Salvage Şirketi’ne ait ekipler İskenderun Limanı’na geldi. Buradan geminin bulunduğu bölgeye geçen ekip, Ulla’nın durumunu saptamak için suya mini robot gönderdi. Ekip, robotun çektiği görüntülerden elde edilen verilere göre geminin nasıl çıkartılacağına ilişkin bir rapor hazırlayacak.
Yükün bir kısmı çıkartıldı
İspanya’nın Aviles Limanı’ndan La Farge Çimento adına 2 bin 200 ton toz kömür alarak Cezayir’de bir baraj inşaatına götüren MV Ulla gemisi, bu ülkeye kabul edilmeyince 25 Şubat 2000’de yasa dışı yollarla İskenderun Demir Çelik Fabrikası Limanı’na gelmiş, hukuksal sorunlar nedeniyle bekletildiği İskenderun Körfezi’nde 6 Eylül 2004’da batmıştı. Depolarında zehirli atık olduğu iddia edilen geminin yükünün çıkartılması için Omur Gemi Kurtarma ve İnşaat A.Ş. tarafından yürütülen çalışmada, İskenderun Körfezi’ne 3 mil açıkta bulunan ve 40 metre derinliğindeki M/V Ulla’dan resmi olarak yapılan açıklamalara göre bin 400 ton atık çıkartıldı. 80 bin metreküplük tank bulunan 45 bin grostonluk Liberya bandıralı ‘Amorito’ adlı gemi tarafından atık götürülürken, kalan kısmının alınması için ikinci bir gemi gönderileceği söylendi. Ancak bugüne kadar ikinci bir çalışma yapılmadığı gibi çevreciler gemiden sadece 115 ton atık çıkartıldığını iddia etti.


Armada Denizcilik Şirketi’nin sahibi ve Genel Müdürü Bülent Korkmaz, Ulla batığının çıkartılması için yaptıkları ikili görüşmede Çevre ve Orman Bakanı Osman Pepe’nin, “Şartlar ne olursa olsun Ulla çıkartılacak” dediğini söyledi. Bu çerçevede 15 kişilik ekipleriyle Ulla’nın batığında inceleme yaptıklarını belirten Bülent Korkmaz, “Dalgıç ekibimiz geminin durumu, duruşu, atık yükünü görüntülüyor. Titan’dan gelen 2 uzman da rapor hazırlıyor. Geminin nasıl çıkartılacağını ve maliyetini hazırlıyoruz. Raporu Bakanlığa sunacağız. Gelen yanıta göre hareket edeceğiz” dedi.

YÜZDÜRÜLEREK ÇIKARILACAK

Geminin yaşlı olması ve içindeki yükün parçalanarak dağılmaması için yüzdürülerek çıkartılmasını planladıklarını anlatan Korkmaz, “Atık yükün büyük kısmı duruyor. İleri teknolojiye sahip kuvvetli vinçler kullanılarak gemi yüzdürülerek yukarıya doğru çekilecek. Bakanlık bize gemiyi nereye bırakın derse oraya çekeceğiz. Ardından da kuruyan atık yük de toz halini alnıca başka bir gemiye yüklenerek İspanya’ya gidecek. Birkaç gün içinde Çevre Orman Bakanlığı’na raporumuzu sunacağız. Bu çalışmayı 6 ay içinde tüm aşamalarıyla bitirmiş olacağız” diye konuştu. Korkmaz, keşif çalışmasının nın 3 gün süreceğini de sözlerine ekledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!