Zana adına sahte mesaj çekildi

Güncelleme Tarihi:

Zana adına sahte mesaj çekildi
Oluşturulma Tarihi: Haziran 19, 2008 11:45

“Maskeli Leydi”, “Siluetini Sevdiğimin Türkiyesi” ve “Hanedanın Son Prensi” adlı yaşam öyküsü kitaplarıyla tanınan gazeteci Faruk Bildirici, yeni kitabı “Yemin Gecesi”nde Leyla Zana üzerinden Kürt siyasi mücadelesinin gayri resmi tarihini anlatıyor.

Haberin Devamı

Kitapta, DTP kongresine Leyla Zana adına gönderilen “sahte mesaj” dan, Leyla Zana’ya haber vermeden konuştuklarını kitap yapan Akın Birdal ile aralarında geçen tartışmaya kadar birçok bilinmeyen olay yer alıyor.

 10 yılı aşkın bir süre cezaevinde yatan eski DEP milletvekili Leyla Zana’nın portresi ile Türkiye’de perde gerisinde yaşananların sürükleyici belgeseli kitapta iç içe geçiyor. Leyla Zana’nın Türkçe bile bilmeyen, ilkokul diplomasını sonradan almış bir köylü kızıyken uluslarası alanda tanınan bir siyasi figür haline geliş öyküsünün bilinmeyenleri de “Yemin Gecesi” ile günyüzüne çıkıyor. İşte Bildirici’nin “Yemin Gecesi” kitabından bazı başlıklar:

 

Hürriyet

Gazeteci - Yazar
Faruk Bildirici

İnönü ile tartışma

Haberin Devamı

Açlık grevi yaptıkları SHP il binasını terk etmelerini isteyen İnönü ile telefonda tartışan Leyla Zana,“Müdahale olursa bina havaya uçar. Tabelayı size postayla gönderebilirim” dedi.

Susurluk’taki komiser

Vedat Aydın’ın öldürülmesinden iki gece önce Leyla’nın kardeşini aramak için Zanalar’ın evine gelen polis ekibinin başında sonradan ünlenecek Hüseyin Kocadağ vardı.


Vedat Aydın’ı kim öldürdü?

Leyla Zana, Kürtlerin büyük çoğunluğundan farklı düşünüyor, “Vedat Aydın’ı devlet içindeki çetelerin öldürdüğüne” inanmıyordu. Ona göre iki taraftan da kimi çeteciler işbirliği yapmıştı.


PKK ile pazarlıkların perde arkası 

İki HEP yöneticisi, önce İzmir’de PKK sorumlusu ile buluştu, onunla anlaşamayınca Almanya’ya gitti. Orada Öcalan ile telefonla görüşerek HEP’in kuruluşuna onay aldılar.


Bekaa’dan sorulan talimat

 SHP -DYP koalisyonda anlaşınca Ankara’dan Bekaa’ya kurye ile mesaj gitti. “Koalisyonu destekleyelim mi?” sorusuna Öcalan, “Menfaatlerimiz doğrultusun­da olabilir” yanıtı verdi.


PKK, HEP’in parasına el koydu

Avrupa’nın çeşitli kentlerinde organize edilen partiye yardım gecelerinde 278 bin Mark toplandı. Ancak bu paraya el koyan PKK, sadece 150 bin mark verdi HEP yöneticilerine.

Haberin Devamı


Türkeş ile görüşme

Türkeş, Kürt milletvekillerini kapıda karşıladı. Leyla’ya “Seni çok cici, çok modern buldum” dedi. “Çatışmaları elbirliğiyle engelleyelim. İstediğin zaman arayın” deyip telefonlarını verdi.


İstanbul’daki baskının bilinmeyenleri

İstanbul’da Leyla Zana’nın kaldığı gece evine yapılan baskında Savaş Buldan komşu dairenin balkonuna saklandı. Komşusu tatilde olunca kaçamadı. Bir polisin dikkatiyle yakalandı


Musa Anter’in sıkıntısı

Musa Anter, öldürülmesinden bir hafta önce, bir dostuna “Beni eşek gibi çalıştırıyorlar. Torunum yaşındaki insanlar bana hakaret ediyor. Artık dayanamıyorum” diye yakınıyordu.


Ölümden medet umanlar

Kimi gençler,açlık grevindeki milletvekillerinin yanında“Buradan bir Boby Sands çıkmalı” diyorlardı. Boby Sands, İrlanda’da açlık grevinde ölen IRA’nın liderlerinden biriydi.

Haberin Devamı


Öcalan ile görüşmeler

Bir telefon kulübesi bulup, Öcalan’ı aradı. Öcalan ile seçimlerden hemen sonra görüşmelere başlamıştı. Bazen Öcalan arıyor, gelişmeleri soruyordu. Bazen de Leyla arıyordu.


PKK’dan gelen telefon

Gece Ahmet Türk’ün evinde toplandılar. Bekaa’ya gidip Öcalan ile görüşmeye karar verdiler. Kimin gideceğini konuştukları sırada telefon çaldı. Arayan PKK’nın Avrupa Temsilcisiydi.


Türk diplomat ve PKK temsilcisi yanyana

Şam havaalanında ilginç bir karşılama milletvekillerini bekliyordu. Hem Özal’ın talimatını alan Büyükelçilik’ten müsteşar gelmişti, hem de PKK temsilcisi. Neredeyse yan yanaydılar.


Amerika’da açılan büro

Washington’daki çevirmenleri, PKK’nın Amerika temsilcisi olduğu gerekçesiyle iadesi istenen Kani Xulam’dı. Yeni kurduğu bürosunun eşyalarını Leyla,kredi kartıyla satın aldı.

Haberin Devamı


Şam’a gizli ziyaret

33 silahsız askerin Bingöl’de öldürüldüğünü öğrendiğinde Leyla Zana, Kanada’daydı. Oradan Avrupa’ya geçti. Oradan da vize alıp gizlice Şam’a giderek Abdullah Öcalan ile görüştü.


HürriyetBiz katır Reşo olduk

Sincar’ın vurulduğu kente gitmek Leyla’yı hüzünlendirmişti. Bazen takılırdı ona “Mehmet biz birkaç kişi katır Reşo olduk. Sürekli mayın tarlasında faaliyet yürütüyoruz” diye.


Mitterand ile yemekte

Mitterand, yemekte “Özal’a, ‘Benim evimde her gece Kürt sorunu var da, sizin ülkenizde nasıl yok?’ dediğini aktardı. Eşinin Kendal Nezan ile yakınlığına dokunduruyordu.


Arabada inen darbeler

Emniyet’e doğru ilerleyen aracın içindeki Orhan Doğan’ın ellerini arkaya kıvırmış, başını öndeki koltuğun altına doğru itmişlerdi. Polislerden biri beline darbeler indirmeye başladı.

Haberin Devamı


Koğuşu Hilton’a benzetince

Cezaevindeki koğuşu ilk gören Orhan Doğan’dı. “Arkadaşlar, çok güzel bir yer, Hilton gibi dedi. Fakat Sırrı Sakık görünce “İnsaf bu mu Hilton? Orhan sen bizi mahvettin” diye çıkıştı.


Geceleri çakmak ve tüple oturdu

Gece zorla götürüleceği korkusuyla uyumadan bekliyordu. Önceleri bir elinde çakmak, bir elinde küçük tüple bekliyordu.Sonra kapının tokmağına elektrik vermeye başladı.


İmralı’ya ilk mektup

İmralı’ya yazdığı ilk mektubunda “Sayın Başkan. Mektubumun size ulaşıp ulaşamayacağını bilmemenin kaygısıyla yazıyorum” diyor,Öcalan’a moral vermeye çalışıyordu.


Akın Birdal ile kitap kavgası

Akın Birdal cezaevindeki sohbetlerini not almıştı. Tahliyesinden önceki gece notları kitap yapacağını söyleyince Leyla kızdı. “Benim iznim olmadan nasıl böyle bir şey yaparsın?”


Partiye gitme tartışması

Cezaevinden çıkış öncesinde aralarında partiye gidip gitmeme tartışması çıktı. Hatip Dicle ve Selim Sadak ziyareti savunuyordu. Leyla Zana ve Orhan Doğan ise partiye gitmeye karşıydı.


Gül ile görüşme

Abdullah Gül, “Leyla hanım keşke bu yılları yaşamamış olsanız” dedi. Sonra “Kürt problemi, Güneydoğu problemi adına ne dersek diyelim, bu ateşi söndürmemiz lazım” diye ekledi.


Brüksel’de buluştular

Zana ailesinin dört ferdi 10 yılı aşkın bir süreden sonra ilk kez Brüksel’de buluştu. Leyla ve Ruken’i çiçeklerle karşıladı Mehdi ve Ronay. Leyla ve oğlu, sıkıca sarıldılar birbirlerine.


210 bin euro kavgası

AİHM’in DEP’in kapatılması davasında verdiği 210 bin Euro tazminatı Hatip Dicle almıştı. Leyla,partiyi kurarken “Çıkar o parayı bari DTH’nin masraflarını oradan karşılayalım” dedi.


Ahmet Türk ile tartışma

Ayağa fırlayan Ahmet Türk, parmağını uzatarak, “Bu süreçte yeralmaya mecbursun” diye seslendi. Leyla, “Parmağını indir. Gönül verdiğim proje bu değil. Sen projeni yürüt” dedi.


Kuzey Irak’ta iş

Leyla Zana çıktığında aile tam bir borç batağındaydı. Mehdi Zana ve kardeşi Bahattin, Kuzey Irak’ta 16.5 milyon dolarlık Erbil-Dohuk Bardarash yolu ihalesini alıp ortak oldular.


Partiye dön baskısı

DTP’ye dönmesi için baskılar artmıştı. Gizlice Ankara’ya geldi. PKK’nın önemli isimlerinden Sabri Ok da vardı toplantıda. Zana, arkadaşlarının aksine partiye dönmeyi kabul etmedi.


Kongreye sahte mesaj

 Partiye dönmeyi reddetmesine rağmen DTP kongresine geleceği ve aday olacağı duyuruldu. Buna rağmen gelmeyince de onun adına yazılan sahte bir mesaj kongre salonunda okundu.


Aysel Tuğluk’u korudu

Bir yazısının ardından Diyarbakır il merkezi açılışına giden Aysel Tuğluk’a hakaret ediliyordu. Leyla Zana, “Kimse tırnağına dokunamaz” diyerek yanında tuttu, onu korudu.


Cezam ne zaman bitecek?

Ahmet Türk karşısındaydı. Zana, “Devletin verdiği cezayı başım dik biçimde çektim ve çıktım. Sizin verdiğiniz ceza ne zaman bitecek onu merak ediyorum?”dedi.


Aynı gözlükle bakmıyoruz

Diyarbakır’daki kongrede şiir okuyacaktı. Arandığını fark eden Selim Sadak kendi gözlüğünü uzattı. Zana,“Senin gözlüğün bana uymaz. Biz farklı düşünüyoruz” diye geri çevirdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!