Yüzlerce hektar kül oldu

Güncelleme Tarihi:

Yüzlerce hektar kül oldu
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 20, 2006 16:41

Kaş, Selçuk, Düzce-Yığılca, Muğla, Aydın-Gemencik, Foça ve Ankara-Gölbaşı'nda meydana gelen yangınlarda yüzlerce hektar orman yandı.

Haberin Devamı

Antalya'nın Kaş İlçesi'nde önceki gün başlayan orman yangını halen söndürülemedi. Yetkililer, bölgenin sarp olması nedeniyle söndürme çalışmalarında güçlük çekildiğini kaydetti.

Antalya'nın diğer ilçelerinde önceki gün düşen yıldırımlar nedeniyle çıkan orman yangınları söndürülürken, Kaş'taki çalışmalar halen olumlu bir sonuç vermedi. Kaş'a bağlı Kemer Köyü yakınlarındaki Kıbrıs Deresi Mevkii'nde çıkan orman yangını kontrol altına alınamadı. Kaş ilçesine bağlı Kemer köyünün kuzeyindeki Milli Parklar'a bağlı koruma alanında devam eden yangında şimdiye kadar 100 hektar orman alanının tahrip olduğu bildirildi.

Yangına, Orman Bölge Müdürlüğü ekipleri karadan müdahale edemiyor. Çalışmaları, Antalya’dan havalanan 3 ayrı yangın söndürme helikopteri yürütüyor. Yetkililer, bölgenin sarp olması nedeniyle, yangın söndürme çalışmalarında güçlük yaşandığını belirtti.

Haberin Devamı

Zaman zaman esen poyrazın da yangının büyümesine neden olduğu ifade edildi. Söndürme çalışmaları devam ediyor.

Bu arada Manavgat ilçesine bağlı Yeniköy ve Hacıobası köylerinde de orman yangını çıktı. Yangınlar, kısa sürede kontrol altına alındı.

MERYEMANA EVİ TEHLİKEDE

Selçuk İlçesi'nde, Bülbül Dağı'nda çıkan orman yangını nedeniyle yol kapanınca Meryem Ana Evi'ni ziyaret eden yaklaşık bin turist mahsur kaldı. Turistler patika ve orman emniyet şeritleri kullanılarak dağdan indirildi. Sık çam ağaçlarıyla kaplı dağda çıkan yangında Meryem Ana Evi'ni de tehdit etti, bir rahip evi zarar gördü.

Selçuk İlçesi Acarlar Köyü yakınında, Bülbül Dağı eteklerindeki tarım arazisinde bugün saat 14.30 sıralarında yangın çıktı. Rüzgarın etkisiyle büyüyerek ormanlık alana sıçrayan yangına ilk aşamada İzmir Orman Bölge Müdürlüğü ekipleri karadan ve havadan müdahale etti.

Ormanlık alanda hızla ilerleyen alevler Bülbül Dağı'ndaki Meryem Ana Evi'ne çıkan yola kadar ulaştı. Otomobilleri ve tur otobüsleriyle Meryem Ana Evi'ni ziyarete giden turistler dağda mahsur kaldı. Orman Bölge Müdürlüğü ve Selçuk İlçe Jandarma Komutanlığı ekipleri turistleri kurtarmak için seferber oldu.

Haberin Devamı

Kuşadası Limanı'na iki yolcu gemisiyle gelen yaklaşık 1000 turist, Arvalya bölgesindeki patika ve orman emniyet şeritleri kullanılarak dağdan indirildi. Güvenlikleri sağlanan turistler tehlikeli bölgeden uzalaştırılıp otobüslerle Kuşadası'na gönderildi.

Yangına İzmir Orman Bölge Müdürlüğü'nin yanı sıra Çanakkale ve Muğla orman bölge müdürlüklerinden gönderilen yangın söndürme helikopter ve uçaklarıyla müdahale edildi. Geniş bir alana yayılan yangın Meryem Ana Evi'ne kadar ulaştı. Orman Bölge Müdürlüğü ve jandarma ekipleri, yangının tehdit ettiği Meryem Ana Evi'nin etkilenmemesi için yoğun çaba harcadı, ancak bir rahip evi kısmen zarar gördü. Yangında ormanlık alanda bulanan bir elektrik trafosu da patlayarak kullanılmaz hale geldi.

Haberin Devamı

Yaklaşık 100 hektarlık ormanlık alanı tehdit eden yangını söndürme çalışmaları devam ederken söndürme çalışmalarına katılan iki işçi dumandan etkilenerek Selçuk Devlet Hastanesi'nde tedaviye alındı.

Yangın Kuşadası'na ilerliyor

Aydın Valisi Mustafa Malay, Selçuk'ta başlayan orman yangınının rüzgarın yön değiştirmesi sonucu Kuşadası'na doğru ilerlediğini bildirdi.

Vali Malay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ekiplerin söndürme çalışmalarını yoğun şekilde sürdürdüğünü söyledi.

Gündüz saatlerinde Aydın'ın Didim ve Nazilli ilçelerinde de orman yangını çıktığını anımsatan Malay, şöyle konuştu:

“Didim'deki yangın kontrol altına alındı. Ancak Selçuk'ta çıkan orman yangınının rüzgarın yön değiştirmesi sonucu Kuşadası'na doğru ilerlediğini öğrendim. En büyük şanssızlığımız havanın kararacak olması. Çünkü gece helikopterler söndürme çalışması yapamayacak. Ekipler ellerinden geleni yapıyor, inşallah en kısa zamanda kontrol altına alınır.”

Haberin Devamı

Bu arada, yangının Kuşadası'nın 7 kilometre yakınına kadar ulaştığı ve burada bulunan Kuşadası çöplüğünün de yanmaya başladığı, Aydın-Kuşadası karayolunun Çamlık mevkiinin güvenlik güçleri tarafından kapatılarak, ilçeye girişlerin engellendiği bildirildi.

İzmir Valisi Oğuz Kağan Köksal, Selçuk Kaymakamı Aziz İnci, Selçuk'un CHP'li Belediye Başkanı Hüseyin Vefa Ülgür, yangın söndürme çalışmalarını Orman Bölge Müdürlüğü ve güvenlik güçleri yetkilileriyle birlikte izledi.

YIĞILCA DA YANIYOR

Düzce'nin Yığılca İlçesine bağlı Hasanlar barajı üst kesimi Akçaören köyü sınırları içerisinde çıkan orman yangını kontrol altına alındı.

Düzce Orman İşletmesi Müdürlüğünden alınan bilgiye göre,Düzce'nin Yığılca İlçesine bağlı Akçaören köyü sınırlarındaki fidanlık alanında meydana gelen yangında, Düzce Orman İşletmesine ait alanda 3 hektar, Yığılca Orman İşletmesine ait alanda 7 hektar olmak üzere toplam 10 hektar kayın, meşe ve köknar ağaçlarından oluşan alan yandı.
Yangının kontrol altına alındığı bildirildi.

Haberin Devamı

MUĞLA'DA İKİ AYRI YANGIN KORKUTTU

Muğla'nın Akçaova köyünde öğle saatlerinde başladıktan sonra kontrol altına alınan ve akşam saatlerinde yeniden başlayan orman yangını, yaklaşık 100 işçi, 6 arazöz ve itfaiye araçlarının müdahalesi ile söndürülerek tamamen kontrol altına alındı.

Muğla'nın Milas ilçesi Türbe Köyü yakınlarında çıkan orman yangını ise 2 yangın söndürme helikopteri tarafından kısa sürede söndürüldü.

Muğla'da bugün çıkan 3 ayrı yangında yaklaşık 20 dekar ormanlık alanın zarar gördüğü açıklandı.

GERMENCİK'TEKİ YANGIN KONTROL ALTINDA

Aydın'nın Germencik İlçesi'ne bağlı Habipler Köyü Mevkii'nde çıkan yangın kontrol altına alındı.

Germencik Kaymakamı Niyazi Can, yangının, Aydın- İzmir İl sınırındaki Germencik İlçesi'ne bağlı Habipler Köyü Mevkii'ndeki ormanlık alanda saat 18.00 sıralarında çıktığını söyledi. Daha çok çam, incir ve zeytin ağaçlarının zarar gördüğü yangının söndürme çalışmalarına, 28 arazöz, 327 işçi, 4 dozer, 20 teknik eleman, 20 jandarma ve çevredeki köylüler katıldı. Rüzgar nedeniyle ancak saat 04.00 sıralarında kontrol altına alınan yangında, yaklaşık 30 hektarlık alanın kül olduğu belirtildi. Çıkış nedeni henüz tespit edilemeyen yangının, Habipler Köyü'ne sıçrama tehlikesinin ortadan kalktığı bildirildi.

FOÇA'DAKİ ORMAN YANGINI SÖNDÜRÜLDÜ

İzmir'in Foça ilçesi'ndeki Çöplük ve Taşlıkalan Mevkii'nde çıkan orman yangınları söndürüldü. Yaklaşık 8 hakterlık orman kül olurken yangında 2 villa da kullanılamaz hale geldi.

Yangın söndürme çalışmalarına İzmir, Aydın Muğla ve çevre ilçelerden gelen Orman Bölgü Müdürlüğü'ne bağlı 15 arazöz, 3 dozer, 15 itfaye aracı ve 75 orman yangın işçisi katıldı. Yangının rüzgarın etkisiyle yerleşim yerlerine sıçrama ihtimali göz önüne alınarak çevredeki 3 ev tahliye edildi.

Yeni Foça Taşlıkalan Mevkii'ndeki 1,5 hektarlık bozuk ormanlık alanda çıkan yangında İngiliz'e ait olduğu öğrenilen villa kullanılamaz hale gelirken bir villanın da çatısı yandı. Yangınlarda soğutma çalışmalarının sürdüğü bildirildi. İzmir Orman Bölge Müdürü İsmail Üzmez, çıkan yangınlarda kasıt olmadığını belirterek,
“Yangınlar tamamen dikkatsizlik ve ihmalden kaynaklanıyor. Vatandaşlar bu konuda daha duyarlı davraması gerekli. Özellikle yükselen duman ve alevleri görenler hemen Alo 177 yangın hattını aramalı. Böylece yangına kısa sürede müdahale edebiliriz. Orman yangınları nedeniyle Portekiz ve ispanya'da neredeyse orman kalmadı.” diye konuştu.

'HAYIR' ÇARŞISI YANDI

Gölbaşı Belediyesi tarafından ihtiyacı olanlara giyecek yardımı yapmak amacıyla 2 yıl önce oluşturulan ‘Hayır Çarşısı’ adı verilen dükkanlar ve çatısı yandı.
Gölbaşı Belediyesi Karşıyaka Mahallesi kapalı pazar alanında bulunan ‘Hayır Çarşısı’nda henüz bilinmeyen bir nedenle yangın çıktı.

Ankara Büyükşehir Belediyesi Gölbaşı İtfaiye Müdürlüğü ekipleri tarafından söndürülen yangında, dükkanlarda bulunan çok sayıda kullanılmamış kadın ve erkek giysisi kül olurken, bazı dükkanların camları kırıldı ve binanın çatısı kısmen yandı.

Çevredeki bazı esnaf ise, yangının tinerci çocuklar tarafından kapalı pazar yerinin önünde bulunan otomobil lastiklerini yakmasıyla başladığını iddia etti.

MARAŞ'TA YILDIRIM

Kahramanmaraş Orman Bölge Başmüdürü Celal Yılmaz, çevredeki görgü tanıklarının ifadeleri ve elde edilen bulgular ışığında, merkez ilçeye bağlı Çakırdere köyü yakınındaki yangının yıldırım düşmesi sonucu başladığı kanaatine varıldığını söyledi.

Yılmaz, Çakırdere köyü yakınında dün öğleden sonra kızılçam ve yeni ağaçlandırma sahasında çıkan yangının kısa sürede rüzgarın etkisiyle büyüdüğünü belirtti.

Yangının 2 helikopter, 6 arozöz, 150 işçi ve 300 orman köylüsünün çalışmaları sonucunda kontrol altına alınarak söndürüldüğünü ifade eden Yılmaz, şöyle konuştu:
     “Havanın rüzgarlı olması nedeniyle ekiplerimiz yangını kontrol altına almak için yoğun çaba sarf etti. Yangının söndürülmesinde helikopterlerin büyük rolü oldu. Soğutma çalışmaları gece geç saatlere kadar devam etti.”

Yangında, çoğu yeni ağaçlandırma sahası olmak üzere 5 hektarlık alandaki ağaçların zarar gördüğünü söyleyen Yılmaz, “Çevredeki görgü tanıklarının ifadeleri ve elde edilen bulgular ışığında yangının yıldırım düşmesi sonucunda başladığı kanaatine varıldı. Aşırı sıcaklar nedeniyle bölgedeki 6 yerde de küçük çaplı yangınlar çıktı ve yangınlar yayılmadan söndürüldü” dedi.

Yılmaz, vatandaşların ormanlık alanlarda olası bir yangına sebebiyet verecek davranışlardan kaçınması gerektiğini kaydetti.

Kahramanmaraş'ta dün ormanlık alanda çıkan ve kontrol altına alınan yangında, yaklaşık 5 hektarlık kızılçam zarar görmüştü.

Çakırdere köyünde ormanlık alanda çıkan yangına, Kahramanmaraş ve Ilıca belediyesine ait itfaiye ekipleri ile Kahramanmaraş ve Adana'dan gelen 2 helikopterle müdahale edilmişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!