Yüzbaşıya Şemdinli sorgusu gerilimi

Güncelleme Tarihi:

Yüzbaşıya Şemdinli sorgusu gerilimi
Oluşturulma Tarihi: Haziran 02, 2006 00:00

Bombalı çete operasyonunda gözaltına alınan 3 askerin Genelkurmay’a haber verilmeden Emniyet Müdürlüğü’nde sorgulanması sıkıntı yarattı. 1’i yüzbaşı olan zanlılara Şemdinli’deki kitabevinin bombalanmasıyla ilgili sorular soruldu. Genelkurmay devreye girince asker zanlılar Merkez Komutanlığı’na teslim edildi.

BAŞKENT’teki çete operasyonunda gözaltına alınanlar arasında asker bulunması, Genelkurmay Başkanlığı ile Ankara Emniyet Müdürlüğü arasında 18 saatlik gerilim yaşanmasına neden oldu. 31 Mayıs gecesi 22.00’de düzenlenen operasyonda gözaltına alınanlar arasında Kara Pilot Yüzbaşı Murat Eren, Özel Kuvvetler’de görevli Astsubay Erkut Taş ve emekli Binbaşı Fuat Ertürk bulunuyordu. Genelkurmay 2 subayın polis tarafından kendilerine bilgi verilmeden gözaltına alındığını, ertesi gün birliklerine gelmemeleri üzerine öğrendi. Bunun üzerine önce Kuzey Irak’ta askerlerimizin başına çuval geçirildiği dönemde Özel Kuvvetler Komutan Yardımcılığı görevinde bulunan Merkez Komutanı Tuğgeneral Abdullah Kılıçaslan, Ankara Emniyet Müdürü Ercüment Yılmaz’ı telefonla aradı. Ardından Genelkurmay’dan bir yarbay ile bir binbaşı, önceki gün 14.00 sıralarında Ankara Emniyeti’ne giderek duruma müdahale etti.

ASKER SORGULAR

Yarbay ve binbaşı, Müdür Yılmaz’a giderek, TSK İç Hizmet Kanunu ve Askeri Ceza Kanunu’nca ’askerlerin askeri savcılık tarafından soruşturulabileceği’ni belirterek, 2 subayın kendilerine teslim edilmesini istedi.

Yılmaz ise, ’savcılık talimatıyla hareket ettiklerini’ vurgulayarak, "Savcı talimat verirse teslim edebiliriz" dedi. Terörle Mücadele Şubesi’nde gözaltında olan 2 subay Murat Eren ve Erkut Taş, önce Adli Tıp’a götürülerek sağlık muayenesinden geçirildiler. Saat 16.00’da Merkez Komutanlığı’na teslim edildiler. Ancak 2 subayın avukatı Özlem Dabakoğlu, subaylara Emniyet’te "sadece kimlik tespitinin yapıldığını" ifade ederken, polis kaynakları sorgunun yapıldığını söylediler. Emniyet’teki sorgu sırasında yüzbaşı ve astsubaya yöneltilen sorular arasında Şemdinli’de 157 kilo bombanın patlatılması, Umut Kitabevi’nin bombalanması, ’Küre Operasyonu’ kapsamında gözaltına alınan Özel Kuvvetler Komutanlığı’nda görevli Yüzbaşı Nuri Bozkır’la ilişkileri, yine aynı birlikten 2 astsubayın gerçekleştirdiği banka aracının soyulması da yer aldı.

Sivil savcı da Merkez Komutanlığı’na giderek sorguya katıldı. Gelişmeye göre Genelkurmay’ın da ayrıca soruşturma açacağı belirtiliyor. Sauna çetesi soruşturmasında da asker kişilerin yasaya aykırı olarak askeri savcılığa haber verilmediğini göz önünde tutan Genelkurmay çevreleri, benzer uygulamadan rahatsızlık duyduklarını ifade ediyorlar.

Soruşturma, Ankara Cumhuriyet Başsavcı Vekili Hamza Keleş başkanlığında, aralarında terör ve organize suçlara bakmakla görevli Cumhuriyet Savcısı Dilaver Kahveci’nin de bulunduğu bir ekip tarafından yürütülecek. Sorguda bulunanlardan İsmail Binici’nin Başbakanlık’ta çalıştığı öğrenildi. Diğer zanlılar, Fuat Ertürk, Yusuf Vehbi Eren, Yunis Akkaya, Mesut Terme, Seyit Mehmet Ertürk’te hálá sorgulanıyor.

İKİ SUBAY DAHA

Operasyonda aranan Yüzbaşı Ömer Faruk Çolakoğlu ile Özel Kuvvetler Komutanlığı’nda görevli Astsubay Yasin Yaman da gözaltına alındı. Operasyonda 4 asker ve 7 sivil olmak üzere toplam 11 kişi gözatına alınmış oldu.

KENDİMİZİ KORURUZ

Fuat Ertürk, Yusuf Vehbi Eren, Yunis Akkaya, Seyit Mehmet Ertürk, Suat Kıy, İsmail Binici
ve Mesut Terme’nin adli tıp çıkışında bir gazetecinin, "Başbakanın evine saldırı düzenleyeceğiniz iddiaları doğru mu?" sorusuna, bir zanlının "Biz kendimizi savunuruz" karşılığını vermesi dikkat çekti.

Hedef isimler

GRUBUN hedefinde yer alanlar arasında Başbakanın Danışmanı Cüneyd Zapsu dışında, İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu’nun avukatlık yapan oğlu Murat Aksu ile sanatçı Mehmet Ali Erbil’in de bulunduğu öğrenildi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!