Yurtta 19 Mayıs coşkusu

Güncelleme Tarihi:

Yurtta 19 Mayıs coşkusu
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 19, 2006 15:28

19 Mayıs yurt genelinde çeşitli gösterilerle kutlandı. Gençler stadyumlarda gösteriler düzenlerken, sanatçılar da eserleriyle bunlara katkıda bulundu, fotoğraf sergileri açıldı, konserler düzenlendi...

Haberin Devamı

AYDIN'da Atatürk Anıtı'na çelenk konulmasıyla başlayan kutlamalar, Adnan Menderes Stadı'ndaki törenle sürdü. Töende Aydın Milli Eğitim Müdürlüğü'nün  Toplam Kalite Uygulamaları Çalışmaları’nda dereceye giren okullara ödülleri  verildi. Aydın Lisesi Boru Trampet Takımı eşliğinde öğrenciler resmi geçit yaptı. Adnan Menderes Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Meslek Yüksekokulu öğrencilerinin jimnastik gösterisi izleyicilerden büyük alkış aldı. Tören, Aydın Lisesi, Süleyman Demirel Anadolu Lisesi, Efeler Lisesi ve Yedieylül Anadolu Lisesi öğrencilerinin gösterileriyle son buldu.

BALIKESİR'deki törenler sırasında 15 bin kişilik Atatürk Stadı’nı dolduran vatandaşlar yaklaşık 2.5 saat süren gösterileri büyük bir coşkuyla izledi. Atatürkçülüğün altı ilkesi anlatılırken sıra laiklik ilkesine geldiğinde ve ‘Laiklik’ yazılı pankart açıldığında stadı dolduranlar  çoşkulu alkışta bulundu. Atatürk Stadı’ndaki gösterilere Balıkesir Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksek Okulu öğrencileri de katıldı. Rengarenk giysiler içindeki gençlerin tablolar oluşturduğu gösteriler büyük beğeniyle izlendi. Gösteriler 10'uncu Yıl Marşı’nın hep birlikte, coşkuyla söylenmesiyle son buldu.

Haberin Devamı

ÇANAKKALE’de Cumhuriyet Meydanı’ndaki Atatürk Anıtına çelenklerin konulmasıyla başlayan kutlamalar 18 Mart Stadyumu'nda düzenlenen törenle sürdü. Törende gösteri yapacak öğrenciler Boğaz ve Garnizon Komutanlığı Bandosu eşliğinde Gençlik Marşı'nı söyledi ve ardından resmi geçit yapıldı. Çanakkaleli engelli gençler de resmi geçit törenine ellerinde karanfillerle katıldı. Çanakkale Gençlik Spor Kulübü Aerobik Jimnastik Grubu öğrencilerinin gösterisini halk oyunları ekibinin gösterisi izledi. Kutlamalar lise öğrencilerinin hazırladığı 19 Mayıs gösterileriyle sona erdi.

DENİZLİ’de 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı kutlamaları Valilik önündeki Atatürk Anıtı’na çelenk sunulmasıyla başladı. Vali Gazi Şimşek, Belediye Başkan Vekili Osman Zolan, Cumhuriyet Başsavcısı Selami Hatipoğlu, 11'inci Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Tayfun Aksatan’ın yanı sıra resmi kurum, siyasi parti, özel kurum ve kuruluş temsilcileri sırayla Atatürk Anıtı’na çelenk sundu. Çeşitli okullardan 70 öğrencinin de katıldığı tören İstiklal Marşı’nın okunmasıyla sona erdi. Törene Vali Vekili Osman Zolan, Belediye Başkan Nihat Zeybekci katıldı. Kutlamalar, akşam saat 20.00’de Atatürk Stadı’nda yapılacak gösterilerle sona erecek.

Haberin Devamı

MANİSA'da 19 Mayıs Stadyumu'ndaki törenler sırasında yapılan gösterilerde yaklaşık 1600 öğrenci görev aldı. Celal Bayar Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksek Okulu (BESYO) ve lise öğrencilerinin gösterileri töreni izleyen vatndaşlarca ayakta alkışlandı. 160 kişilik davul - darbuka gösterisi beğeniyle izlendi. Celal Bayar Üniversitesi BESYO öğrencilerinin step gösterisi ise törenlere ayrı bir renk kattı. Tören sırasında Manisa Havacılık Topluluğu üyeleri paraşütlerle 19 Mayıs Stadyumu'na indi.

MUĞLA'da Atatürk Anıtı'na çelenk konulmasıyla başlayan 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı kutlamaları Muğla Atatürk Stadyumu'ndaki törenle sürdü. Törende satranç, ve atletizm yarışmalarında dereceye giren öğrencilere ödülleri verildi. Yaklaşık on bin kişinin izlediği Atatürk Stadyumu'ndaki törenlerde halk oyunları ekipleri gösteriler yaptı. Resmi töreninin ardından öğrncilerin gösterileri stadı dolduran vatandaşlarca ilgiyle izlendi. Bodrum'daki törenler de renkli gösterilere sahne oldu.

UŞAK'ta 19 Mayıs Atatürk'ü Anma ve Gençlik ve Spor Bayramı kutlamaları Atatürk Anıtı'na çelenk konulmasıyla başlandı. Kutlamalar, Bir Eylül Stadyumu'nda dözünlenen ve yaklaşık 10 bin vatandaşın izlediği törenlerle sürdü. Resmi geçit töreninin ardından Milli Eğitim Müdürlüğü ile Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü'nün düzenlediği atletizm yarışmalarında dereceye giren okul öğrencilerine kupa ve ödülleri verildi. Lise öğrencilerinin hazırladığı gösterilerin ardından tören sona erdi. Stadyumdan çıkan vatandaşlara da Süt Haftası nedeniyle Uşak'ta bir firma tarafından 50 bin adet ayran dağıtıldı.

Haberin Devamı

TURİSTLER DE İZLEDİ

19 MAYIS Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı Nevşehir’de coşkulu törenlerle kutlandı. Törenleri bir grup ABD’li turist de izledi. İlk tören, Nevşehir Valiliği önündeki Atatürk Anıtı'na çelenk konulmasıyla başladı. Törenlere daha sonra Gazi Stadı'nda devam edildi.  Vali Vekili İsmail Tezel, İl Jandarma Komutanı Jandarma Kurmay Albay Osman Sevgi ve Belediye Başkanı Hasan Ünver halkın ve öğrencilerin bayramını kutladı. Öğrenciler şiirler okudu. Özel Kardelen Lisesi öğrencileri, darbuka ve davul eşliğinde gösteri yaptı, halk oyunları ekipleri folklör oynadı.
Töreni, Turist Rehberleri Birliği Başkanı Şerif Yemen ile geçmiş yıllarda belediye başkanlığı ve Anayasa Mahkemesi üyeliği görevlerinde bulunmuş 9 kişilik ABD’li turist grubu da ilgiyle izledi.

Haberin Devamı

RENGARENK GÖSTERİLER

19 Mayıs Atatürk'ü Anma ve Gençlik ve Spor Bayramı, tüm yurtta olduğu gibi Antalya, Isparta ve Afyonkarahisar ile ilçelerinde de coşkuyla kutlandı. Öğrencilerin rengarenk gösterileri, büyük alkış aldı.
Antalya'daki törenler Cumhuriyet Meydanı'nda Atatürk Anıtı'na çelenk konulmasıyla başladı. Törene Antalya Valisi Alaaddin Yüksel, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Atakan Altıparmak, Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, siyasi parti ve çok sayıda sivil toplum örgütü temsilcisi katıldı.

Saygı duruşunun ardından İstiklal Marşı'nı çalan 3'üncü Piyade Eğitim Tugayı Akdeniz Bölge Bandosu, siyasi parti temsilcileri ve sivil toplum örgütleri tarafından çoşkulu bir şekilde alkışlandı. Vali Yüksel, Anıt Şeref Defteri'ne imza attı. Protokol daha sonra Atatürk Stadyumu'nda yapılan törene katıldı. Vali Yüksel, Garnizon Komutanı Altıparmak ve Büyükşehir Başkanı Türel, askeri araç üzerinden gençlerin bayramını kutladı. Gençlik ve Spor İl Müdürü Nadir Yapsakaloğlu'nun konuşmasının ardından Endüstri Meslek Lisesi öğrencisi Hüseyin Teke, gençler adına duygularını dile getirdi. Bu sırada flama taşıyan Kocademir İlköğretim Okulu 7'nci sınıf öğrencisi Merve Kılıç ile Habibler İlköğretim Okulu 7’nci sınıf öğrencisi Halime Çabuk baygınlık geçirdi ve görevliler tarafından stadyum içinde bekleyen ambulansa alınarak tedavi edildi.

Haberin Devamı

Türk Hava Kurumu Serbest Paraşüt Timi, paraşütlerle Antalyaspor ve Türk Bayrağı taşıyarak stada iniş yaptı. Açık tribündeki 2 bin öğrencinin fon kağıtlarıyla ‘Şampiyon Antalyaspor’ yazması büyük alkış aldı. Saha içerisinde bulunan 4 bin öğrenci ise rengarenk kıyafetlerle folklorik gösteriler yaptı. Bir grup öğrencisi ise kule oluşturdu. Kız öğrencilerin ellerinde çember ve medillerle müzik eşliğinde yaptığı hareketler, ilgiyle izlendi. Yaklaşık 10 bin kişinin izlediği stadyumdaki göterilerde görev alan öğrenciler, tören sonunda saha içinde toplanarak Atatürk posteri, Türk bayrağı ve Antalyaspor bayrağı eşliğinde figürler sergiledi. Tören, resmi geçitle sona erdi.

MEKSİKA DALGALANMASI

Afyonkarahisar'daki törenler ise Kocatepe Atatürk Anıtı'na çelenk sunulmasının ardından Atatürk Stadyumu'nda devam etti. Tribününde AKP Milletvekili İbrahim Hakkı Aşkar'ın dışında tüm milletvekilleri ve diğer protokol üyeleri hazır bulundu. Vali Muzaffer Dilek, Belediye Başkanı AKP'li Abdullah Kaptan ve Garnizon Komutanı Tuğgeneral Halit Çakır tarafından halkın ve öğrencilerin bayramı kutlandı. Ardından geçit töreni yapıldı. Öğrencilerin hazırladığı gösteriler izleyenlerin beğenisini kazandı. Stadı dolduran binlerce Afyonkarahisarlı, gösterileri büyük bir coşkuyla izledi. Afyonkarahisar’a özgü kaşık havası ve futbol sahalarının vazgeçilmezlerinden Meksika Dalgalanması kutlamaya renk kattı.

7 BİN ISPARTALI

Isparta’da Hükümet Meydanı’nda Atatürk Anıtı’na çelenk sunumu ile başlayan 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı kutlamaları Atatürk Stadyumu’ndaki gösterilerle devam etti. Kutlamalara Vali Şemsettin Uzun, Garnizon Komutanı Piyade Kıdemli Albay Ahmet Tekin, AKP Milletvekili Recep Özel, Cumhuriyet Başsavcısı Erol Tosun, SDÜ Rektörü Prof. Dr. M.Lütfi Baydar ve tüm kamu kurum temsilcileri ile 7 bin Ispartalı katıldı. Öğrencilerin gösterileri büyük bir ilgiyle izlenirken, stadyumdaki törenler resmi geçitle sona erdi.

SOKAKTA FOTOĞRAF SERGİSİ

ESKİŞEHİR'de emekli memur 51 yaşındaki Ali Ekber Kapıkıran, derlediği Atatürk fotoğraflarıyla sokakta ‘Atatürk ve Gençlik’ sergisi açtı.

Porsuk bulvarında açılan, Atatürk'ün 40 fotoğrafının yer aldığı sergi büyük ilgi gördü. Sergiyi 19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı nedeniyle özel bir güvenlik şirketinin katkılarıyla açtığını belirtti.
Eskişehir Osmangazi Ünivesitesi Yabancı Diller Yüksekokulu’nda kütüphane memuru olarak çalışan ve geçen yıl emekliye ayrılan Ali Ekber Kapıkıran, küçüklüğünden bu yana Atatürk ve İsmet İnönü fotoğraflarını biriktirdiğini söyledi.

Evinde 500’ün üzerinde fotoğraf olduğunu anlatan Kapıkıran, bu fotoğraflarla sergiler açtığını söyleyerek, “46’ncı sergimi ilk kez açık alanda açıyorum. Sergi 3 gün süreyle açık tutulacak. İlk günden yoğun ilgi gördü. Yaşadığımız şu günlerde Atatürk’ün değerini daha iyi anlıyoruz” dedi.

KÖYLÜ GENÇLER COŞTU

ADANA’nın Seyhan İlçesi Karayusuflu Beldesi’nde köylü gençler, Danıştay’da yapılan saldırıya tepki olarak ‘Atatürk ve Gençlik’ koşusu yaptı. Köy yolunda bir süre el ele tutuşarak koşan gençler, “Atatürk’ün gençleri, her zaman el eledir. Bu cumhuriyeti kimse bozamaz” dedi.

Karayusuflu Kültür Sosyal Yardımlaşma Derneği tarafından düzenlenen koşuya, çevredeki, Kayışlı, Camışlı, Dervişli, Salmanbeyli, Mürseloğlu ve Çaputlu köylerinden 150 genç katıldı. Koşu öncesi konuşma yapan Dernek Başkanı Necdet Sağlarlı, Danıştay’a yapılan saldırıları kınamak, Cumhuriyet gençlerinin köyde bile yaşasalar dimdik ayakta ve ülkelerine sahip olduklarını anlatmak için ilk kez böyle bir koşu düzenlediklerini söyledi. Bugünün 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı’na denk gelmesini özellikle istediklerini belirten Sağlarlı, “Gençlerimiz bu koşunun Atatürk ve Cumhuriyet için olduğunu duyunca hemen geldiler. Cumhuriyetimize karşı yapılan saldırıları kınıyoruz ve her zaman dimdik ayakta olduğumuzu bir kez daha hatırlatıyoruz. Bu etkinliğimizi geleneksel hale getireceğiz” diye konuştu.

Yıldızlar, genç erkekler ve kızlar kategorisinde yapılan 1500 metrelik koşuya katılanlar birlik mesajı vermek için yarışın başında bir süre elele koştu, “Atatürk’ün gençleri, her zaman el eledir. Bu cumhuriyeti kimse bozamaz” mesajı verdi. Gençler daha sonra kıyasıya bir yarışa girdi.
Yarışma sonunda, yıldızlarda Karayusuflu Beldesi’nden Süleyman Şimşek, kızlarda Kayışlı Köyü’nden Pınar Şimşir ve genç erkeklerde Camışlı Köyü’nden Cevahir Kapı birinci geldi. Kazanan yarışmacılara, madalyanın yanı sıra çeyrek altın ve eşofman takımı verildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!