Yurt faciasında 2 yıl sonra ilk şikayet

Güncelleme Tarihi:

Yurt faciasında 2 yıl sonra ilk şikayet
Oluşturulma Tarihi: Nisan 29, 2010 16:12

Konya’da LPG tankından sızan gazın patlaması sonucu 18 kişiye mezar olan Kuran kursu faciasının görüldüğü davada, 2 yıl sonra ilk kez bir aile sorumlulardan şikayetçi oldu.

Haberin Devamı

YURT BİNASI 18 KİŞİYE MEZAR OLMUŞTU / FOTO GALERİ

 

Taşkent İlçesi'ne bağlı Balcılar Beldesi'nde, 1 Ağustos 2008 tarihinde LPG tankından sızan gazın patlaması sonucu çöken ruhsatsız işletilen 3 katlı kız Kuran kursu binasının enkazı altında kalan 17 öğrenci ile 1 öğretmenin ölmesi, 29 kişinin de yaralanmasıyla ilgili davanın bugünkü 3'üncü duruşması 10 dakika sürdü. 11 kişinin tutuksuz yargılandığı duruşmaya 2 sanık katıldı. Bugünkü duruşmada Ölen öğrenci ailelerinden biri, ilk kez şikayetçi oldu.


Konya 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davada, 2'si kadın hoca, 6’sı dernek ve yurt sorumlusu, 3’ü de LPG tankını kuran ve gaz dolumun gerçekleştiren şirket sorumluları olmak üzere toplam 11 tutuksuz sanık yargılanıyor. Bugün görülen davaya tutuksuz yargılanan sanıklardan İpragaz Konya Tüp Dolum Tesisi Müdürü Ahmet Türkyılmaz ve o dönem İpragaz Konya Bölge Sorumlusu olarak görev yapan İlhan Biçici ile diğer sanıkların ve müştekilerin avukatları katıldı.

Haberin Devamı


1 KİŞİ ŞİKAYETÇİ


Olayın ardından ve daha önceki 2 duruşmada, olayda hayatını kaybeden ve yaralanan öğrencilerin yakınlarından hiçbirisi şikayetçi olmazken, bugün görülen duruşmada bir aile ilk kez şikayetçi oldu. Mahkeme heyeti, ölen Huriye Durmuş ile yaralanan Esmanur Durmuş'un babası Abdullah Durmuş'un, binanın çökmesinden ve kızının hayatının kaybetmesinden sorumlu olanların cezalandırılması yönünde şikayetini belirten dilekçeyi mahkeme başkanlığına sunulduğunu açıkladı. Duruşma, yaklaşık 10 dakika sürdü. Mahkeme heyeti, dosyadaki eksiklerin giderilmesi için duruşmayı 30 Eylül 2010 tarihine erteledi.

TUTUKSUZ YARGILANIYORLAR

 

Taşkent İlçesi Balcılar Beldesi’nde bulunan Balcılar Kasabası Okul ve Kurs Talebelerine Yardım Derneği’ne ait Özel Boğaziçi Öğrenci Yurdu’nda, 1 Ağustos 2008 günü saat 04.15’te, LPG tankından sızan gaz, namaza kalkan bir öğrencinin elektrik düğmesine basması sonucu patladı ve 3 katlı yurt binası yıkıldı. Olayda, 1 öğretmen ve 17 öğrenci hayatını kaybetti, 29 öğrenci de yaralandı. Olayın ardından Yurt Müdürü Hüseyin Çömlek, dernek ve yurt temsilcileri Mehmet Semerci ve Mehmet Göktaş, Hadim İlçe Jandarma Komutanlığı tarafından gözaltına alındı. Mehmet Göktaş, ifadesi alındıktan sonra serbest bırakıldı. Hüseyin Çömlek ve Mehmet Semerci de kısa bir süre tutuklu kaldıktan sonra tutuksuz yargılanmak üzere tahliye oldu.


SUÇLAMALAR

Şüphelilerden öğretmenler Fatma Göktaş ve Tuba Güler, Türk Ceza Kanunu’nun (TCK) 263’üncü maddesince ’kanuna aykırı olarak eğitim kurumu açanlara, bunları çalıştıranlara ve bu kurumlarda kanuna aykırı olarak açıldığını bildiği halde öğretmenlik yapmak’ suçlamasıyla 6 aydan 3 yıla kadar hapis cezası ile yargılanıyor. Dernek ve yurt yöneticilerinden Mümin Eğilmez, Hasan Kosalak, Ahmet Akdede, Hüseyin Çömlek, Mehmet Semerci, hem aynı suçtan hem de ’taksirle birden fazla kişinin ölümüne sebebiyet vermek’ suçundan yargılanıyor. Mehmet Göktaş, Abdullah Bostancı, İlhan Biçici ve Ahmet Türkyılmaz da sadece TCK’nın 85’nci maddesi gereğince ’taksirle birden fazla kişinin ölümüne sebebiyet vermek’ suçundan, 3 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılanıyor.

Haberin Devamı


Yurdun çökmesinin ardından, yurt yöneticileri, çocukların binaya temizlik için geldiğini ve burada Kuran değil, İngilizce kursu verdiklerini iddia etmişti. İddianeme de ise öğretmen Fatma Göktaş’ın, ilk ifadesinde Kuran kursu verildiği ve 40-45 gün önce de aynı binada Kuran kursu verdiğini söylediğinin belirtildiği öğrenildi.


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!