Yunan Büyükelçi, Apo'yu Kenya'ya rüşvetle soktu

Güncelleme Tarihi:

Yunan Büyükelçi, Apoyu Kenyaya rüşvetle soktu
Oluşturulma Tarihi: Şubat 20, 1999 00:00

Haberin Devamı

Yunanistan'ın Nairobi Büyükelçisi George Costoulas'ın bölücü başı Abdullah Öcalan ile yanındaki 4 kişiyi Göçmen Dairesi'ne büyük para yedirerek Kenya'ya soktuğu iddia ediliyor. Kenya Milletvekili Maoka Maore, Öcalan'ın Kenya'ya girişiyle ilgili rüşvet iddialarının aydınlatılması için soruşturma açılmasını istedi.

Maore, ‘Ben bu olayda yolsuzluk görüyorum. Bir kaçağın bu şekilde rüşvet vermeden devlet güvenliğini delmesine olanak yok’ dedi. Bir yetkili ise ‘Göçmen dairesi görevlileri, rüşveti, gruptakilerin kimliğini bilmeden almıştır. Beş kişi arasında Öcalan’ın olduğunu bilselerdi, cesaret edemezlerdi' dedi.

İŞİNE SON VERİLDİ

Öcalan ve grubunun göçmen dairesi görevlileri tarafından muameleye tabi olmadan Kenya'ya girmesini yorumlayan bir Kenyalı gazeteci de ‘Diplomatik bir heyet gelirken bile pasaportları toplu halde göçmen dairesi görevlilerinin elinden geçer’ diye konuştu.

Göçmen Dairesi Başkanı Francis Kwinga'nın hükümetteki yeni atamalar sırasında işine son verildi.

Fransa, Almanya, İsveç ve Belçika sahte pasaportlarıyla Kenya'ya gelip Yunanistan Büyükelçiliği rezidansında iki hafta kalan üçü kadın Kürt kökenli dört kişi Kenya gizli servisi tarafından sorguya alındı. Ancak bu kişilerin gerçek kimliği henüz öğrenilemedi.

KOYNUMUZDAKİ YILAN

Öte yandan Yunan Büyükelçisi George Costoulas'ın rezidansına 3 kilometre mesafedeki elçiliğimizi sık sık ziyaret ettiği ve Türk yetkililerle iyi ilişkiler içinde olduğu ortaya çıktı.

Apo'yu Nairobi'de barındıran George Costoulas, 3 ay önce önce Mengü Büyükdavras atanmadan önceki Nairobi Büyükelçimiz Balkan Kızıldeli ile iyi arkadaşlık kurdu. Sık sık Türkiye'nin Nairobi Büyükelçiliği'ne gelen Yunan elçi, törenlerde de başkonuk muamelesi gördü. Bir yetkili bu konuda şunları söyledi:

‘İçimize yılan sokmuşuz. Büyük bir felaketten kurtulduk. Kenya makamları Öcalan’ın sınırdışı edilmesini sağlamasaydı, hergün önünden geçtiğimiz komşu rezidanstan bize yönelik bir eylem planlanabilirdi. Allah bizi korudu.'

SOPALI KORUMA

Türkiye'nin Nairobi Büyükelçiliği diğer elçilikler gibi Kenyalılar tarafından korunuyor. Ancak özel şirketlere bağlı olan bu korumaların elindeki tek silah cop yerine kullandıkları bir sopa yani saldırıları karşılayacak güçte değiller. Bu nedenle önceki gün Kenya'daki Büyükelçiliğe muhtemel saldırılara karşı silahlı güvenlik görevlilerinin yerleştirildiği öğrenildi.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!