Yüksek yargı başkanlarına ölünceye kadar lojman

Güncelleme Tarihi:

Yüksek yargı başkanlarına ölünceye kadar lojman
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 07, 1998 00:00

Haberin Devamı

Anayasa Mahkemesi, Danıştay, Yargıtay, Sayıştay başkanlıklarından ayrılanlarla, Başbakanlık ve bakanlık müsteşarlıklarından emekli olanlar, isterlerse ölene kadar kamu lojmanında oturabilecekler. Resmi Gazete'de yayınlanan yönetmelik değişikliğinin ‘koruma amaçlı’ yapıldığı belirtildi.

Yüksek yargı organları başkanlıkları ile müsteşarlıktan emekli olan yüksek bürokratlara, ölünceye kadar kamu lojmanında oturma hakkı verildi. Kamu Konutları Lojman Yönetmeliği'nde yapılan değişikliğin, özellikle ‘koruma amaçlı’ olduğu belirtildi.

Başbakanlık ve bakanlık müsteşarları ile Anayasa Mahkemesi, Danıştay, Yargıtay ve Sayıştay başkanlıklarından ayrılanlar, istemeleri halinde hayatlarının sonuna kadar kendilerine ayrılan, ‘Özel Tahsisli’ kamu lojmanında oturmayı sürdürecekler. Bu konudaki değişiklik 3 Mayıs tarihli Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yönetmelik, üst bürokratlara hem yaşlılık güvencesi, hem de devlet kavramıyla özdeşleşen bir makamdan emekli oldukları için, yaşamlarının bundan sonraki bölümlerinde terörden veya kişisel saldırılardan korunmaları amacına hizmet edecek. Hürriyet'in görüşüne başvurduğu Anayasa Mahkemesi eski Başkanı Yekta Güngör Özden, yönetmelik değişikliği ile devletin önemli bir eksikliği giderdiğini belirterek şunları söyledi:

‘‘Ancak bu konu asla istismar edilmemeli. Tehdit edilen ve korunmasına ihtiyaç olanlar lojmanda oturmalı, diğerleri niye otursun. Yüce devlet kavramını korumaya yönelik bu düzenleme özünden saptırılırsa, çok büyük bir yanlış yapılmış olur. Onun için sulandırılmamalı. Dileğim; inşallah kimse tehdit edilmez, korumaya da gerek kalmaz.’’

Özden, devletin eskiden yüksek yargı organları başkanlarına koruma da vermediğini kaydederek, ‘‘Başlangıçta benim de korumam yoktu. Ancak, yoğun tehditler alınca, Anayasa Mahkemesi başkanları ile birlikte öteki yüksek yargı organları başkanlarına da koruma verilmesi yoluna gidildi ve bu alandaki boşluk giderildi’’ dedi.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!