Yüksek faize karşı "gölge" para politikası oluşturulacak

Güncelleme Tarihi:

Yüksek faize karşı gölge para politikası oluşturulacak
Oluşturulma Tarihi: Ekim 23, 2007 14:18

Merkez Bankası'ndan faizde "şok indirim" talebine karşılık bulamayan reel sektör temsilcileri, meslek örgütleri, işçi ve işveren sendikaları, mevcut sorunları izlemek ve görüşlerini anlatabilmek üzere bir "gölge" Para Politikaları Kurulu oluşturacak.

TİM, ihracatçı birlikleri, TİSK, Hak-İş, MÜSİAD, TUSKON, TÜGİK, TURSAB, TÜGİAD, UND, TÜMMER, İSEDEF, TTSD başkanları, "yüksek faiz" konusunu görüşmek üzere Yenibosna Dış Ticaret Kompleksi'nde biraraya geldi. Basına kapalı olarak gerçekleştirilen ve yaklaşık 2.5 saat süren toplantının ardından bir açıklama yapan TİM Başkanı Oğuz Satıcı, tüm katılımcıların imzası ile hazırlanan ortak bildiriyi okudu. Satıcı, sorunları sürekli olarak izleyebilmek ve yüksek faiz politikalarına karşı görüşleri anlatabilmek için bir "gölge" para piyasası kurulu oluşturmaya karar verdiklerini açıkladı.

Alınan karar çerçevesinde, oluşturulacak kurulun Merkez Bankası Para Politikası Kurulu ve Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz ile sürekli görüş alışverişinde bulunmak ve iletişim kanallarının güçlendirilmesi hedefleniyor.

Hakkari Dağlıca'da yaşamını yitiren askerler için rahmet, yakınlarına başsağlı ve gazilere de acil şifalar dilenen bildiride, "Son günlerde terör eylemleri karşısında ülkemizin ordusu, parlamentosu, siyasi partileri, hükümeti, sivil toplum kuruluşları başta olmak üzere toplumun tüm kesimleri ile gösterdiği dayanışmayı aynı milli birlik ve beraberlik içinde destekliyoruz. Teröre verilecek en iyi cevabın herkesin işini en iyi yapması biçiminde olması gerektiğini düşünüyoruz. Ancak bu şekilde terörün ülkeyi istikrarsızlaştırma girişimleri önlenebilecektir" denildi.

Bildiride ayrıca, yüksek reel faiz ortamının üretim ve ihracatı imkansız kılacağı gerçeğinden hareketle, sorunun 23 aydır toplanamayan Ekonomik ve Sosyal Konsey'in ilk gündem maddesini oluşturması gerektiği vurgulandı. Konseyin bir an önce toplanması gerektiğine dikkat çekilen bildiride, "Yüksek faiz politikasının dünyanın en yüksek faizlerini ödeyerek, ülkemizin kanını, iliğini sömürdüğünü ve bir tür ekonomik terör ortamı yarattığını düşünüyor, üretim, istihdam ve ihracat kurulu oluşturarak yapacağımız sürekli çalışmalarla bu ekonomik terör ortamını önlemeyi amaçlıyoruz" denildi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!