Yücelen, Kaplan'ın iadesini görüÅŸecek

Güncelleme Tarihi:

Yücelen, Kaplanın iadesini görüşecek
Oluşturulma Tarihi: Aralık 18, 2001 17:23

İçişleri Bakanı Rüştü Kazım Yücelen, Federal Almanya İçişleri Bakanı Otto Schily`nin davetlisi olarak Almanya`ya gitti. Yücelen, Almanya ziyareti sırasında, Metin Kaplan`ın Almanya`dan sınır dışı edilmesi konusunda görüşmeler yapacağını söyledi.

Haberin Devamı

Yücelen, hareketinden önce Esenboğa Havaalanı`nda yaptığı açıklamada, Adalet Bakanlığı`nın iade işlemleri konusunda gerekli işlemleri yaptığını belirterek, şöyle konuştu:

"Ben İçişleri Bakanı olarak Adalet Bakanlığımızın daha önce gündeme getirdiği ve talep ettiği dosyalar üzerinde fikirlerimi söyleyeceğim. Bu konuda da Adalet Bakanlığımızın girişimleri var. Ancak bildiğiniz gibi adı geçen şahıs şu anda Almanya`da tutuklu. İade işlemleri için hukuki prosedürler var. Bu prosedürlerin tamamlanması lazım. En azından şahsın kendisinin rızasıyla oradaki cezasının infazdan yararlanan kısmından dolayı hapisten çıkması veya Türkiye`de kalan cezasını çekmek için dilekçe vermesi lazım. Bu cezanın tamamlanması lazım. Bu konuda zaten Almanya`da çalışmalar yapıyor. Şu ana kadar bir af komisyonumuzun orada çalışmalarını sürdürüyor."

Haberin Devamı

Yücelen, organize suç örgütleri, uyuşturucu tacirleri, insan kaçakçıları ve teröristlerin faaliyetlerinin ulusal sınırları aştığını, bütün ülkeler için sınır ötesi takip gerektiğini belirten Yücelen, 11 Eylül`den sonra her zamankinden daha fazla güvenlik işbirliği alanında anlaşmalar ve görüşmeler yapmak gereğinin doğduğunu anlattı.

Yücelen, Almanya ziyareti konusunda şunları kaydetti:

"Bu vesile ile Almanya`da, güvenlik konusunda daha çok iÅŸbirliÄŸi imkanlarını araÅŸtıracağız. Benim gündemim terörizmle mücadele. Bu çerçevede, BirleÅŸmiÅŸ Milletler Güvenlik Konseyi`nin 1373 sayılı kararının uygulanması, Ä°slami Cemiyetler ve Cemaatler BirliÄŸi lideri Metin Kaplan`ın Almanya`dan sınır dışı edilmesi, uyuÅŸturucu madde kaçakçılığında mevcut iÅŸbirliÄŸinin daha çok geliÅŸtirmek, Türkiye`den Almanya`ya yasa dışı göç konusunda görüşmeler yapmak ve Almanya`dan Türkiye`ye sınır dışı iÅŸlemlerinde karşılaşılan sorunlar üzerine görüşmeler yapacağım.Â

Tabii Alman meslektaşımın gündemindeki konuları, görüşmelerde ortaya çıkacak sorunları da görüşerek 11 Eylül`den sonra bütün dünyanın ortak meselesi olan terörün ve organize suç örgütlerinin, uyuşturucu kaçakçılarının, insan tacirlerinin faaliyetlerini sona erdirmek, suçluları din, ırk farkı gözetmeden adalete teslim etmek üzere çalışmalar yapacağız."

Haberin Devamı

Bir gazetecinin, "DHKP/C, PKK gibi terör örgütlerinin mallarına tedbir konulması konusunda talebiniz olacak mı?" sorusu üzerine Yücelen, "Tabii, bu konuda dosyalarımız hazır. Geçtiğimiz hafta biliyorsunuz Metin Kaplan ile ilgili İçişleri Bakanlığı`nın aldığı birkararla vakıflarına ve yan kuruluşlarına tedbir konulması gündeme geldi. Aynı şekilde terör örgütlerinin de oradaki yan kuruluşlarıyla ilgili elimizdeki bilgileri, belgeleri meslektaşıma götürüyorum" yanıtını verdi.

Bir başka gazetecinin, Almanya İdare Mahkemesi`nin "tüm dosyaları inceleyemeyeceği" gerekçesiyle Metin Kaplan`ın 2 ay daha iade edilemeyeceği kararını verdiğini hatırlatması üzerine İçişleri Bakanı Yücelen, hukuki prosedürün tamamlanması gerektiğini ifade etti.
 Â

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!