"YSK'nın kararı tartışılmamalı"

Güncelleme Tarihi:

YSKnın kararı tartışılmamalı
OluÅŸturulma Tarihi: Ekim 05, 2003 14:59

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Yüksek Seçim Kurulu (YSK) 3 Kasım seçimlerine itirazları reddeden kararının tartışılmaması ve bu konunun gündemden kalkması gerektiğini söyledi.

Haberin Devamı

Kıbrıs Türk Sanayi Odası tarafından açılan ''4. Yerli Malları Fuarı''nın açılışa katılmak üzere yönetim kurulu üyeleriyle birlikte Cuma günü KKTC'ye gelen Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Hisarcıklıoğlu, ziyaretinin son gününde, basın mensupları ile bir sohbet toplantısı yaptı.

Basın mensuplarının hükümetin Irak'a asker gönderilmesiyle ilgili görüşünü sorması üzerine, HisarcıklıoÄŸlu, Irak'taki otorite boÅŸluÄŸu nedeniyle Türkiye'nin ağır bir bedel ödediÄŸini, 35 bin insanını kaybettiÄŸini, 100 milyar lira civarında da ekonomik kayba uÄŸradığını hatırlattı.  Â

''Önümüzdeki dönemde akıllı olup bu bedeli ödemememiz lazım'' diyen Hisarcıklıoğlu, şöyle devam etti:
    ''Türkiye o coğrafyada söz sahibi olmalı. Ancak, devletin veçhelerini bilmiyoruz. Bin yıllık devlet geleneği var. Cumhurbaşkanı,Başbakan, Genelkurmay Başkanı, Dışişleri Bakanı bütün veçheler elinde.. Buranın getireceği tavsiye kararının Meclis'e gelmesi noktasında TBMM destekler diye düşünüyoruz. Burada muhakkak şu olsun diyemeyiz. İstediğimiz olmayabilir ama silsileden gelen tavsiye kararıçerçevesinde parlamentoda bir sıkıntı olacağını tahmin etmiyorum.Sonuçta halkın seçtiği kişiler ne karar verirse, hepimizin saygılı olması lazım, dünyanın da saygılı olması gerekir''
   Â
8.5 MÄ°LYAR DOLARLIK KREDÄ°
ABD'den sağlanacak 8.5 milyar dolarlık kredi konusunda da, bu kredinin getireceği çok büyük bir katkı olmadığını belirten Hisarcıklıoğlu, ''Bu kredi borçların yapılandırılması ve faizlerin düşmesinde kullanılacak. Gelirse katkı sağlar, gelmesiyle çok büyük zarar olur diye bir şey yok. Tedirgin olmamak lazım'' dedi.
   Â
YSK'NIN KARARI 
TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Yüksek Seçim Kurulu'nun 3 Kasım seçimlerine yönelik itirazları reddeden kararı tartışılmaması, Türkiye'nin gündeminden bu konunun kalkması gerektiğini söyledi.

Haberin Devamı

Türkiye'de bu konuda yeni bir tartışma ortamının açılmasının ülkeye zarar vereceğini ifade eden Hisarcıklıoğlu, şöyle konuştu:

''Ekonomide ilk defa üst üste gelen başarı haneleri var. 1976'lardan beri ilk defa enflasyon en düşük düzeyine geldi.

Haberin Devamı

Özel sektör sayesinde Türkiye, 2002-2003 yılında büyüme gerçekleÅŸtirdi. Bu doÄŸru yolda olduÄŸumuzun göstergesi... Açılan ÅŸirketsayısı artırıyor, kapanan ÅŸirket sayısı azalma eÄŸiliminde.Â

Faiz oranları düşüyor ama 15 puanlık reel faiz oranı hala yüksek. Reel faiz, hedef enflasyonun biraz üzerinde olsa, yatırım ortamı birazcanlanır. Kamunun yüksek reel faizle borçlanması hala önemli bir sorun.Â

Ä°hracat hızla artıyor, Türkiye son 2-3 yılda basketbol, atletizm, voleybol ve ekonomide rekorlar kırıyor. Ekonomi ile birlikte bunları ÅŸampiyonluÄŸa ulaÅŸtıracağız. Siyasi kararların bu noktada çok öne çıkarılmasını istemiyoruz. Ekonomi ön planda olsun.''Â

Pembe tablolara bakıp, rehavete kapınılmaması gerektiğini vurgulayan Hisarcıklıoğlu, Türkiye'nin yapısal değişim ve dönüşümü gerçekleştirmemesi halinde bütün başarıların geçici olacağını ve ekonomide yer eden zig zaglar çizileceğini söyledi.
   Â
BÃœROKRASÄ° ENGELÄ°
Türkiye'de 5.5 milyon işsiz insan bulunduğunu belirten Hisarcıklıoğlu, yüksek işsizlik sorunun çözümü için yatırım ortamının iyileştirilerek, istihdam alanları yaratılması gerektiğini kaydetti.

Haberin Devamı

Yatırımcıların bürokrasiden kaynaklanan sıkıntılarına işaret eden Hisarcıklıoğlu, yatırım ortamının iyileştirmesi amacıyla bir koordinasyon kurulu kurulduğunu hatırlatarak, şöyle devam etti:

''Sayın Babacan, bu bürokratik engellerin kaldırılması konusunda bürokratlarına bir tarih vermeli. Bu mızrak bu çuvala sığmadığına göre, bu tarihte başarılı olamayan bürokrat başarısız bürokrattır. Bürokraside atamaların liyakat usulüne göre yapılmasını savunuyoruz.

Milletin iş ve aş bulmasına engel olan kim varsa, bu engelin ortadan kaldırılması lazım.''

Türkiye'nin çok hızlı karar alma sürecine girmesi ve şekilciliktenkurtulması gerektiğini vurgulayan Hisarcıklıoğlu, Başbakan ve Bakanların, bir eski bakanın yurtdışına gitmesi gibi çok gereksiz konulara bile imza atmak durumunda kaldığını hatırlattı.

Haberin Devamı

Hisarcıklıoğlu, kamuda yeniden yapılandırma reformunun tamamlanması, atamalarda performans ve liyakatlara bakılması, hukuk vebelge reformlarının hızla tamamlanması gerektiğini de kaydetti.
   Â
AB VE KIBRIS

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, Kıbrıs sorununa çözüm bulunmaması halinde, Kıbrıs Rum kesiminin 2004 yılında AB'ye üye olacağının hatırlatılması üzerine, ''Bunun uluslararası hukuk açısından bir suç olduğunu'' söyledi.

Hisarcıklıoğlu, ''Eğer Ankara anlaşması varsa, Kıbrıs diye kabul edilen devlet, ancak İngiltere, Yunanistan ve Türkiye'nin üye olduğu bir grubun içine girebilir. Şu anda uluslararası hukuk açısından, AB suç işliyor'' dedi.

AB'nin bu nedenle Kıbrıs sorununu 2004 Nisan ayından önce çözmeye çalıştığını kaydeden Hisarcıklıoğlu, KKTC'nin Türkiye ile birlikte AB'ye girmesini ve Türkiye'ye 2004 yılı sonunda müzakere tarihi verilmesini istediklerini söyledi.

Haberin Devamı

TOBB Başkanı, ''Türkiye AB'nin içinde olursa problem kalmıyor, problem istemeyenlere neden Türkiye'ye tarih vermiyorsunuz diye sormanız lazım. Türkiye hangi aday ülkeden daha kötü durumda. Türkiye'nin tanıtımını iyi yapmalı, iyi şeylere öne çıkarmalı, marka haline getirmeliyiz'' diye konuştu.

Türk hükümetinin şu anda ki Kıbrıs politikasının da doğru olduğunuifade eden Hisarcıklıoğlu, KKTC ile imzalanan Gümrük Birliği anlaşmasının dondurulması konusunda da, ''İşin doğrusu AB içinde Gümrük Birliği'ni gerçekleştirmek. KKTC'nin ekonomik entegrasyonun sağlanması, ambargonun kalkması için en sağlıklı yol AB'ye giriş'' dedi.

KKTC'yi kurarken Türkiye'deki hata ve noksanların buraya da getirildiğini belirten Hisarcıklıoğlu, Türkiye'den farklı olmayan bürokrasi ve devletin geleceğinin belirsizliğinin, Kıbrıs'taki yatırımları olumsuz etkilediğini kaydetti.

Hisarcıklıoğlu, Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş'a desteklerini yeniden yinelerken, müzakere aşamasında, içerdeki çekişmelerin bir yana itilerek, Denktaş'ın masada zayıf düşürülmemesi gerektiğini vurguladı.Türkiye'de de Denktaş'ın yanında olup olmamak, Kıbrıs'ın AB üyeliğini isteyip istememek konusunda tartışmalar olduğunu hatırlatan Hisarcıklıoğlu, ''Bu yanlış ve bir akıl kirliliğidir. Türkiye'nin nihai hedefi olan AB perspektifi korunarak, KKTC ile birlikte AB üyesiolmasıdır. Ama Kıbrıs'ta da kalıcı bir çözüm bulunmalı'' diye konuştu.

Hisarcıklıoğlu, Türkiye'nin bütün AB kriterlerini yerine getirse bile, tarih alması konusunun sonuçta bir siyasi karar olduğunu da ifade etti.

Hisarcıklıoğlu, Irak'a gitme konusunda  şu an için herhangi bir  programlarının olmadığını da kaydetti.
 Â

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!