Yöneyman serbest kaldı, Roche’da koltuğu gitti

Güncelleme Tarihi:

Yöneyman serbest kaldı, Roche’da koltuğu gitti
Oluşturulma Tarihi: Şubat 19, 2005 01:53

Roche operasyonunda aralarında Genel Müdür Faruk Yöneyman ile Roche eski Satış Müdürü Veysi Mungan’ın da bulunduğu 10 zanlı, serbest bırakıldı.

Bu arada, Cumhuriyet Savcılığı’nın tutuklama talebinden birkaç saat sonra Roche Türkiye, Yöneyman’ın şirketteki tüm görevlerinden emekli olduğunu açıkladı.

SAVCILIĞA ÇIKTILAR:

SSK’ya ilaç alımı ihalelerine fesat karıştırılmasına ilişkin İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında aralarında Roche Türkiye Genel Müdürü Faruk Yöneyman ile verdiği suç duyurusu dilekçesiyle soruşturmanın başlatılmasına neden olan Roche eski Satış Müdürü Veysi Mungan’ın da bulunduğu 10 zanlı emniyetteki sorgularının ardından savcılığa çıkartıldı.

TUTUKLAMA TALEBİ:

Cumhuriyet Savcısı Nazmi Okumuş tarafından sorgulanan zanlılardan Şükrü Varol, Ahmet Sarıbay, Pascal Eric Wehrle, İlyas Açıkgöz ve SSK eski Yönetim Kurulu Üyesi İhsan Yener Kaya ifadelerinin ardından serbest bırakıldı. Roche Türkiye Genel Müdürü Faruk Yöneyman, Genel Müdür Yardımcısı Gökhan Demir, Roche çalışanı Tahir Ünsal, Roche eski Satış Müdürü Veysi Mungan ile Beşer İlaç Deposu’nun yetkililerinden Burak Mehmet Sarıbay ise ‘4422 sayılı çıkar amaçlı suç örgütleri ile mücadele yasasına muhalefet etmek’, ‘ihaleye fesat karıştırmak’ ve ‘Görevi kötüye kullanmak’ iddialarıyla tutuklanma talebi ile Nöbetçi Mahkemeye sevk edildi.

İHALE KANUNU’NA GİRMELİ:

Savcılık sorgusunun ardından serbest kalan SSK eski Yönetim Kurulu üyesi İhsan Yener Kaya, SSK’nın Türkiye’nin en büyük ilaç alıcısı olduğunu belirterek, ‘Yani üretimin yüzde 40’ını tüketir. İhale Kanunu’na girmemesi gerekir. Pazarlık usulü, pazarlık ücreti alması gerekir. Bunu defalarca TBMM Alt Komisyonu’na da söyledim. İhale Kanunu’ndan dolayı SSK’nın 1 yıl içerisindeki zararı 300 triyon lira (300 milyon YTL)’dır’ dedi.

EMEKLİLİK AÇIKLAMASI:

Soruşturması ile ilgili bu gelişmeler olurken, akşam saatlerinde Roche Türkiye’den yazılı açıklama yapıldı. Açıklamada şöyle denildi: ‘Roche Türkiye’de 34 yıldan bu yana başarıyla görevini yürüten, son 13 yıldır da Yönetim ve Yürütme Kurulu Başkanlıkları ile Genel Müdürlü’ğü görevini yürüten Faruk Yöneyman, şubat 2005 itibarı ile emekli olmuştur. Gebze’deki yeni Roche Üretim Tesisi projesinin tamamlanmasının ardından kasım 2004’te emekliliğini 60 yaş sınırı nedeniyle talep eden Yöneyman, Roche Türkiye’nin tüm zor dönemlerinde başarı ile görevini yürütmüştür. Yöneyman’ın görevini, nisan 2005 itibarıyla Roche Rusya’nın Genel Müdürlüğü’nü yürüten George Hadjiev devralacaktır. Ekonomi eğitimi alan Hadjiev, 10 yıl önce Roche Bulgaristan’da göreve başlamış ve 2000’de Roche Rusya Genel Müdürlüğü görevine getirilmiştir. Sayın Yöneyman’a teşekkür ediyor, Hadjiev’e yeni görevinde başarılar diliyoruz.’

YÖNEYMAN VE MUNGAN DA SERBEST:

Tutuklama talebiyle nöbetçi mahkemeye sevkedilen aralarında Roche Genel Müdürü Faruk Yöneyman ile Roche eski Satış Müdürü Veysi Mungan’ın da bulunduğu 5 zanlı, yaklaşık 10 saat süren mahkeme sorgularının ardından serbest bırakıldı. Roche yöneticileri, adliye çıkışında açıklama yapmadı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!