Yönetime talip olan çıkmadı

Güncelleme Tarihi:

Yönetime talip olan çıkmadı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 26, 2014 15:41

Türk sinemasının yarım asırlık tarihinin canlı tanığı Antalya Altın Portakal Film Festivali’nin düzenleyicilerinden Antalya Kültür Sanat Vakfı’nın (AKSAV) genel kurulunda, yönetime talipli çıkmadı.

Haberin Devamı

AKSAV genel kurulunda ara formülle vakfı olağanüstü kongreye götürecek yönetim belirlenirken, Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel adına Başdanışmanı Caner Şahinkara, "Belediyemizin başka bir yönetim oluşturmak veya belirli kişilerin yönetime girmesini sağlamak gibi bir iradesi bulunmamaktadır" dedi. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali’yle birlikte 17 yıllık birikime sahip Altın Portakal Şiir Sempozyumu’nun Büyükşehir Belediyesi’yle düzenleyici kuruluşu AKSAV, Büyükşehir’de CHP’den Ak Parti’ye yaşanan yönetim değişikliğinin ardından genel kurula gitti.

BAĞIMLILIKTAN KURTULMUŞ BİR AKSAV DİLEDİ

Genel kurul AKSAV Yönetim Kurulu Başkanı Tufan Dağıstanlı’nın konuşmasıyla başladı. Dağıstanlı, AKSAV’ın 20 yıllık bilgi ve birikimine dikkati çekti ve "Vakfımız, Antalya’nın kültür ve sanat değerlerine çok önemli katkılar koyarak, özellikle Altın Portakal Film Festivali’yle kentimizin marka değerini uluslararası alana taşımıştır" diye konuştu. Vakfın borç yükü altında sınırlı projeyi hayata geçirmesine sahip bir yapısı bulunduğunu aktaran Dağıstanlı, "Borçları olmayan, kentine ve halkına sanat ve kültür katkılarıyla yaşam düzeyinin yükselmesini destekleyen bir kurumun bağımlı olmadan yetkin kadrolarla yönetilen, projelerini üreten gelirini sağlayan vakıf olması" dileğiyle konuşmasını tamamladı.

AKSAV’IN 2013 BORÇLARI

Divanı İbrahim Akkaya başkanlığında Mahmut Çelik ve Sıtkı Soydal’dan oluşan AKSAV genel kurulunda ’seçim’ konusu, Yönetim Kurulu üyesi Hüseyin Şanlı ve 18 vakıf üyesinin imzasıyla gündeme alındı. Seçimler öncesi AKSAV’ın 2013 yılına ait Denetleme Komisyonu raporu ve faaliyet raporu görüşmeye açıldı. Muhasebe kayıtlarını inceleyen Denetleme Komisyonu, vakfın 78 bin 700 TL gelirinin karşılığında 1 milyon 46 bin TL giderinin bulunduğunu ifade etti. Buna göre AKSAV, 2013 yılını 967 bin 580 TL zararla kapattı. Vakfın iktisadi teşekkülünün 2013 yılı zararı ise 2 milyon 633 bin TL gelire karşılık, 3 milyon 361 bin TL giderle 728 bin 233 TL olduğu belirtildi. Denetim Komisyonu raporu genel kuruldan oy birliğiyle geçti.

MERAKLA BEKLENEN SORUYU HEMEN CEVAPLADI

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel adına genel kurula katılan Başdanışman Caner Şahinkara, AKSAV’ın yıllar içinde çok önemli hizmetlere imza attığını, Antalya’ya önemli katkılar sağladığını söyledi. Fakat gelinen noktada vakıfla ilgili birtakım sıkıntılar olduğunu, vakfın birtakım iş ve işlemlerinde hukuka uygun olmayan uygulamalar bulunduğu yönünde duyumlar aldıklarını ifade eden Şahinkara, genel kurul üyelerinin merakla beklediği ’Büyükşehir listesi olacak mı’ sorusunu en başta yanıtladı.

Şahinkara, şunları söyledi:

"Duyumlarla hareket etmek mümkün değil tabi. Birtakım şeylerin de belgelenmeye başladığı ortaya çıktıktan sonra belediye olarak, biraz önce yönetim kurulu üyelerimizin yeni seçilen belediye yönetimine yol açmak ya da kolaylık sağlamak adına istifa etmiş olduğunu öğrendik. Ama belediyemizin böyle bir talebi ve isteği, böyle bir düşüncesi şu an itibariyle bulunmamaktadır. Başka bir yönetim oluşturmak veya belirli kişilerin yönetime girmesini sağlamak gibi bir iradesi bulunmamaktadır. Vakfa hiçbir şekilde müdahale etme düşüncesi de yoktur. Vakıf kendi yapısı içinde, kendi organlarıyla muhakkak çalışmaya devam edecektir. Belediye burada herhangi bir yönetim dokunuşu yapmayacaktır."

’ALTIN PORTAKAL İÇİN ŞÜPHEYE GEREK YOK’


Antalya Altın Portakal Film Festivali’nin geleceğine ilişkin herhangi bir şüpheye de yer olmadığının altını çizen Şahinkara, "Altın Portakal Film Festivali, bu kentin, bu kentin insanlarının ortak sahip olduğu kültür ve sanat değeridir" dedi. Büyükşehir Belediyesi’nin festivalin bir noktada her şeyi olduğunu belirterek açıklamalarını sürdüren Şahinkara, "Bu festivali Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel özel ilgisiyle layık olduğu yere, dünya çapında layık olduğu yere taşıyacaktır. Bundan kimsenin kuşkusu olmasın" diye konuştu.

’BELGELER ELDEN ELE DOLAŞIYOR’

Şahinkara, 50’nci yılını geride bırakan festivali daha iyi bir gelecek beklediğini anlatırken, AKSAV’la ilgili sıkıntıların olduğunun her yerde konuşulduğunu iddia etti. "Bununla ilgili belgeler elden ele dolaşmaya başladı" ifadesini kullanan Şahinkara, sürecin çok iyi araştırılması gerektiğini, Antalya Büyükşehir Belediyesi kanalıyla gelen ekibin faaliyet raporunun ibra edilmemesi yönünde tercih kullanacaklarını açıkladı. Şahinkara, "Çünkü eğer orada hukuksal ya da cezai sorumluluk varsa bunu ibra edenler bakımından da bir sorumluluk doğduğu kanaatindeyiz. Böyle bir sorumluluk altına imza atmayacağız" dedi.

BAZI İFADELER TEPKİYE NEDEN OLDU

Büyükşehir Belediye Başkanı Türel adına konuşmasında sakin, ses tonu hiç yükselip alçalmadan konuşan Şahinkara’nın kimi ifadelerine, özellikle AKSAV yönetimi kurulunun devralınmayacağını açıklaması ve "Belgeler elden ele dolaşıyor" sözüne tepki geldi.

İlk olarak Yönetim Kurulu üyesi Hüseyin Şanlı mikrofona geldi. Şanlı, "İmada bulunmak bir insana, bir kuruma yapılacak en büyük hakarettir" diyerek sözlerine başladı. Başkan Türel’i İçişleri Bakanlığı ve Vakıflar Genel Müdürlüğü’nden istediği kadar müfettişi AKSAV’a göndermeye çağıran Şanlı, şunları kaydetti:

"Eğer biz 2009’un rövanşını burada oynuyorsak, 2009’un rövanşında burada neler olduğunu hem Sayın Menderes Türel çok iyi bilir hem de Sayın Caner Bey çok iyi bilir. 2009’dan devam eden davaları ve soruşturmaları da, İçişleri Bakanlığı’ndan gelen özel soruşturma genelgelerini de kendisi çok iyi bilir."

VİCDAN ÇAĞRISI

Ardından AKSAV’ın bir dönem yönetim kurulu başkanlığını yapan Arif Bulut konuştu. Bulut, "Antalya’yı nasıl marka şehir yapacağız diye dururken, elimizdeki yılların birikimiyle oluşmuş olan bir vakfı siyasi çekişmelere kurban etmek üzereyiz. Lütfen elinizi vicdanınıza koyun, bunca yıllık birikime sahip bu vakfı yok etmeyelim" diyerek seslendi.

’BÜYÜKŞEHİR’İN TUTUMU VAKFI ÖZGÜRLEŞTİRMEZ’


AKSAV Kurucular Kurulu üyesi Mahmut Çelik, "Vakfın ve diğer bütün Antalya’ya mal olmuş kurumların ayakta kalması, varlığını sürdürmesi büyükşehir belediye başkanlığı makamına oturanın sorumluluğu üzerindedir" dedi. Bu sorumluluğun şu an için sahibi olarak gösterdiği Menderes Türel’in genel kurulda yapılan bir açıklamayla kaçamayacağını iddia eden Çelik, "Şahinkara’nın söylemi içinde vakfı özgür, kendi başına bırakmak demek bir annenin evladını terk etmesinden başka bir şey değildir" ifadelerini kullandı.

OLAĞANÜSTÜ KONGRE YÖNETİMİ

Konuşmaların ardından AKSAV’ın 2013 yılı faaliyet raporu oya sunuldu. Şahinkara ve Büyükşehir ekibinin ret oyuna karşılık oy çokluğuyla AKSAV Yönetim Kurulu ibra edildi. Oylamanın ardından genel kurul divanı, AKSAV’ın yeni yönetim kurulunun belirlenmesi amacıyla listelerin teslimini istedi. Fakat, Büyükşehir ekibi liste sunmadı.

Hiç kimsenin aday olmadığı AKSAV yönetimi için vakıf üyesi Süleyman Çevik, hali hazırda yönetim ve denetim kurulu üyelerini yeniden aday olarak divana sundu. Sunulan listeler oy çokluğuyla kabul edildi. Listede yer alan Şanlı, pazartesi günü yönetimi kurulunu toplayarak olağanüstü seçimli kongre yapılması kararı alacaklarını açıkladı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!