Yolum Ata'nın yolu

Güncelleme Tarihi:

Yolum Atanın yolu
Oluşturulma Tarihi: Nisan 14, 1998 00:00

Haberin Devamı

Özbekistan Cumhurbaşkanı Kerimov, Başbakan Yılmaz'a yöneltilen, ‘‘Erbakan siyasete dönebilir mi?’’ sorusuna çok sinirlendi. Atatürk'ün kurduğu cumhuriyete karşı yaşanan tehlikenin Özbekistan içinde var olduğunu söyleyen Kerimov, ‘‘Ben Atatürkçüyüm. Özbekistan demokratik hukuk devletinin kurulmasında Atatürk'ün yolunda gidiyorum’’ dedi.

Laik kişiliğiyle tanınan Özbekistan Cumhurbaşkanı İslam Kerimov, düzenledikleri basın toplantısında bir gazetecinin Başbakan Mesut Yılmaz'a yönelttiği, ‘‘Necmettin Erbakan siyasete dönebilir mi?’’ sorusuna sinirlendi. Yılmaz, Türkiye'de irticanın önüne geçmek için tedbirler alındığını vurgularken, Kerimov soru kendisine yöneltilmediği halde araya girerek, ‘‘Aşırı dincilerin ülkemizde neler yaptıklarını görmüyor musunuz? İnsanların katledilişlerine tanık değil misiniz?’’ dedi. Kerimov, sözlerini şöyle sürdürdü: ‘‘Özbekistan demokratik hukuk devletinin kurulmasında Atatürk'ün yolunda gidiyorum. Ben Atatürkçüyüm, Atatürk taraftarıyım. Türkiye'de Atatürk'ün kurduğu cumhuriyete karşı yaşanan tehlike bizde de var. Ben Türk Cumhuriyeti'nin önderi Süleyman Demirel'e de ilettim. Türkiye'nin aşırı dinci kesime karşı gittiği yoldan biz memnunuz. Türkiye devletinin gittiği bu yol Ortaasya devletleri için de geçerlidir.’’ Ülkesindeki aşırı dincilerin birçok insanı vahşice katlettiğini de vurgulayan Kerimov, ‘‘Görüyorsunuz Türkiye ile Özbekistan aynı. Her iki ülkede de din İslam'dır. Ancak dini siyasete bulaştırmak isteyenlere de karşıyız’’ dedi. Kerimov, Türkiye'deki büyük şirketlerin ülkesinde yatırım yapmalarını da istedi. Türkiye-Azerbaycan-Türkmenistan-Özbekistan kara ve demir yollarının bir an önce bitirilmesinin önemini vurguladı. Yılmaz ise Kerimov ile görüş birliği içinde olduklarını vurgulayarak, ‘‘Türkiye ile Özbekistan benzer sorunlarla karşı karşıya. Ancak dostluklar kalıcı, sorun geçicidir’’ dedi.

ERBAKAN SORUSUNA KIZDI

Basın toplantısında bir yabancı gazeteci Yılmaz'a irticaya karşı aldığı önlemlerin neler olduğunu sorarken, ‘‘Erbakan'ın tekrar siyasete dönmesi mümkün mü?’’ dedi. Yılmaz, sorunun Erbakan'a ilişkin bölümüne yanıt vermezken, Türkiye'de irticanın yeniden hortlamasını engellemek için aldıkları tedbirleri sıraladı ve demokratik hukuk kuralları içinde irticaya karşı mücadeleyi sonuçlandırmaya kararlı olduklarını söyledi. Yılmaz sözlerini tamamladığı anda Kerimov araya girdi ve gazeteciye sert bir tarzda, ‘‘Neden Türkiye'yi soruyorsun da, Özbekistan'ı sormuyorsun. Aşırı dincilik Özbekistan'a kendiliğinden mi geldi?’’ diye çıkıştı. Kerimov, isim vermeden İran'ı da suçladı ve şunları söyledi: ‘‘Komşu ülkelerden aşırı dincilere gelen paraları, desteği niye görmüyorsunuz? Yakında Namengen şehrinde mahkeme olacak. Seni de oraya göndereyim. O mahkemeyi bir izle, onların söylediklerini bir duy. Onları silahlandıranlar, İslam diye insanları öldürmeleri için görev verenler kimler? Bir anlatsınlar da sen de duy. Pakistan'da, Afganistan'da, Tacikistan'da kimler, ne yapıyor? Onları bilmiyor musun?’’

TÜRKİYE'Yİ TAKİP EDİYORUZ

Soruyu yönelten gazeteciyi Kerimov'un daha önceden de tanıdığı ve İran yanlısı aşırı dinci politika izleyen bir yayın organın mensubu olduğu ileri sürüldü. Kerimov, Türkiye'de irticaya karşı alınan tedbirler ve Meclis'e sevk edilen yasaları yakından takip ettiklerini bildirdi. Özbekistan'da da vicdan özgürlüğü olduğunu söyleyen Kerimov, kanun dışı yollara sapanlara karşı kendilerinin kanunu kullandıklarını söyledi.

Anlaşmaların şerefine

Başbakan Mesut Yılmaz ve Özbekistan Cumhurbaşkanı İslam Kerimov başkanlığında toplanan heyetler arası görüşme sonunda beş anlaşma imzalandı. İmza töreni sonunda tokalaşan Yılmaz ve Kerimov, iki ülke arasındaki anlaşmaların şerefine şampanya kadehi kaldırdılar.

Yılmaz anıta Berna Hanım müzeye

BAŞBAKAN Mesut Yılmaz, Özbekistan Cumhurbaşkanı İslam Kerimov'la birlikte düzenlediği basın toplantısından sonra, Ali Şir Nevai Anıtı'na çelenk koydu. Daha sonra Özbekistan Meclis Başkanı'nı ziyaret eden Başbakan Yılmaz, ardından Türk-Özbek İş Konseyi toplantısına katıldı. Aysal firmasının inşaatını üstlendiği iş merkezini gezen Yılmaz, akşam da Kerimov'un onuruna verdiği yemeğe katıldı. Başbakan'ın eşi Berna Yılmaz ise ana ve çocuk polikliniği, el sanatları üretim merkezi ve müzesi ile modaevini ziyaret etti. Başbakan Yılmaz bugün Özbekistan gezisini tamamlayarak, hükümete geldiği günden bu tarafa her ay birine gittiği Türk Cumhuriyetleri turununun son durağı olan Kırgızistan'a geçecek. Yılmaz, yarın akşam Türkiye'ye dönecek.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!