Yolsuzluk yeni Gandi yarattı

Güncelleme Tarihi:

Yolsuzluk yeni Gandi yarattı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 10, 2011 00:00

Hindistan’da artan yolsuzlukları protesto etmek isteyen aktivist Anna Hazare (73), ülkenin kurucusu Mahatma Gandi’nin izinden gidip pasif direnişe geçti. Açlık grevine giren eylemci, hükümetten yolsuzlukla mücadele yasası sözü aldıktan sonra 96 saatlik orucunu limonlu su içerek bitirdi.

Haberin Devamı

YOLSUZLUK iddialarıyla çalkalanan Hindistan’da Mahatma Gandi’nin pasif direniş yöntemi etkili oldu. 73 yaşındaki aktivist Anna Hazare, artan yolsuzlukları protesto etmek için geçen salı günü başkent Yeni Delhi’de Jantar Mantar alanında açlık grevine başladı. Gandi’nin hayranı Hazare’ye ülkenin dört bir yanından destek yağdı.

Basın, halkın akın ettiği Jantar Mantar alanını Mısır’da Hüsnü Mübarek’i deviren eylemlerin merkezi Tahrir Meydanı’na benzetti. Destek için başlatılan imza kampanyası 24 saatte 500 bin kişiye ulaştı. Bangolore, Bombay gibi şehirlerde protesto gösterisi düzenlendi. Bollywood yıldızı Amir Khan, mektup yazarak Hazare’ye destek verdi, politikacılar ziyarette bulundu.

Muson ültimatomu verdi

Yaklaşan eyalet seçimleri öncesi Başbakan Manmohan Singh, tepkilerin daha fazla artmaması için Hazare’nin isteğini kabul etti. Hazare’nin de bulunduğu bakan ve üst düzey kamu görevlilerinden oluşan bir anayasa komisyonu oluşturularak, yolsuzlukla mücadele yasası hazırlanacak. Hazare, dün hükümetin teklifini kabul etmesiyle binlerce destekçisinin önünde limon suyu içerek açlık grevini bitirdi. “Seninleyiz” sloganları altında konuşma yapan aktivitist, “Mücadelemiz burada bitmedi. Gerçek mücadele şimdi başlıyor. Tüm Hintliler kazandı. Muson yağmurları bitene kadar bu yasa geçmezse yeniden greve başlarım” dedi. Lise öğrencisi Manika Sahni, “Direnişini görmek çok ümit verici. Dürüst, sade bir insan, politikacılarımız gibi değil” dedi. Nityanand isimli işçi ise “Fakir biriyim. Buraya bunun tek bir adamın davası olmadığını göstermek için geldim. Arkasında binlerce kişi var” dedi.

Haberin Devamı

Yolsuz bakan bürokrat yargılanacak

Başbakanın 30 Haziran’da başlayacak yeni meclis döneminde görüşmeye söz verdiği yasa taslağı yolsuzluğa karışan bakanların ve bürokratların yargılanmasını önüne açacak. Ancak gözlemciler Hazare’nin mücadelesinin başarıya ulaşıp ulaşmayacağı konusunda çekimser. Geçen yıl ülkede cep telefonu ihalalerinde yolsuzluk yaptığı tespit edilen eski Telekom Bakanı Andımuthu Raja istifa etmek zorunda kalmıştı. Hindistan hükümeti milyarlarca dolar zarar etmişti.


 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!