Yolcular, iftarda ilahi bir yolculuğa çıkıyor

Güncelleme Tarihi:

Yolcular, iftarda ilahi  bir yolculuğa çıkıyor
Oluşturulma Tarihi: Kasım 15, 2002 02:23

Günümüz Türkçesi'nden uzak kalan ve hep bir eski zaman tekke sanatı olarak değerlendirilen tasavvuf müziği yeniden hayat buldu. Yolcular topluluğunun yaptığı İlahiler-1 albümüyle kıyıda köşede kalmış 13 eser günışığına çıktı. Grup, eserleri yalın bir Türkçe, ağdasız ve gölgesiz bir gırtlakla okuyor.

Ramazan boyunca Efendy Show Theather'da konserler verecek olan topluluk, önümüzdeki ay bir halk müziği albümü yapmak için stüdyoya girecek.

Yolcular, Ender Doğan, Seçil Akın ve Özdem Çevik üçlüsünün kurduğu bir topluluk. Ender Doğan, sosyoloji eğitimi görmüş, müziğe olan merakından İTÜ Türk Musikisi Devlet Konservatuarı'nda master yapmış. TRT İstanbul Radyosu'nda ney ve ses sanatçısı olan Doğan üç solo albüm yapmış, yurtdışında verilen birçok konserde Türkiye'yi temsil etmiş. Aynı zamanda küçük atölyesinde ney üretimi de yapıyor. Grubun piri olarak öne çıkan Doğan'ın bir dönem yaptığı felsefe öğretmenliği tasavvufa ilgisini derinleştirmiş. Erzurum'da öğretmenlik yaparken ünlü Narmanlı aşık Sümmani üzerine araştırmalar yapmış, dini müzik üzerine çalışırken Arapça öğrenmiş.

Türkiye'de daha önce yapılan ilahi çalışmalarında kadın ve erkek sanatçılar ayrı ayrı albümler yaptı. Özellikle kadınların yaptığı Arap formu denebilecek albümler ortaya çıktı. Yolcular, hem kadınlarla erkekleri aynı çalışmada çok sesli olarak kullandı, hem de eserleri gölgesiz bir sesle okudu.

Seçil Akın duru sesiyle albümdeki eserlere olağanüstü bir renk katmış. Caz ve blues'e yatkın olan tarzıyla dikkati çeken Akın, İTÜ Devlet Konservatuvarı Türk Müziği Bölümü mezunu. 1998 Kuşadası Altın Güvercin Müzik Festivali'nde en iyi söz, en iyi beste ve en iyi yorumcu dalında ödül alarak birinci olan Akın'ın solo albümü de var. Besteci, yorumcu ve söz yazarı olarak çok sayıda özgün çalışmaya ve reklam cıngılına imza atan Akın, 2002'de gösterime giren ‘‘Aşk Olsun Aşk’’ adlı müzikalin bestelerini de yaptı: ‘‘Kadın ve ilahi bir arada olmaz diye bir kuralı kim koydu bilmiyorum. İlahiler-1 albümünde yer alan ve sözleri Pir Sultan Abdal'a ait olan ‘Erler demine destur alalım' albümün en güzel ilahilerinden biri. Bestecisi Hacı Tahsine Hanım.’’

Grubun üç kurucusundan biri olan Özdem Çevik ise İTÜ Türk Müziği Devlet Konservatuarı Ses eğitimi Bölümü’nü başarıyla bitirenlerden. Üsküdar Musiki Cemiyeti icra heyetinde koristlik, solistlik ve hocalık yapmış. TRT İstanbul Radyosu'nda çalışmış, Türkiye'nin her yerinde Yunus Emre ve Yahya Kemal Beyatlı'nın eserlerinden oluşan konserler vermiş.

Bu üç genç sanatçı konservatuvarda tanıştı ve bir yıl önce Yolcular'ı kurup yola çıkmış. Türk halk ve klasik musiki alanında iyi yetişmiş genç ve yetenekli 30 sanatçıyı da kadrolarına katarak ilk çalışmalarını ortaya çıkarmışlar. İlahiler-1'de, Yunus Emre'den Pir Sultan'a, Niyazi Mısri'den Seyit Abdullah Efendi'ye, Nayi Ali Rıza Bey'den Fahrettin Efendi'ye kadar çok sayıda büyük üstadın eserleri icra edilmiş. Ama çağımızın yaşayan en büyük tasavvuf müziği bestecisi sayılan Ahmet Hatipoğlu da unutulmamış.

Dr. Ömer Aydın projenin hem isim babası hem de yapımcısı. Yolcular ekibiyle birlikte gece gündüz çalışmış, eserleri seçmiş, grubu bir araya getirmiş ve albümün Ramazan'dan önce çıkmasını sağlamış. Şimdi Türk halk ve sanat müziği albümleri için çalışmaya başlamışlar.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!