Yol tuzlu, tadına bak

Güncelleme Tarihi:

Yol tuzlu, tadına bak
Oluşturulma Tarihi: Mart 10, 2011 00:00

Kar Ankara’yı perişan etti. Yollarda kilometrelerce kuyruklar oluştu. Binlerce Ankaralı, evlerine yürüyerek gitmeye çalıştı.

Haberin Devamı

GECE BOYU KAR YAĞDI, İSTANBUL BEYAZA BÜRÜNDÜ / Foto Galeri

İSTANBULLULARIN KAR KEYFİ / WEB TV  

Büyükşehir Belediye Başkanı Gökçek, twitter’dan gelen bir tepkiye, “Murat, inan yollar tuzlu. Nasıl inandırayım ki? Tatsan mı acaba?” diye yanıt verdi.

ANKARALILAR önceki akşam trafikte kabus gibi saatler yaşarken, Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, twitter’da gelen tepkiler üzerine bir vatandaşa verdiği yanıtta, “Murat, inan yollar tuzlu. Nasıl inandırayım ki tatsan mı acaba?” dedi. Başkent Ankara’da önceki gün yoğun kar yağışına karşı belediyeler tuzlama çalışmasında yetersiz kalırken, meydana gelen kazaların da etkisiyle, Eskişehir Yolu ve Konya Yolu’nda kilometrelerce kuyruklar oluştu. Eskişehir Yolu ODTÜ ve Bilkent kavşakları arasında, kar yağışı sebebiyle yol kenarında bıraktıkları araçlarını almaya gelen bazı sürücüler, kendi imkanlarıyla araçlarını çıkarırken bazıları da çekici çağırdı. Çankaya’da da ana arterler ve sokaklar kilitlenince araç trafiği durdu. Binlerce Ankaralı, evlerine yürüyerek gitmeye çalıştı.

Ha bire tuz olmaz

Eleştirilerin hedefi olan Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, kar yağışının pazar gününe kadar devam edeceğini belirterek, “Ama ondan sonra ‘don’ başlayacak. Hava sıcaklığı eksi 6’lara kadar düşecek. En tehlikeli durum bu. Yani altta buz gözükmüyor, bununla baş etmek çok zor. Kar sıyrıldıktan sonra tuzlama yapılmalı. Yoksa sen tuzu atmışsın o karın içinde kaybolur gider. Vatandaş istiyor ki habire tuz atılsın. Bunun bir faydası yok” dedi.

‘Yala’ demedim

Bir gazetecinin, “Sosyal paylaşım sitesi twitter’da ‘Yolların tuzlandığına inanmayan yolları yalasın’ ifadesi kullandınız mı?” sorusuna ise Gökçek şöyle cevap verdi: “Onu twitter’da bulursunuz. Bulduktan sonra bana bunu sorarsınız. Kim dedi ‘yala’ falan diye. Böyle bir üslup kullanılabilir mi? Bir espri yaptık orada. Tuzu tadıverirsin dedim. Tuzlu mu değil mi görürsün dedim. Karı tatmasını istedim. Başka bir şey istemedim.” Gökçek’i istifaya davet eden bir açıklama yayınlayan Tüketici Dernekleri Federasyonu ise evine işine geç kalan, yolda yürümek zorunda kaldığı için hastalanan Ankaralılara, belediyeye “Ayıplı hizmet davası” açmaları yönünde tavsiyede bulundu.

Okullar yine tatil

Yol tuzlu, tadına bak


Kar nedeniyle dün okulların tatil olduğu Ankara’da, resmi ve özel ilk ve orta dereceli okullar ile yaygın eğitim kurumları, anaokulları ve kreşlerin bugün de tatil edilmesine karar verildi. Ayrıca kamu kurum ve kuruluşlarında görevli hamile ve emzikli kadınlar, kalp ve böbrek yetmezliği, kontrol edilemeyen tansiyon yüksekliği ve kronik hastalıkları olanlar ile engelli kamu personeli bugün de idari izinli sayılacak.

Belediyeyi tuzladılar

BAŞKENTTE kar yağışı nedeniyle kapanan yollarda yeterli tuzlama yapılmadığını savunan TKP Ankara İl Örgütü üyesi bir grup, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı binası önüne tuz döktü. Gruptakiler adına konuşan TKP Ankara İl Yöneticisi Tuncay Çelen, meteorolojinin günler öncesinden uyarmasına rağmen belediyenin yeterli önlem almadığını ve Ankaralıları kara teslim ettiğini söyledi. Çelen, “Yollar yeterince tuzlanmamış, mahsur kalan servis araçlarını bekleyen öğrenciler, araçlarını hareket ettiremeyen sürücüler, kara teslim olmuştur. Melih Gökçek’i istifaya çağırıyoruz” dedi.

Buzlanmaya önlem kuyruğu

Yol tuzlu, tadına bak


UÇAKLARA kalkış öncesi buzlanmayı önlemek için yapılan anti-iceing işlemi için Atatürk Havalimanı pist başında dün kuyruk oluştu. Sabahın erken saatlerinden itibaren onlarca uçak, kalkış anında buzlanmayı önleyecek kimyasal bir sıvı karışımın dış yüzeylerine püskürtülmesi için uzun süre sıra bekledi. Yetkililer, 2 günde 42 ton sıvı kullanarak 61 uçağa hizmet verdiklerini söylediler. İstanbul’da gün boyu aralıklarla devam eden kar yağışı vatandaşlara zor anlar yaşattı. Ancak gençler ve çocuklar parklarda doya doya kar topu oynamanın keyfini çıkarttı.

İstanbul bugün de karlı

İSTANBUL Meteoroloji Bölge Müdürü Mustafa Yıldırım, kar yağışının bu akşam aralıklarla devam edeceğini, cuma gününden itibaren yağışların etkisini kaybedeceğini, havaların ısınmaya başlayacağını söyledi. Tahminlere göre hava sıcaklıkları bugün aralıklı kar yağışlı eksi 1-3, cuma günü parçalı bulutlu 0-7, cumartesi günü parçalı az bulutlu 2-10 ve pazar parçalı bulutlu sabah saatlerinde sisli 4-12 derece olacak. Afet Koordinasyon Merkezi’nden (AKOM) İstanbul’daki kar yağışıyla ilgili yapılan açıklamada, “Yol Bakım ve Onarım Müdürlüğü ekipleri önceki sabah 07.00’den dün sabah 07.00’ye kadar karla mücadele çalışmalarında 4 bin 24 ton tuz, 32 ton solüsyon kullandı. Kimsesiz 233 vatandaş Tevfik Aydeniz Spor tesisi ve otelde misafir edildi” denildi.

Üniversitede bile kar molası

YURDUN birçok bölgesinde okullar tatil edildi. Bazıları şöyle: Bilecik’in Pazaryeri ile Düzce’nin 5 ilçesinde eğitime bir gün ara verildi. Balıkesir ve merkeze bağlı köylerde bir gün, Bandırma ve Susurluk’ta eğitime 2’şer gün ara verildi. Balıkesir Üniversitesi (BAÜ) Rektörlüğü de eğitime bir gün ara verdi. Van’ın Başkale İlçesi’nde ilk ve orta dereceli okullar tatil edildi. Kırıkkale’de ilköğretim ve liselerde okullar tatil edildi. Kamu kurumlarında çalışan engelli personele valilik tarafından idari izin verildi. Sakarya’da Geyve, Hendek, Akyazı ve Taraklı’ya bağlı köy okullarında iki gün, Kocaali İlçesi’ne bağlı köy okullarında eğitime bir gün ara verildi. Tekirdağ’da Çerkezköy ve Saray’da okullar tatil edildi. Kırklareli’nin Demirköy İlçesi’nde eğitim yapılamadı. Konya kent merkezi ile Cihanbeyli, Sarayönü, Kadınhanı ve Kulu ilçesinde ilk ve orta dereceli okullar 2 gün, Akşehir, Akören, Ahırlı, Altınekin, Bozkır, Tuzlukçu, Yunak, Çeltik, Güneysınır ve Hüyük ilçelerinde bir gün tatil edildi. Burdur merkez ve 5 ilçe ile Mersin’in Çamlıyayla ve Antalya’nın Akseki ilçelerinde eğitime ara verildi. Kocaeli’nde olumsuz hava koşulları nedeniyle ilköğretim okulları 7 ve 8’inci sınıfların SBS’ye hazırlanması amacıyla İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından il genelinde bugün yapılması gereken sınav bir hafta sonraya ertelendi.

İmdada 112 yetişti

ZONGULDAK’ta etkili olan kar yağışı nedeniyle 70 köy yolu ulaşıma kapandı, bazı köylere elektrik verilemedi. Abacıoğlu Köyü’nde solunum cihazına bağlı yaşayan ve elektriklerin kesilmesi nedeniyle cihazın çalışmaması sonucu durumu ağırlaşan Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı (KOAH) hastası 65 yaşındaki Naciye Gedik’in yakınları, 112’den yardım istedi. Arazi aracıyla evinden alınan Naciye Gedik, yolda ambulansa nakledildi. Ambulansta oksijen verilen Gedik, hastanede tedaviye alındı.

Alışılmamış görüntüler

ANTALYA’da Kepez ve Döşemealtı, sabah yağan karla birlikte beyaza büründü. Kar sevinci yaşayan bazı Antalyalılar, rüzgarın da etkisiyle yolda yürümekte zorlandı. Bodrum’da gece yarısı başlayan fırtına nedeniyle tekneler karaya vurdu. Sabah saatlerinde ise Mumcular ve Mazı köylerinde kar yağdı, çiçek açan kırlar beyaza büründü. Konya’da önceki akşam saatlerinde başlayan kar yağışı kenti beyaz bir örtü gibi kaplarken, Mevlana Müzesi ve çevresinde ayrı bir güzellik oluştu.

Çöpe atma ona ver

Yol tuzlu, tadına bak


KARA kış en çok sokaktaki sahipsiz hayvanları vuruyor. Hem soğukla hem yiyecek sıkıntısıyla boğuşan hayvanlar, hayvanseverlerin desteğine muhtaç. Hayvan hakları savunucuları, “Kış boyunca yemek artıklarını çöpe atmayın, hayvanların yemesi için çöp kovalarının yanına koyun. Yaşam hakkı kutsaldır. Bizim gibi bir can taşıyorlar ve dünyada bizim kadar yaşam hakkına sahipler” mesajıyla, vatandaşları hayvanlara karşı duyarlı olmaya çağırıyor.

Açın şu pencereyi

ARDAHAN’da zaman zaman etkili olan kar yağışı ve soğuk hava, doğal hayatta aç kalan hayvanları da etkiledi. Kentte aç kalan bir kedinin Atatürk Mahallesi’ndeki bir evin penceresindeki hareketleri, “Açın şu pencereyi” der gibiydi. Soğuk ve açlıktan perişan olan hayvancık, patilerini cama dayayıp içeri girmek için ısrarla miyavladı.

Kara akbaba timi

ESKİŞEHİR’de Büyükşehir Belediyesi Asri Mezarlık’ta görevli işçiler, boş arazide yaralı bir akbaba olduğunu görünce durumu jandarmaya bildirdi. Ekipler, 30 santimetreyi bulan karla kaplı arazide yürüyerek, kara akbabanın yanına ulaştı. Üzeri battaniyeyle örtülen hayvan, Doğa Koruma Milli Parklar Şube Müdürlüğüne götürüldü. Şube Müdürü Turan Tosun, akbabanın yediği leşten dolayı zehirlendiğinin belirlendiğini ifade ederek, “Kara akbabalar Türkiye’de Eskişehir ve Ankara’nın Nallıhan ilçesinde yaşamaktadırlar. Sayıları 50 civarında” dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!