Yol kenarındaki daha tehlikeli

Güncelleme Tarihi:

Yol kenarındaki daha tehlikeli
Oluşturulma Tarihi: Mart 16, 1999 00:00

Haberin Devamı

Tarık Baysal, Carrefour'un güvenlikten sorumlu yönetim kurulu üyesi. 15 senedir bu meslekte. Eğitimini Fransa'da almış ve Paris Carrefour'dan İstanbul'a gelmiş. Yol kenarındaki mağazaların daha riskli olduğunu söyleyen Baysal en çok canlı bomba ya da bomba yüklü araçların tehlikeli olduğunu belirtiyor.

Güvenlik önlemlerini arttırdınız mı?

- Tabii. Bazı müşteriler çok sıkı olduğumuzdan şikayet eder. Bazı alışveriş merkezlerinin otoparklarında girişler serbesttir. Ama biz beş yıldır her kapıda güvenlik elemanı bulunduruyoruz. Bugün her kapıda 4 güvenlik görevlisi var. Araçları arıyor, şüpheli gördüklerini durduruyor. İlk yıllarda binanın tepesine dürbünlü görevli koymuştuk sonra bir ara kaldırdık. Şimdi tekrar görevlendirdik. Korkularımdan en büyüğü otoparka bomba yüklü bir araba gelmesi ya da otoparktaki bir araca bomba atılması. Bu yüzden otoparktan çekiniyorum. Bir de canlı bombalardan.

Araçların otoparka girişi sırasında yapılan aramada bomba yüklü olup olmadığı anlaşılıyor mu?

- Anlaşılacak şekilde aranıyor. Üç kapıda dörder eleman var. Kadıköy'den Yunus polisler geliyor. Bir de zaten onlar şüpheli görünen şahıslar. Onları tahmin edebiliyoruz. Emniyetle birlikte çalışıyoruz. Bize sürekli şüphelilerin eşkalini veriyorlar. Şüphelendiğimiz aracı bagajından torpidosuna kadar arıyoruz, polis gibi arama yapıyoruz. Otoparktaki güvenliği özellikle arttırdık. Araç aralarında da devriye geziyorlar. Özellikle ticari taksileri ve Doğan, Şahin gibi yerli arabaları çatıdaki arkadaşlar da gözlüyor. Arabayı bırakıp mağazaya mı giriyor, yoksa dışarı mı çıkıyor bize bildiriliyor. Mağaza içinde şüpheli şahısları takip eden sivil elemanlarımız da var.

Kaç güvenlik görevlisi çalışıyor, bu olaylardan sonra sayıları arttırdınız mı?

- Şu an 70 kişiyiz. Ticaret merkezinde 35 kişi daha var. 15 kişi arttırdık. Bunların içinde sivil görevliler, emekli polisler, hırsızlık, terör ve cinayet masasından emekli polisler de var.

Bu gerginlik güvenlik birimlerinde nasıl yaşanıyor?

- İstanbul'a sadece polisin yeterli olacağına inanmıyorum. Sadece İçerenköy'de 150-200 bin kişi var. Karakolda ise 50 polis var. Arkamızda belediyenin otobüs garajı, ilerde gümrük var, biz varız. Hep tehlike olabilecek, ses getirecek yerler. Belediyenin garajı sivil güvenlik tarafından korunmuyor. Polisler genellikle orada olmayı tercih ediyor. Ama polis bizi kendinden ayırmıyor ve bize güveniyor. Onlar gibi çalıştığımızı söylüyorlar. Çalışma saatlerimiz arttı. Sabah 9.30'dan kapanışa kadar buradayız, daha dikkatliyiz ve üzgünüz...

Alışveriş merkezleri sizce de en riskli noktalar mı?

-Evet, ileriki günlerde daha da riskli olacak. Özellikle de yol kenarında olanlar.

Bu müşterileri tedirgin ediyor ve uzaklaştırıyor alışveriş merkezlerinden...

- Bizim müşterimiz tedirgin değil. Fakat duyduğum kadarıyla bazı yerlerde iş çok düşmüş. Bizde gözle görünür bir şey yok şu anda. İnsanlara güvence veriliyor çünkü. Kaç kez aranarak giriyorlar, kapıda dört-beş güvenlik elemanı var. Polis arabası kapıda.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!