YÖK'ten liselilere ‘denk okul’ uyarısı

Güncelleme Tarihi:

YÖKten liselilere ‘denk okul’ uyarısı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 13, 1998 00:00

Haberin Devamı

Yüksek Öğretim Kurumu, eğitim için yurtdışını tercih edecek liselileri, şeriatçı üniversitelere karşı uyaracak. Liselere afişlerle duyuru yapacak olan YÖK, diploma denkliği tanımadığı üniversiteler için de öğrencilerin dikkatini çekecek.

YÖK, bu yıl üniversite sınavına giren 1.5 milyon öğrenciyi uyarmak için 5 bin 924 liseye yurtdışında eğitim veren kuruluşlarla ilgili ilan asacak. YÖK, diplomalarının Türkiye'de geçersiz olduğu üniversitelerin listesini de vereceği afişlerle öğrencilerin hata yapmasına engel olmaya çalışacak. Milli Eğitim Bakanlığı merkez ve taşra teşkilatı yardımıyla, özel-resmi, mesleki ve genel bütün liseleri afişleyecek olan YÖK'ün, ‘Yükseköğretim Kurulu’ndan Duyuru' başlıklı ilanında, üniversiteyi yurtdışında okumak isteyen öğrencilerin dikkatleri şu noktalara çekilecek:

CAZİP KAMPANYA UYARISI

Yükseköğretimi kazanç kapısı yapan üniversiteler ile aracı kuruluşlar, sınav sonuçlarının açıklandığı tarihlerde yoğun bir kampanyayla, cazip imkanlar sunacaktır. Ancak, bu üniversitelerin çoğunluğu YÖK tarafından tanınmamaktadır. İlerde telafisi mümkün olmayan durumlarla karşılaşmamak için YÖK'e onaylatmak gerekecek.

KİMSEYE İNANMAYIN

Akraba, tanıdık veya arkadaş çevrenizden daha önce yurtdışında okuyup almış oldukları diplomaların denkliği YÖK tarafından tanınmış olanların durumlarına kanmayın. ‘Ben de aynı yere gidersem nasılsa alacağım diploma tanınır’ diye düşünmeyin. Zira, yurtdışı üniversiteler YÖK tarafından sürekli değerlendirilmekte ve bazılarının verdiği diploma ve dereceler tanınmayacak.

120 PUAN BARAJI

Yurtdışında okumak için ÖSS'den en az 120 puan alınması, ayrıca ÖYS'ye de girilmesi ve yurtdışında okunacak bölüm ya da dallara esas olacak testlerin cevaplandırılması gerekmektedir. YÖK'e denklik başvurusunda, bu belgeleri sağlayamayanların yurtdışından aldıkları diploma denklikleri yapılmayacak.

4 YIL KANDIRMACASI

ÖSS puanları 105-120 arasında olanların, yalnız özel yetenek sınavıyla öğrenci alan 4 yıllık programlar ile 2 yıllık ön lisans programlarına kayıt hakkı vardır. Bazı üniversiteler, ÖSS puanı 120'nin altında olan öğrencileri 2 yıllık programlara kaydederek, 4 yıllık programa geçiş garantisi vermektedir. YÖK'ün dikey geçiş yönetmeliğine ters geçiş yapanların alacakları diplomalar da geçersiz olacak.

YATAY GEÇİŞE DİKKAT

Yurtdışında YÖK'ün tanımadığı üniversitelerde öğrenime başlayıp, daha sonra YÖK'ün tanıdığı üniversitelere yatay geçiş yapanların diplomalarına da denklik belgesi verilmeyecek.

KIBRIS UYARISI

YÖK, Kıbrıs üniversitelerinin, yalnız Üniversite Sınav Kılavuzu'nda yer alan programlarına, ÖSYS sonuçlarına göre yerleştirilen öğrencilerin alacakları diplomaları tanıyacak.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!