Yoksul, mutlu ve umutluyuz

Güncelleme Tarihi:

Yoksul, mutlu ve umutluyuz
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 19, 2003 09:43

AB tarafından yapılan mutluluk araştırmasına göre, Türkiye, gelir açısından sondan 2. olurken, mutluluk açısından ilk 5'te, geleceğe dönük iyimserlikte ise ilk sıralarda yeraldı.

Haberin Devamı

Avrupa Birliği ilk kez birliğe yeni katılan ve aday ülkelerin de yeraldığı bir mutluluk araştırması yaptı. Türkiye, araştırmaya katılan 28 ülke arasında kişi başına gelir açısından sondan ikinci oldu. Ancak, Türk halkının mutluluk açısından ilk beşe, geleceğe dönük iyimserlik açısından da ilk sıralara oturması dikkat çekti.

EN MUTLU ÜLKE DANİMARKA

Eurobarometre araştırmasında, mutluluk ve geleceğe ne kadar iyimser bakıldığı sorularının yanıtı arandı. Araştırmada, Danimarka'nın Avrupa'nın en mutlu ülkesi olduğu ortaya çıktı. Danimarkalıların yüzde 34'ü yaşam biçimi, ailesel yaşam, boş zaman, toplumsal ilişkiler konularında "hayatımdan çok memnunum" yanıtını verdi.

TÜRKİYE ŞAŞIRTTI

Türkiye'ye ilişkin sonuçlar ise uzmanları da şaşırtmış durumda. Kişi başına gelir düzeyi bakımından 28 ülke arasında sondan ikinci olan Türkiye mutluluk sıralamasında en mutlu ülkeler arasında 5. sırada yeraldı.

İtalya, Fransa ve Almanya'nın eski Doğu Almanya bölgelerinin ise "mutsuz" olduğu görüldü. Bu ülkelerde "çok memnunum" diyenlerin oranı yüzde 10 ila 20 arasında kaldı.

BULGARİSTAN MUTSUZ

Birliğe aday olmaya hazırlanan Bulgaristan ise aile yaşamı açısından mutsuz. Araştırmaya katılan Bulgarların yüzde 75'i "hiç memnun değilim" yanıtını verdi.

2004 Mayısında AB'ye katılacak 10 ülkede "hiç memnun değilim" yanıtını verenlerin oranı yüzde 20.

MUTLULUK GELİRLE ORANTILI

Uzmanlar, yanıtların yeni katılımcı ülkelerde genellikle kişi başına düşen milli gelirle orantılı olduğuna dikkat çekiyor.

Kıbrıs, Slovenya, ve Malta ise yeni katılımcılar arasında "en mutlu" üç ülke. Bu ülkelerde "iyimserlik" AB ortalamasının da üzerinde.

EN İYİMSER: TÜRKİYE, MALTA VE KIBRIS

Araştırma sadece "mutluluk" ölçümü değil, aynı zamanda geleceğe ne kadar iyimser bakıldığını da irdelemiş. İyimserlik sıralamasında listenin başında Türkiye, Malta ve Kıbrıs var. En kötümserler ise Bulgaristan ve Slovakya.

Yeni katılımcılar arasında "son beş yıl kötü geçti" diyenlerin oranı yüzde 30'lardayken, "gelecek nasıl olur?" sorusuna yaklaşık yüzde 45 "iyi olur" diyor. Macaristan'da bu oran yüzde 50'yi aşıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!