YÖK üyesi: ÖSS iki aşamalı olsun

Güncelleme Tarihi:

YÖK üyesi: ÖSS iki aşamalı olsun
Oluşturulma Tarihi: Kasım 14, 2006 14:16

YÖK Üyesi Halis Ayhan, üniversiteye girişte 3.5 saatlik bir sınavın, adayların ilgisini ve yeteneğini tam ortaya koyamadığını belirterek, iki sınavlı bir sisteme geçilmesi gerektiğini söyledi.

17. Milli Eğitim Şurası'nın ikinci gününde, dün olduğu gibi, en kalabalık komisyonu ÖSS ve Ortaöğretim konusunun ele alındığı komisyon oluşturdu. Bu komisyona katılan YÖK üyesi Halis Ayhan, bir eğitim bilimci olarak görüşlerini dile getirmek istediğini belirterek, YÖK'ün, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'e de sunulan bir çözüm önerileriyle ilgili bir strateji raporu bulunduğunu anımsattı.

“Bu meseleler, biz akademisyenler ve öğretmenler olarak eğer tecrübe ve gönül birliği yaparsak çözülmeyecek konular değildir” diyen Ayhan, şöyle konuştu:

“Eğer, bugün olduğu gibi, tek sınavla çocuklarımızı yükseköğretim kurumlarına alacaksak, 3.5 saatlik sınav, çocuklarımızın ilgisini yeteneğini tam ortaya koyamıyor. Şöyle düşünmek lazım: Çocuk tek sınavla girecekse hangi lisenin, hangi meslek okulunun mezunu olursa olsun o sınavda kazandığı puana gitmesi lazım. Bu objektifliğin gereğidir. Eğer olgunluk sınavı koyacaksak, altyapıyı buna göre oluşturacaksak, çocuk herhangi bir liseyi bitirdikten sonra bakalorya dediğimiz bir sınava alınmalı bu sınavdan sonra gidebileceği alanını belirlemelidir. Daha sonra Yükseköğretim Kurulu ikinci bir sınavla o alanda hangi fakültelere gidebileceğini belirlemelidir. Yani iki sınavlı bir sisteme gitmeliyiz.”

“BU BİR BAKANLAR KURULU MESELESİ DEĞİL”

Ayhan, “Bu bir kanun meselesi değil, Bakanlar Kurulu meselesi değil. İçinde bulunduğum kurumun aldığı birkaç kararla bu konular çözülebiliyor. Anayasanın, Yükseköğretim Kanunu'nun ilgili maddelerinin yükseköğretime girişi ve planlamasını içinde bulunduğum kuruma verdiğini biliyoruz” dedi.
Halis Ayhan, üniversitelerde bölümler arasında yatay geçişler olması gerektiğini kaydetti.

10 YILLIK PLAN OLUŞTURULMALI

Türk Eğitim Derneği Genel Başkanı Selçuk Pehlivanoğlu da 10 yıllık ulusal bir plan oluşturulması gerektiğini kaydetti.
Bugün Ortaöğretim Kurumları Sınavı'nın (OKS) “hiçbir geçerliliğinin kalmadığını” savunan Pehlivanoğlu, “Yabancı dili çok iyi öğretmek amacıyla kurulan anadolu liselerinin de artık kaldırılması gerektiği” görüşünü dile getirdi. Pehlivanoğlu, ortaöğretimin yeniden yapılandırılması çerçevesinde öğrencilere 2 dilin çok iyi öğretilmesinin hedeflendiğini, bu nedenle Anadolu liselerine gerek kalmadığını savundu.

İstanbul Vefa Anadolu Lisesi Müdürü Sakin Öner ise Pehlivanoğlu'nun önerisine karşı çıktı. Anadolu liselerinde halen yılda 792 saat yabancı dil eğitimi verildiğini, oysa genel liselerde lise 1 ve 2. sınıflarda haftada 3'er saat yabancı dil dersi okutulduğunu, lise 3 ve 4. sınıflarda ise hiç yabancı dil dersi okutulmadığını kaydeden Öner, “Anadolu liselerinin kaldırılmasını doğru bulmadığını” söyledi.

“KILIK-KIYAFET SERBEST OLMALI”

Kars Milli Eğitim Müdürü Cevdet Aydın da kılık ve kıyafet konusuna değinerek, “kılık kıyafeti okullarda serbest bırakmak gerektiğini” söyledi. Türk Telekom Anadolu Teknik Lisesi Radyo ve Televizyon Bölümü öğrencisi Sinem Akyön de üniversitede alanlarıyla ilgili bölümlere gidemediklerinden yakınarak, sadece meslek yüksekokullarına gitmelerine imkan sağlanmasının yeterli olmadığını dile getirdi.

Gidebilecekleri meslek yüksekokullarının sayısının da sınırlı olduğunu ifade eden Sinem Akyön, lisede aldıkları eğitimin niteliğinin meslek yüksekokulundan daha iyi seviyede olduğunu vurguladı.

“8. SINIF ERGENLERİN EN KRİTİK DÖNEMİ”

“Okul öncesi-ilköğretim” komisyonunda da okul öncesi eğitimin yanı sıra OKS ele alındı. Bu komisyonda, katılımcılar sınavın kaldırılması ve kalması yönünde farklı görüşler ortaya koydular.
ÖSYM'nin, İstanbul İl Başkanlığı görevini 5 yıl yürüten Haluk Yavuzer, ”OKS'nin kaldırılması gerektiği görüşünü” dile getirdi.

8. sınıftaki öğrencilerin yaşları itibarıyla ergenliğin en kritik döneminde olduklarını vurgulayan Yavuzer, bu yaşlarda öğrencilerin karşı cinse ilgi duyduklarını, ilgi alanlarının farklılaştığını anlattı. Bu dönemde, ergenlerin stres altında olduklarını ve otorite ile kurallara karşı gelmeye başladıklarını ifade eden Yavuzer, OKS'nin öğrencilerin en kritik yaşlarında yapıldığını belirtti. Yavuzer, bu nedenle OKS'nin kaldırılması gerektiği görüşünü savundu.

Adıyaman İl Milli Eğitim Müdürü Halil Ecevit de şu anda öğrenci merkezli bir eğitim modelinin uygulandığını, dolayısıyla eğitim programının OKS'ye uygun olmadığını anlattı. Ecevit, OKS'nin tamamen kaldırılması ve öğrencilerin 4. sınıftan itibaren ilgi ve yetenekleri doğrultusunda yönlendirilmesi gerektiğini belirtti.

Milli Eğitim Bakanlığı Sınavlar Dairesi eski Başkanı Oğuz Erbil ise okulların kontenjanları sınırlı olduğu sürece bu sınavın mutlaka yapılması gerektiğini, kaldırılmasını doğru bulmadığını söyledi. Erbil, 6. ve 7. sınıflarda yönlendirmeye dayalı, 8. sınıfta da genel bir değerlendirme yapılmasını önerdi.

İstanbul İlköğretim Müfettişleri Başkanı Muzaffer Canıdemir de OKS puanının 6, 7 ve 8. sınıfların yıl sonlarında yapılacak sınavların puanıyla belirlenmesini önerdi. Dershaneleri temsil eden bazı üyeler de sınavın kaldırılmasına karşı çıktılar.

“ÖĞRETMENLERE DE SINAV YAPILSIN”

Şuranın “Küreselleşme ve AB Sürecinde Türk Eğitim Sistemi” başlıklı konusunun alt komisyonu olan “Eğitimde nitelik” komisyonunda da katılımcılar eğitim fakültelerinde pedagojik formasyonun yetersizliğine vurgu yaptılar.
Atatürk Anadolu Lisesinden Bikem İnce isimli öğrenci eğitim fakültelerindeki pedagojik formasyon eğitiminin yetersizliği nedeniyle öğretmenlerle sorunlar yaşandığını belirterek, öğretmenlere “mesleki yeterlilik sınavı” yapılmasını istedi. Komisyonda, uzun vadeli öğretmen ihtiyacı planlaması yapılması da önerildi.

ÇELİK ZİYARET ETTİ

Bu arada, komisyonlar çalışmalarına öğle yemeği için ara verildiğinde, Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, Başkent Öğretmenevi'ne gelerek, üyelerle birlikte yemeğe katıldı ve bir süre sohbet etti. Komisyonları, programının yoğunluğu nedeniyle bugün gezemeyeceğini belirten Çelik, daha sonra yeniden geleceğini söyledi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!