YÖK Başkanı: "Üniversitelerde cemaatleşme yoktur"

Güncelleme Tarihi:

YÖK Başkanı: Üniversitelerde cemaatleşme yoktur
Oluşturulma Tarihi: Nisan 20, 2010 15:42

YÖK Başkanı Prof.Dr. Yusuf Ziya Özcan incelemelerde bulunmak üzere bugün geldiği Hakkari’de yaptığı açıklamada, üniversitelerin bilim ve eğitim yuvaları olduğunu belirterek, “Kesinlikle üniversitelerde cematleşme ve siyaset yoktur. Böyle bir şey kesinlikle olmaz” dedi.

Van’dan Hakkari’ye helikopterle gelen YÖK Başkanı Prof.Dr. Yusuf Ziya Özcan ile beraberindeki YÖK Denetleme Kurulu Üyesi Prof.Dr. Mustafa Solan ve Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Hasan Ceylan, Hakkari Dağ ve Komando Tugay Komutanlığı’na bağlı Fatih Kışlası’nda Hakkari Valisi Muammer Türker ve Hakkari Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. İbrahim Belenli tarafından karşılandı. YÖK Başkanı kentteki ilk ziyaretini Belediyeye yaptı. BDP’li Belediye Başkanı Fadıl Bedirhanoğlu’nun başka bir programda bulunmasından dolayı makamında bulunmadığı için Belediye Başkan Yardımcısı Cemil Karanfil ile bir süre görüştükten sonra Biçer Mahallesi’ndeki Hakkari Üniversitesi Rektörlük binasını geçti.

YÖK Başkanı Özcan’ın Rektörlük ziyaretine Hakkari Valisi Muammer Türker, Belediye Başkanı Fadıl Bedirhanoğlu, Cumhuriyet Başsavcısı Yener Yavuz, İl Jandarma Komutanı Kurmay Albay Sami Balcı da eşlik etti.
YÖK Başkanı Özcan Rektörlük binasında gazetecilere açıklamalarda bulundu. Prof.Dr. Özcan, YÖK olarak Üniversiteleri ziyaret etme çalışmalarının daha önce de olduğunu, bu çalışmalar kapsamında her hafta bir üniversiteyi ziyaret ettiklerini, bu hafta da Hakkari’de bulunduklarını söyledi. Hakkari Üniversitesi’ne ait kampüsün bir an önce yapılması için Rektör Belenli’nin elinden gelen gayreti gösterdiğini belirten Prof.Dr. Özcan, “Üniversiteler için bina yapmak kolay olmuyor. imkanlarımız el verdiği ölçüde çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Rektörlüğümüzün de çabaları ile Hakkari Üniversitesi’nin kampüsünü bir an önce bitirmek istiyoruz. YÖK olarak da destek veriyoruz. İnşallan bu süreç iyi olur. Başbakan Erdoğan, yaptığı bir konuşmasında üniversitelere 2000 kadro verildiğini söyledi. Hakkari üniversitesi açılırsa verilen bu kadrolarla daha da güçlenecektir. Bu konuda belediyeye, sivil toplum kuruluşlarına da büyük sorumluluk düşüyor” dedi.

ÜNİVERSİTELER BİLİM YUVALARI

Bir gazetecinin Hakkari Üniversitesi’nde Kürt Ensitütüsü kurulacak mı? sorusuna YÖK Başkanı Özcan, “Hele bir üniversite açılsın gerisi kolay, sonra hallederiz. öncelikle bir kampüsümüz olsun, fakültelerimiz olsun öğrencilerimiz olsun, bölümlerimiz olsun, ondan sonra bu konuyu da gözden geçireceğiz” dedi. Üniversitelerdeki cemaatleşme ve Hakkari’nin sınavlarda sonuncu olması ile ilgili sorulara da YÖK Başkanı Özcan, “Bir kere herkes bu sınava eşit bir şekilde giriyor. Bu herkes için eşit olan bir sınavdır. Üniversite kurulursa, okullar güçlendirilirse, o zaman Hakkari sonuncu olmayacaktır. Genel olarak eğitimdeki kadroları da güçlendirmek gerekir. Rektörlüğümüzün bu konuda da gayretleri vardır. Biran önce kampüsün kurulması için çok iyi bir çalışma lazım. Eğer kampüs olursa Hakkari ÖSS’de sonuncu olmayacaktır. Kesinlikle üniversitelerde cematleşme ve siyaset yoktur. Böyle bir şey kesinlikle olmaz. Üniversiteler bilim ve eğitim yuvalarıdır” diye cevap verdi.

Kapatılan DTP’nin eski Genel Başkanı Ahmet Türk’e Samsun’da yapılan yumruklu soruya ise Özcan, bunu siyasi bir soru olduğunu ve cevap vermek istemediğini belirtirken, gülerek de “Kendimizi korumaya çalışıyoruz” diye konuştu.

KAMPÜS ALANI HEYELAN BÖLGESİ

Hakkari Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Engin Ünal ise Röktürlük binasında yapılan toplantı sorasında Özcan’a kampüs alanı ile ilgili bir rapor sundu. Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Ünal, 2008 yılında kampüs alanının kurulacağı bölgeye TOKİ konutlarını yapılmak istendiğini ancak burada Bayındırlık Bakanlığı Afet İşleri Genel Müdürlüğü’nden gelen teknik heyetin yaptığı incelemede hem heyelan tehlikesi, hem de fay hattı bulunduğunu belirterek bir rapor hazırladığını söyledi. Bunun üzerine Özcan bu konuyu da inceleyeceklerini belirtti.

SİZ-BİZ DİYALOĞU

YÖK Başkanı Özcan Rektörlük yemekhanesinde öğlen yemeği yedikten sonra Belediye Başkanı Fadıl Bedirhanoğlu ve Hakkari Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Belenli ile birlikte kampüsün kurulacağı Kıran Mahallesi’ne gitti. Burada incelemelerde bulunan Özcan, “Kelimenin tam anlamıyla burası harika bir yer. Burada yapılacak olan üniversite harika olacak. şimdiye kadar burada yapılacak olan üniversite binaları şimdiye kadar yapılmış olsaydı, lojmanları olsaydı. Öğretim görevlileri de buraya gelirdi. Ama siz bir şey yapmadınız. Çünkü burada lojman yok, okul binası yok” dedi.
Özcan’ın bu konuşmalarına karşılık Belediye Başkanı Bedirhanoğlu da “Hocam şimdi siz- biz derseniz bu işin altından kalkamayız. Yani siz-bizler ortadan kalkmalı. Kimi görevi neyse görevini yapsın. Biz de görevimizi yapalım. Yani biz görevden kaçmıyoruz. Siz gereken ödemeleri yapın bakın nasıl bir üniversite yapılır” diye konuşunca YÖK Başkanı Özcan’ın bu konuşmayı gülerek karşıladığı dikkat çekti. İran ve Irak’tan da öğrenci alınacak mı sorusuna da YÖK Başkanı Özcan, daha önce Suriye’ye yaptığı de ziyareti hatırlatarak, İran, İrak ve Suriye’den öğrenci gelmesi ve buradan oralara öğrencilerin gitmesi için çalışmalarını olduğunu söyledi.

Hakkari Üniversitesi Rektörü İbrahim Belenli, YÖK Başkanı Özcan ve beraberindekilere birer Hakkari kilimi hediye etti. Prof.Dr. Özcan, Valilik ziyaretinin ardından kentten ayrıldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!