YoÄŸurt alerjiyi önlüyor

Güncelleme Tarihi:

Yoğurt alerjiyi önlüyor
OluÅŸturulma Tarihi: Eylül 05, 2003 00:00

YoÄŸurt ve kefir gibi mayalanmış süt ürünlerinde bulunan probiotiklerin, alerjik hastalıkların ortaya çıkmasını engellediÄŸi bildirildi.Ä°stanbul Ãœniversitesi (Ä°Ãœ) CerrahpaÅŸa Tıp Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Ahmet Rasim Küçükusta, saÄŸlık için yararlı olan ''dost mikropların'' baÅŸlıcalarının ''lactobacillus'' ve ''bifidobacterium'' olduÄŸunu belirtti.  Bu dost mikropların, vücuda zararlı olanların bağırsaklarda tutunma yerlerini iÅŸgal ederek, üremelerini, gerekli olan besinleri tüketerek çoÄŸalmalarını ve hastalık yapmalarını engellediklerini vurgulayan Prof. Dr. Küçükusta, yoÄŸurt, kefir (özel bir maya mantarıyla keçi veya inek sütünün mayalanmasıyla hazırlanan ekÅŸi içecek) ve mayalanmış sütten elde edilen diÄŸer besinlerin, bu dost mikroplar bakımından zengin olduÄŸunu dile getirdi.  Prof. Dr. Küçükusta, besinlere eklenen ''lactobacillus'' ve ''bifidobacterium'' türü canlı bakterilere ''probiotik'' adı verildiÄŸini hatırlatarak, ''Son yıllarda yapılan birçok araÅŸtırma probiotiklerin saÄŸlığımıza olumlu katkıları olduÄŸunu, çeÅŸitli hastalıkların oluÅŸumunu engellediÄŸini ortaya koymuÅŸtur'' dedi.  Probiotiklerin bağışıklık sistemini güçlendirdiÄŸini, bağırsaktan vitamin ve minarellerin emilimini artırdığını ifade eden Prof. Dr. Küçükusta, baÅŸta bağırsak iltihapları ve çeÅŸitli nedenlere baÄŸlı ishaller olmak üzere böbrek, idrar yolları ve derideki infeksiyonlara karşı koruyucu etkileri bulunduÄŸunu anlattı.      YOÄžURT VE EGZAMA Ä°LÄ°ÅžKÄ°SÄ°      Prof. Dr. Küçükusta, probiotiklerin besin alerjisini önlediÄŸinin de anlaşıldığını dile getirerek, Finlandiya'da yapılan bir araÅŸtırmada, gebeliklerinin son haftalarında ve süt verdikleri 6 aylık dönemde probiotik verilen annelerin bebeklerinde egzamanın yüzde 50 daha az görüldüğünün belirlendiÄŸini söyledi.  Çiftliklerde doÄŸup büyüyen çocuklarda da astım ve alerjik hastalıkların daha az görüldüğüne dikkat çeken Prof. Dr. Küçükusta, uzmanların probiotiklerin astım üzerine etkilerini de araÅŸtırdığını dile getirdi.  ''YoÄŸurt ve kefir gibi mayalanmış süt ürünlerinde bulunan probiotikler, alerjik hastalıkların ortaya çıkmasını da engelliyor'' diyen Prof. Dr. Küçükusta, probiotiklerin yoÄŸurt ve kefir gibi mayalanmış süt ürünlerinde doÄŸal olarak bulunduÄŸunu hatırlattı.Â
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!