ÖSYM YKS sonuçlarını ne zaman açıklayacak?

Güncelleme Tarihi:

ÖSYM YKS sonuçlarını ne zaman açıklayacak
Oluşturulma Tarihi: Haziran 17, 2019 08:56

2019 YKS (Yükseköğretim Kurumları Sınavı) 15-16 Haziran tarihleri arasında 3 oturumda gerçekleşti. Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) maratonu sona erdi. 15 Haziran'da 2.5 milyon adayın ter döktüğü Temel Yeterlilik Testi’nin (TYT) ardından 16 Haziran'da yaklaşık 2 milyon aday Alan Yeterlilik Testleri’ne (AYT), 138 bin kişi de Yabancı Dil Testi’ne (YDT) girdi.Peki, YKS sonuçları ne zaman açıklanacak? İşte, 2019 YKS sonuç tarihi

Haberin Devamı

Geçtiğimiz yıl ilk kez yapılan YKS'nin (Yükseköğretim Kurumları Sınavı) ikincisi bu yıl gerçekleşti. ÖSYM tarafından hazırlanan YKS kılavuzuna göre, ön lisans programlarını tercih edebilmek veya özel yetenek gerektiren lisans programlarına ön kayıt yaptırabilmek için TYT'den en az 150 puan alması gerekiyor.  İşte, YKS sonuçlarına dair merak edilen detaylar... 

AYT'de 2 milyon 24 bin aday, kendilerine tanınan 180 dakikalık sürede, 40’ar soruluk 'Türk dili ve edebiyatı-sosyal bilimler-1', 'sosyal bilimler-2', 'matematik' ve 'fen bilimleri' testlerini çözdü.

YKS’nin üçüncü ve son oturumu olan YDT'de ise 137 bin 773 aday, kendilerine tanınan 120 dakikada, Almanca, Arapça, Fransızca, İngilizce ve Rusça’dan tercih ettikleri bir dilde toplam 80 soruya yanıtladı.

Haberin Devamı

YKS SONUÇLARI NE ZAMAN YAYIMLANACAK?

YKS sonuçları, ÖSYM'nin resmi takviminde yer alan bilgilere göre 18 Temmuz tarihinde açıklanacak. 

Yayımlanacak olan sonuçlarda;

* Testlerdeki doğru ve yanlış cevap sayısı
* TYT puanı ve başarı sırası
* varsa AYT ile YDT puanları ve başarı sıraları
* Ortaöğretim Başarı Puanı (OBP)
* Yerleştirme puanları ve başarı sıraları bilgileri yer alacak.

TYT'DE 1 SORU DEĞERLENDİRME DIŞI OLACAK

Öte yandan 2019-TYT temel soru kitapçığındaki matematik testinin 7'nci sorusu ÖSYM tarafından iptal edildi. Sorunun değerlendirme dışı bırakıldığı belirtilen açıklamada, “2019-TYT Temel Soru Kitapçığı’ndaki Matematik Testi’nin 7’nci sorusunun iptal edilerek değerlendirme dışı bırakılmasına karar verilmiştir. 2019-YKS Kılavuzu’nun ‘3.10.1. Sınav Puanları Nasıl Hesaplanacaktır?’ maddesinde yer alan ‘Sınavdan sonra ÖSYM Başkanlığı veya yargı mercileri tarafından iptaline karar verilen sorular değerlendirme dışı bırakılarak geçerli soruların puan değerinin yeniden saptanması suretiyle puanlama yapılacaktır’ hükmü gereğince değerlendirme yapılacaktır” denildi.

OBP NASIL HESAPLANACAK?

Her aday için hesaplanmış olan OBP; 0,12 katsayısı ile çarpılarak sınav puanlarına eklenecek ve böylece adayların yerleştirme puanları hesaplanacaktır.

TYT puanı 150’nin altında olan adaylar için yerleştirme puanı (Y-TYT) hesaplanmayacaktır.

SAY, SÖZ, EA, DİL puanı 180’in altında olan adaylar için ilgili yerleştirme puanı (Y-SAY, Y-SÖZ, Y-EA, Y-DİL) hesaplanmayacaktır.

TYT puanı olmayan, TYT puanı hesaplanmayan veya TYT puanı 150’nin altında olan adayların, AYT ve/veya YDT’ye girmiş olsalar da SAY, SÖZ, EA, DİL için sınav/yerleştirme puanları (Y-SAY, Y-SÖZ, Y-EA, Y-DİL) hesaplanmayacaktır.

TYT puanı 150’nin üstünde olan adaylardan AYT ve/veya YDT’ye giren ve cevaplamış oldukları testlere bağlı olarak 180 ve üzeri puan alanların ilgili yerleştirme puanları hesaplanacaktır.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!