YKS yerleştirme sonuçları ne zaman açıklanacak? Üniversite ek tercihler ne zaman?

Güncelleme Tarihi:

YKS yerleştirme sonuçları ne zaman açıklanacak Üniversite ek tercihler ne zaman
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 03, 2019 14:17

Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) tercih sonuçları için meraklı bekleyiş devam ediyor. Milyonlarca öğrencinin katılım sağladığı sınavda, ÖSYM tarafından yapılacak tercih sonuçları öğrenci ve veliler tarafından heyecanla bekleniyor. Peki, YKS yerleştirme sonuçları ne zaman açıklanacak? Üniversite ek tercihler ne zaman? İşte, o konuya dair detaylar.

Haberin Devamı

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanlığınca düzenlenen Yükseköğretim Kurumları Sınavı (2019-YKS) tercihleri 23-29 Temmuz tarihleri arasında alındı. Üniversite tercih işlemlerini gerçekleştiren adaylar şimdi YKS tercih sonuçlarına odaklanmış durumda. Peki, YKS tercih sonuçları ne zaman açıklanacak? Ek tercihler ne zaman?

ÖSYM'nin YKS tercih sonuçları için net bir tarih belirtmemesi nedeniyle gözler geçen senenin tarihlerine çevrildi. Geçtiğimiz yıl YKS tercihleri 7-14 ağustos tarihlerinde alınmış, tercih sonuçları ise 31 Ağustos'ta duyurulmuştu. YKS tercihlerinin bu yıl daha erken yapıldığı düşünüldüğünde sonuçların 15-19 Ağustos tarihlerinde açıklanması bekleniyor.

ÖSYM, yerleştirme sonuçlarını "https://sonuc.osym.gov.tr" internet adresinden duyuracak. Sonuç belgesi basılmayacak ve adayların adreslerine gönderilmeyecek. Yurt dışındaki üniversitelere yerleştirilen adaylar için, gerekli olduğunda veya adayın müracaatı halinde yerleştiği programı gösteren yazı verilecek.

Ek yerleştirme

Yükseköğretim programlarına kayıt işlemleri tamamlandıktan sonra boş kalan kontenjanlar üniversitelerce ÖSYM'ye bildirilecek. Yükseköğretim programlarının 2019-YKS sonuçlarına göre yapılan genel yerleştirme sonunda boş kalan veya kaydolmama nedeniyle dolmayan kontenjanlarına ÖSYM tarafından merkezi olarak ek yerleştirme yapılacak.

Haberin Devamı

Merkezi yerleştirmede bir yükseköğretim programına yerleştirilen adaylar, ek yerleştirme için başvuramayacak.

Ek yerleştirmede, ön lisans ve lisans programlarına merkezi genel yerleştirmedeki en küçük puanlarının altında puanı olan aday yerleştirilmeyecek. Kesin kayıt sonunda kontenjan açığı kalan programlara ön kayıtla öğrenci alınmayacak. Ek yerleştirme tercih ücreti 20 lira olacak. ÖSYM Yönetim Kurulunun Ocak 2019 tarihli kararı gereği, şehit eşi, şehit çocuğu, gazi, gazi eşi ile gazi çocuklarından ek yerleştirme ücreti alınmayacak.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!