Yiyeceklerde 250 çeÅŸit hastalık tehlikesi

Güncelleme Tarihi:

Yiyeceklerde 250 çeşit hastalık tehlikesi
OluÅŸturulma Tarihi: Mart 01, 2004 00:00

Kirli sular, pastörize edilmemiÅŸ süt ürünleri, çiÄŸ tüketilen beyaz ve kırmızı etler ve çiÄŸ tüketilen deniz ürünlerinin yaklaşık 250 çeÅŸit hastalığa neden oluÄŸu bildirildi.Dokuz Eylül Ãœniversitesi (DEÃœ) Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı BaÅŸkanı Prof. Dr. AyÅŸe Yüce, yiyecek ve içeceklerden bulaÅŸan hastalık etken sayısının yaklaşık 250 olduÄŸunu söyledi.  Yüce, bakteriler, virüsler ve parazitler baÅŸta olmak üzere bir çok enfeksiyon etkeni, toksinler, yiyeceklere bulaÅŸmış zararlı kimyasallar ve zehirli mantarların bu kapsamda sayılabileceÄŸini belirtti.  Yüce, ÅŸu bilgiyi verdi:  ''Kirli sulardan elde edilmiÅŸ ve çiÄŸ tüketilen deniz ürünleri ile Vibrio türleri ve bazı parazitler, çiÄŸ veya pastörize edilmemiÅŸ süt ile yapılan kaymak, tereyağı ve özellikle beyaz peynirlerle bulaÅŸan brucella türleri, az piÅŸmiÅŸ ya da piÅŸmemiÅŸ at, domuz ve diÄŸer vahÅŸi hayvan etlerinin yenmesi ile bulaÅŸan trichinella türleri, kedi besleyenlerin kedi ile temastan sonra el yıkamadan yiyecek hazırlamaları sonucu veya kedi dışkısı bulaÅŸmış yiyeceklerin yenmesi ya da az piÅŸmiÅŸ domuz, koyun ve geyik etlerinin yenmesi ile insanlara bulaÅŸan Toxoplasma, yine az piÅŸmiÅŸ ve çiÄŸ yenen sığır ve domuz etleri ile bulaÅŸan sığır ve domuz tenyası bu hastalıklar arasında sayılabilir.''   Şarbon hastalığının yeterli piÅŸirilmemiÅŸ etlerle insanlara  bulaÅŸabildiÄŸini dile getiren Yüce, böyle gıdaların yenmesiyle ölümcül bağırsak ÅŸarbonu bulgularının görülebileceÄŸini anlattı.  Söz konusu etkenler ağızdan alınıp mide-bağırsak sistemine gittiÄŸiiçin, bu hastalıkların ortaya çıkan ilk belirtilerinin yine bu organlarla ilgili olduÄŸunu kaydeden Yüce, belirtilerin bulantı, kusma,karın aÄŸrısı-kramplar ve ishal olduÄŸunu bildirdi.  ''TRİŞİNELLOZÄ°S ÖLÃœMCÃœL OLABÄ°LÄ°R''     Yüce, trichinella kurtçuklarının çok çeÅŸitli kaslara yerleÅŸerek uzun yıllar canlı kalabildiÄŸine ve bazen de kalp kası veya beyne yerleÅŸerek ciddi ve ölümcül klinik tablolara neden olabildiÄŸine iÅŸaret ederek, ''ÇiÄŸ veya pastörize edilmemiÅŸ sütten yapılan gıdalarla bulaÅŸan Bruselloz hastalığında ise yüksek ateÅŸ, eklem ve kas aÄŸrıları, terleme en sık rastladığımız belirtiler, bunlar beyin ve iskelet sistemine yerleÅŸerek ciddi klinik tablolar oluÅŸturabilir'' dedi. Tüm dünya üzerinde yaygın olan bu hastalıkların Türkiye'de de  görüldüğünü dile getiren Yüce, yiyecek ve içecekle bulaÅŸan hastalıkların önemli bir halk saÄŸlığı problemi olduÄŸunu söyledi.  ET VE SÃœTE DÄ°KKAT ÇiÄŸ ya da az piÅŸmiÅŸ etler, çiÄŸ veya pastörize edilmemiÅŸ sütler, kirli sular ve bu sulardan elde edilmiÅŸ çiÄŸ deniz ürünlerinin tüketilmesinin birçok hastalığın ortaya çıkmasına neden olduÄŸuna dikkati çeken Yüce, bu hastalıkların bazen çok ciddi, hatta ölümcül klinik tablolara yol açabildiÄŸini, korunabilmek için vatandaÅŸların yeme içme konusunda bilgilendirilmesi, eÄŸitilmesi ve sık sık uyarılması gerektiÄŸini ifade etti.  Yüce, ''Bu kapsamda çiÄŸ veya az piÅŸmiÅŸ et tüketilmemeli, pastörize edilmemiÅŸ süt ve süt ürünleri ile kirli sular kullanılmamalıdır. Bu önlemlerin yanı sıra mezbahalar denetlenmeli, insan ve hayvan dışkısının etrafa dağılması önlenmelidir'' dedi.Â
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!