Yılmaz'ın konuşması muhafazakârları yatıştırmak içindi

Güncelleme Tarihi:

Yılmazın konuşması muhafazakârları yatıştırmak içindi
Oluşturulma Tarihi: Mart 20, 1998 00:00

Haberin Devamı

İngiltere'nin önde gelen gazetelerinden The Daily Telegraph, Başbakan Mesut Yılmaz'ın on binlerce muhafazakar seçmenini yatıştırmak ve kamuoyu anketlerinde ilk sırada görünen FP'nin durumundan cesaret alarak son çıkışı yaptığını yazdı.

Gazetenin dünkü sayısında yer alan ‘Türk Ordusu İslam’ın gücüne karşı mücadele ediyor' başlıklı yazıda, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin ilk İslamcı hükümeti istifaya zorlamasının üzerinden 1 yıl geçmeden, generallerin şimdi de İslamcı radikalizmle mücadeledeki başarısızlığı nedeniyle yeni laik hükümetle kavgaya girdiğini yazdı. Gazete, bir grup milletvekilinin demokrasinin karşı karşıya olduğu tehlikelerin tartışılması amacıyla genel görüşme isteğinin askerler ile siyasetçiler arasındaki gerginliği tırmandırdığını vurguladı. Yazıda şu görüşlere yer verildi:

‘‘Siyasi İslam'dan gelen tehditin belgelendiği kalın dosyaları açan üst düzey generaller, Cumhurbaşkanı Demirel'e, Başbakan Yılmaz'ın İslamcılar'a karşı harekete geçmemesinden yakındılar. Askerlerin MGK toplantısında baskıyı daha da artırmaları beklenmiyor. Kendisini Atatürk'ün laik mirasının koruyucusu olarak gören ordu, son 30 yılda devleti yıkıcı siyasi akımlardan koruma gerekçesiyle 3 darbe gerçekleştirdi. 1980 yılındaki son darbe komünizme karşı yapılmıştı. Radikal İslam'ın, cumhuriyete yönelik en büyük tehdit olduğunu belirten generalleri kızdıran şeylerin başında, hükümetin üniversitelerde kılık-kıyafete ilişkin kurallardan geri adım atması geliyor. Generaller hükümetin İslami sermayeye milyonlarca sterlinlik teşvik vermesine de öfkelendi. Gözlemciler, sürekli sigara içen Başbakan'ın son çıkışının arkasında, dindarlığı veya demokrasi kaygısından çok 10 binlerce muhafazakar seçmenini yatıştırması arzusunun yattığını söylüyorlar. Laiklik yanlılarını kızdıran bir şey de RP'lilerin Anayasa Mahkemesi'nin kapatma kararının ardından kolaylıkla FP adı altında yeniden örgütlenmesi oldu.’’






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!