Yıldızda altın bulundu

Güncelleme Tarihi:

Yıldızda altın  bulundu
OluÅŸturulma Tarihi: Ocak 14, 2002 10:53

Astronomlar, samanyolunda bulunan yaşlı bir yıldızda, trilyonlarca dolar değerinde altın saptadı. Amerikan Astronomlar Kuruluşunun Genel Kurulu`nda konuşan Timothy C. Beers, 20 yıldır BD+17 3248 adlı yıldız üzerinde araştırma yaptıklarını belirterek, uzun bir süreden beri harcadıkları çabaların meyvesini verdiğini kaydetti.

İlk kez dünyanın dışında bir yıldızda altın saptandığına değinen araştırmacılar, ayrıca yıldızda gümüş, platin ve uranyum gibi radyoaktif elementler belirlediklerini ifade ettiler.

Hubble ve Hawaide Keck teleskopu ile elde edilen bulgular ışığındayıldızın yaşını saptadıklarını belirten astronomlar, bu sayede samanyolunun yaşını da belirleyebildiklerini açıkladılar.

BD+17 3248 yıldızının samanyolunun oluşumundan yarım milyon yıl sonra, yani 15 milyar yıl önce formlaşmaya başladığı kaydedildi. Güneşin ise, sadece 5 milyar yıl önce formlaştığı biliniyor.


Yıldızda bulunan altın ve diÄŸerÂmadenlerin, samanyolunun oluÅŸtuÄŸuzamanlarda dev cüsseli yıldızların patlaması sonucunda meydana geldiÄŸi belirtiliyor. Astronomlar, hemen her yıldızda aynı miktarda altın ve diÄŸer madenlerin bulunduÄŸunu düşünüyor.
 Â
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!