Yıldırım Aktuna son yolculuğuna uğurlandı

Güncelleme Tarihi:

Yıldırım Aktuna son yolculuğuna uğurlandı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 02, 2007 16:31

İstanbul'da vefat eden eski bakanlardan Yıldırım Aktuna, son yolculuğuna uğurlandı.

Haberin Devamı

Aktuna için ilk tören, 1979-1988 yılları arasında başhekimlik görevinde bulunduğu Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesinde düzenlendi. Aktuna’nın Türk Bayrağı'na sarılı tabutu, hastane çalışanları ve eski mesai arkadaşlarının alkışlarıyla hastane başhekimliği önündeki katafalka konuldu. Hastane Başhekimi Doç. Dr. Medaim Yanık, burada yaptığı konuşmada, Yıldırım Aktuna'nın Bakırköy'de başhekimlik yaptığı dönemde hastaneye önemli hizmetler yaptığını belirterek, “Aktuna, başhekimliğinde hastanenin çağdaşlaşması için dev bir adım atmıştır. Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesine hizmet bir şereftir. O şeref de Sayın Yıldırım Aktuna'ya nasip olmuştur. Kendisine Tanrı'dan rahmet diliyorum” dedi.

Hastanenin eski başhekimlerinden Prof. Dr. Arif Verimli de, Aktuna'nın son derece insancıl, hastalarını ve mesleğini seven bir kişi olduğunu vurgulayarak, “Onun bize bıraktığı düşünce, sevgi ve çağdaşlaşma fikri her zaman yanımızda olacaktır” diye konuştu.

Konuşmaların ardından Aktuna'nın naaşı, meslektaşları ile hastaların alkışları arasında cenaze aracına konuldu ve Bakırköy Cumhuriyet Meydanı'na götürüldü.

Aktuna'nın 1989-1991 yılları arasında belediye başkanlığı görevinde bulunduğu Bakırköy'ün Cumhuriyet Meydanı'nda düzenlenen tören, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı.

Törende konuşan Bakırköy Belediye Başkanı Ateş Ünal Erzen, Aktuna isminin unutulmayacağını ve Aktuna'nın iz bırakan kişilerden olduğunu belirterek, Aktuna'nın adının Bakırköy'de bir yere verilmesi için Belediye Meclisi'ne teklifte bulunacağını söyledi.

Aktuna'nın oğlu Oğul Aktuna da, “O Cumhuriyete sahip çıktı, hıyanet etmedi, ettirmedi. Emanete sahip çıktı. Onunla gurur duyuyorum. Huzurlarınızda Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün gençliğe hitabesinde bahsettiği gençlerden 1930 doğumlu Doktor Yıldırım Aktuna var. Ben onunla gurur duyuyorum” dedi.

Törene, Aktuna'nın eski eşi Zeliha Berksoy, gelini Özlem Aktuna, ağabeyi Nejat Aktuna, meslektaşları ve çok sayıda vatandaş katıldı.

TOPTAN:”AKTUNA İLKLERİ YAPTI”

Aktuna için Ataköy 5. Kısım Camisi'nde düzenlenen devlet törenine katılan TBMM Başkanı Köksal Toptan, Aktuna'nın oğlu Oğul ve gelini Özlem Aktuna'ya başsağlığı diledi.

Toptan, gazetecilerin soruları üzerine, Aktuna ile birlikte aynı hükümette beraberce görev yaptıklarını, Aktuna’nın Sağlık Bakanlığında o güne kadar yapılmayan pek çok işi yaptığını belirterek, “Sayın Aktuna ilkleri yaptı. Belediye başkanlığı ve siyasetçiliğinin yanında Sağlık Bakanlığında derin izler bırakan bir arkadaşımızdı” dedi.

Aktuna'nın cenazesi, öğleyin kılınan cenaze namazın ardından tören mangası tarafından alınarak cenaze arabasına konuldu. Aktuna'nın cenazesi, daha sonra götürüldüğü Zincirlikuyu Mezarlığı'nda toprağa verildi.

İstanbul Valisi Muammer Güler, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Bakırköy Belediye Başkanı Ateş Ünal Erzen, Necdet Menzir, Yaşar Topçu, Celal Adan, Nurettin Sözen, Ercan Karakaş ile Tarık Akan, Hadi Çaman, Garo Mafyan, Emre Kınay, Adnan Şenses'in bulunduğu sanatçılar ve Halit Narin, Yalım Erez, Fuat Miras, DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi'nin aralarında bulunduğu çok sayıda kişi katıldı.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!