Yılda 800 bin kişi intihar ediyor

Güncelleme Tarihi:

Yılda 800 bin kişi intihar ediyor
Oluşturulma Tarihi: Mart 23, 1998 00:00

Haberin Devamı

Dünya Sağlık Örgütü (WHO), intihar eğiliminin her yıl artış kaydettiğini, geçen yıl 16 milyon intihar girişimi olduğunu, 800 bin kişinin de bunu gerçekleştirdiğini bildirdi.

Aaştırmalar, insanların intihar nedenlerinin ülkelere ve kültürlere göre değiştiğini gösterdi. BBC'de yayımlanan bir programda, son dönemde Asya krizi ile birlikte Japonya'da intihar olaylarında ciddi artış kaydedildiği belirtildi. Kendilerini çalıştıkları şirketle bağdaştıran, genellikle yaşamları boyunca tek şirkette çalışan Japonların olumsuz koşullarla karşılaştığında ‘dünyalarının yıkıldığı’ vurgulandı. Londra Üniversitesi Japonya uzmanı Dru Garstler, Japon şirket yöneticilerinin kendilerini aynı zamanda çalışanlardan sorumlu hissettiklerini, örnek olarak çocuğu üniversiteyi kazanan çalışanın ücretine zam yapma gereği duyulduğunu belirterek, ‘‘Yönetici, şirkette yaşanan bir olumsuzluğun kendisinden kaynaklandığını düşünerek, temsil ettiği şirket ile personel ve ailelerini zor durumda bıraktığı için kendisini affedemiyor’’ dedi. Prof. Dr. Douglas Davis, kadınların intihara daha eğilimli olduğunu, Hindistan'daki Sufi halkından kadınların, eşleri ölünce yaşamlarına son verdiklerini anlattı. Prof. Davis, ‘‘Bu kadınların ekonomik sıkıntıya düştüğü için intihar ettiği sanılır. Ancak, eşlerinin ölümünden sonra intihar eden kadınların büyük bölümü zengin. Bunlar için intihar statü, onur ve eşlerine bağlılık göstergesi’’ diye konuştu.

Bazı yerlerde fikirleri nedeniyle kendi yaşamlarına son verenler olduğu belirtilirken buna örnek olarak İsrail'de görülen ‘intihar saldırıları’ gösterildi. 40 ülkede 30 bin gönüllü üyesi olan Arkadaşlık Örgütü Başkanı Wanders Stock, intiharların önemli bölümünün kişisel sorunlardan kaynaklandığını, kendisini tecrit edilmiş, yalnız, reddedilmiş, iş, okul, aile veya aşkta başarısız kabul edenlerin yaşamlarına son verme yoluna gittiğini anlattı. Stock, ‘‘WHO'ya göre her yıl 830 bin kişi intihar ediyor. En fazla intihar olayının görüldüğü ülke Çin’’ dedi. İntiharın diğer nedenleri arasında işsizlik, yaşamdan umutsuzluk, alkol ve uyuşturucu bağımlılığı bulunduğu, intihar nedenleri arasında son yıllarda ‘moda’ olanların dikkat çektiği bildirildi. Özellikle ABD'de çok sevdiği sanatçıların intihar etmesi üzerine birçok hayranlarının da ölümü seçtiği kaydedildi.

İhsan DÖRTKARDEŞ, hha






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!