YGS soruşturmasına takipsizlik kararı

Güncelleme Tarihi:

YGS soruşturmasına takipsizlik kararı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 12, 2011 00:00

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Yükseköğretime Geçiş Sınavı’nda (YGS) şifre yöntemiyle kopya çekildiğine ilişkin iddialar üzerine başlatılan soruşturmada takipsizlik kararı verdi.

Ancak savcılık, takipsizlik kararına önemli bir not düştü. Buna göre savcılık ÖSYM Başkanı Ali Demir, ÖSYM Sınav Koordinatörü ve diğer yetkililer hakkında görevi ihmal ve görevin kötüye kullanılması iddialarıyla ilgili soruşturma açılması için YÖK Başkanlığı’ndan izin istedi. Takipsizlik kararı Ankara 7’nci İdare Mahkemesi’ne de gönderildi. Ankara Cumhuriyet Başsavcı Vekili Şadan Sakınan, 30 sayfalık takipsizlik kararının sonuç bölümünde özetle şu tespitlere yer verdi:

Suç unsuru bulunmuyor

“Veri tabanlarında, soru kitapçıklarında, cevap anahtarlarında ve yapılan tüm incelemeler sonucunda;

- Tüm aday kitapçıklarında ve basın kitapçığında 18 soru için şifre olarak değerlendirilebilecek soruların mevcut olduğu,

- Aday kitapçıklarında ilgili şifrenin, tüm Matematik sorularını kapsamadığı ve şifre olarak adlandırılan yönteme uyan soruların soru numarasının ve seçeneklerinin aday bazlı farklılık göstermesi ve bunun basım esnasında belirlenmesi nedeniyle bu yöntemin herhangi bir adaya sınavdan önce verildiğine dair hiçbir tespitin bulunmadığı,

- Hiçbir adayın sınav esnasında bu şifre sisteminden faydalandığına yönelik bir bulgunun tespit edilmediği,

- Bilgisayar programında belirli bir adaya özgü kitapçık ve cevap seti hazırlama özelliğinin bulunmadığı,

- Kısaca 2011 YGS’de herhangi bir kopya ve sınav sonucunu ilgilendiren başka bir usulsüzlüğün tespit edilmediği,

- Başsavcılığımızca soruşturmaya konu suçlar nedeniyle takibi gerektirir herhangi bir suç unsuru bulunmadığından, olay nedeniyle kamu adına kovuşturmaya yer olmadığına karar verilmiştir.

Şüphe yarattılar

ÖSYM Başkanlığı, YGS Koordinatörü ve METEKSAN firması yetkililerinin, kamuoyunun hassasiyeti ve sınavın güvenilirliği hususunda uygulama sırasında üzerlerine düşen dikkat ve özeni göstermeyerek, adaya özgü kitapçık basımı için üretilen yazılım tamamlanmadan, üzerinde yeterli inceleme ve analiz yapılmadan, yazılımı paket program haline gelmeden kullanarak, bu kullanım esnasında soru cevap seçeneklerinin yerlerini değiştirmeyerek kamuoyunda şifre olarak adlandırılan formülasyona baskı hataları yapmak suretiyle kamuoyunda tartışmaya, sınav üzerinde şüphe oluşmasına ve sınav sonuçları üzerinde kaygı oluşturulmasına sebebiyet verdikleri kanaatine varılmıştır.”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!