Yetişkinlere göre oyunlar

Güncelleme Tarihi:

Yetişkinlere göre oyunlar
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 16, 1999 00:00

Haberin Devamı

Eskiden káğıt oyunları, tombala, kızmabirader ve saatler süren Monopoly vardı. Sonra hayatımıza Scrabble ve bilgisayar oyunları girdi. Artık eskinin gözde oyunlarının yanı sıra son yıllarda oldukça popülerleşen fantastik masaüstü oyunları oynayabileceğiniz bazı ‘‘oyun cafe’’ler bile var. Biz de bu mekánlardan ikisine gidip, yerinde incelemeler yaptık.

Önce bu ‘‘oyun cafe’’lerde yapabileceklerinizi bir sayalım: Bir arkadaşınızla Jenga, daha kalabalıksanız Scrabble ve Monopoly oynayabilirsiniz, eğer boş bir bilgisayar bulabilirseniz İnternet'e bağlanabilir ya da çoğu müşterinin yaptığı gibi bir FRP masasına oyuncu olarak katılabilirsiniz. Her iki mekánda da olmayan masaüstü oyunları sadece iskambil, tavla ve okey. Bu iki oyun cafesi şu anda ölü sezon olarak nitelendirdikleri yaz ayları nedeniyle çok kalabalık değil. Ancak biz görüşmelere gittiğimizde her ikisinde de küçük bir ‘‘oyun hastası’’ kalabalık vardı.

Bunlardan ilki Beşiktaş'taki Sihir Cafe. Açılalı 15 ay olmasına rağmen inanılmaz bir kalabalığı var Sihir'in. Çoğunlukla FRP'ci gençlerin sürekli gittikleri bir mekán olan Sihir'in ilk açıldığında başı dertten kurtulmamış. Cafe'nin işletmecisi ve ortağı Özgür Özol, ruhsat problemi nedeniyle bir sene boyunca sıkıntı çektiklerini anlatıyor. ‘‘Fantastik Rol Yapma Oyunu’’ olarak Türkçe'leştirilen FRP'nin zarlarla, ‘‘Magic The Gathering’’in iskambil benzeri kartlarla oynanması ve zaten Sihir'e gelip giden insanların dış görünüş itibariyle farklı olması nedeniyle bir süre polisle sık sık karşılaşmışlar. Ancak şimdi hiçbir sorunları yok.

Sihir'de her ay oyun turnuvaları düzenleniyor. Sihir'in açılış nedeni ise Özgür Özol'un, özellikle FRP'cilerin yaşadığı ‘‘oyun oynanacak yer’’ problemini çözmek istemesi. İki katlı Sihir'in izole edilmiş, özel ses ve ışık dizaynı yapılmış bir de FRP oyun odası var. Masa ve oyun malzemeleri için ücret alınmıyor. Pek tabii ki oyun oynamak zorunda değilsiniz Sihir'de; çayınızı, kahvenizi içerken arkadaşlarınızla sohbet edebilir, kitap okuyup müzik de dinleyebilirsiniz. Sihir'in ilginç bir de mönüsü olduğunu belirtelim. Neler mi var mönüde? İçeceklerden Hayat İksiri, Bataklık Suyu, Deep Blue, Ork Bulamacı; yiyeceklerden Deli Dumrul, Amcan, Kagonesti ve Ejder Ziyafeti.

Geçit Cafe

Geçit Cafe ise Sihir'e göre nispeten daha yeni. Moda Caferağa Mahallesi'nde geçtiğimiz Mayıs ayında açılmış. Geçit Cafe'nin açıldığı binada daha önce ‘‘Şaplin’’ ve ‘‘JBD’’ (Jazz Blues Sevenler Derneği’) faaliyet gösteriyormuş. Mekánın tüm restorasyon ve dekorasyon işlerini Geçit'in işletmecisi Erbuğ Kaya ve arkadaşları üstlenmiş. Şu anda çok yeni olduklarından henüz tanınmıyorlar ama kış sezonunun oldukça hızlı geçeceğinden ümitliler. Geçit Cafe'nin bulunduğu bina üç katlı. İlk katta mutfak ve henüz hazırlanmamış özel FRP odası, ikinci katta cafe bölümü ve en üst katta ise bilgisayarlar var. Burada da tıpkı Sihir'de olduğu gibi her tür oyunu oynayabilirsiniz. Erbuğ Kaya, oyun oynamaya olan merakı yüzünden bu işe bulaşmış. Akrabası Ekrem Köroğlu'nun finansörlüğünde açılan Geçit Cafe'yi Erbuğ, Başar Gençer, Gökçe Çalışkan ve Funda Karademir'den oluşan dörtlü idare ediyor. Geçit Cafe'de de bir FRP fırtınası esiyor. Üstelik Geçit'in kadrolu 6 tane de DM'i (Dungeon Master-Oyun Yöneticisi) var. Biz görüşmeye gittiğimizde FRP dışında sadece Scrabble vardı ama diğer bütün masaüstü oyunların da alındığını söylediler. Yani halihazırda oyun oynamak isteyenleri bekleyen daha bir sürü ‘‘oyuncağı’’ var Geçit'in. Oyunlar tamam da, mönü konusunda bir sorunları var: Henüz bir ahçı ile anlaşmadıklarından müşterilerin oyun sırasındaki yeme-içme hızına yetişememeleri. Erbuğ Kaya, bir ahçı bulur bulmaz zaten fantastik olan mekánlarına fantastik bir mönü de ekleyeceklerini belirtiyor.

l Sihir Cafe, Ihlamurdere Cad. Altıntaş Sok. 27/A, Beşiktaş. Tel: (0212) 227 99 55

lGeçit Cafe, Caferağa Mah. Dumlupınar Sok. 23, Moda-Kadıköy. Tel: (0216) 345 50 86

FRP NEDİR?

Yazıda bolca FRP dedik. Dedik de nedir bu FRP? Basit anlamda FRP, FRP&MAGIC dergisi yazarlarından Emre Arın'ın da dediği gibi ‘‘evciliğin büyükler için olanı’’. Yani küçükken oynadığımız evciliğin, askerciliğin, detektifçiliğin ‘‘artık büyümüş’’ olan bizlere uyarlanmış hali. Özel bir senaryo çerçevesinde ve bir oyun yöneticisinin (DM) yönlendirmesiyle oyanan FRP'de kendi yarattığınız bir karakteri canlandırıyorsunuz. Örneğin benim karakterim kendi kendine konuşan, durmadan pipo içen, atlardan nefret eden bir insan olsun derseniz oyun içinde o karakter gibi kendi kendinize konuşup yine oyun içinde karşılaşacağınız olası atlardan nefret etme rolü yapmanız gerekiyor. Özel hazırlanmış fantastik dünyalarda geçen FRP'lerin yanı sıra günümüzde ve gelecekte geçen senaryoların bulunduğu FRP'ler de var. Aslında FRP birkaç satırda anlatılmaz ama basit olarak FRP dediğimiz oyun bu işte.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!