Yeşilçam'ın iki emekçisine onur ödülü

Güncelleme Tarihi:

Yeşilçamın iki emekçisine onur ödülü
Oluşturulma Tarihi: Kasım 29, 2008 12:21

Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen Üçüncü Uluslararası Bursa İpek Yolu Film Festivalinde Yeşilçam’ın usta oyuncuları Sırrı Elitaş ve Süheyl Eğriboz’a emek ödülü verildi.

Haberin Devamı

SONUNDA BİRİSİ ONLARI DA HATIRLADI

Bursa Büyükşehir Belediyesince düzenlenen “3. Uluslararası Bursa İpek Yolu Film Festivali”, “kırmızı halı” geçişi ve törenle başladı.
Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi'ndeki kokteyl ve açılış törenine, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Kırgızistan Kültür ve Enformasyon Bakanı Sultan Rayev, ünlü Meksikalı aktör Gael Garcia Bernal, Hülya Koçyiğit, Meltem Cumbul, Burcu Kara, Osman Sınav, Atilla Dorsay, Murat Han gibi oyuncu, yönetmen ve yapımcıların yanı sıra iş ve siyaset dünyasının önemli simaları katıldı.  

Bakan Günay, açılış konuşmasında, bir yıl sonra daha büyük bir salon ve daha geniş bir katılımla gerçekleştirilen festivalin 3. buluşmasında bulunduğu için çok mutlu olduğunu söyledi. 

Festivale, dünyanın dört bir yanından çok sayıda davetlinin katıldığını belirten Günay, şöyle konuştu:
“Türk sineması, son yıllarda çok büyük başarılara imza atıyor. Türk sineması gün geçmiyor ki uluslararası festivallerde, şenliklerde ödül almasın. Bunlar çok güzel çalışmalar ve Türk sinema kariyeri ile duygu dünyasına büyük katkılar sağlıyor. Bu festivalinde giderek büyüyeceğine ve daha büyük platformlara taşınacağına yürekten inanıyorum. Burada emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.”
Günay, merhum yazar Cengiz Aytmatov'un kardeşi Roza Aytmatov'a da festivalin açılışına katıldığı için teşekkür etti.

TÖREN KONUŞMALARI

Büyükşehir Belediye Başkanı Hikmet Şahin de ipek yolu kervanının, program kalitesi, festival bölümleri ve konuklarını zenginleştirerek, adeta yüküne yük katarak yoluna devam ettiğini söyledi.

İpek yolunun, sadece en güzel kumaş olan ipeğin değil, dünyadaki bütün zenginliklerin de yolu olduğunu dile getiren Şahin, Bursa'nın tarih boyunca doğudan batıya, batıdan doğuya her türlü zenginliğin taşındığı İpek Yolu'nun en kadim durağı olduğunu kaydetti.
Şahin, bu sorumluluk bilinciyle bütün dünyayı bu yolun en güzel durağında, sinemanın büyülü dünyasında buluşturacaklarını ifade etti.
Kırgızistan Kültür ve Enformasyon Bakanı Rayev ise Kırgız yazar Cengiz Aytmatov filminin, Türkiye'deki bir festivalde gösterileceği için çok mutlu olduklarını dile getirerek, festivale kendilerine davet edenlere teşekkür etti.

Usta oyuncular Korhan Abay ve Ebru Cündübeyoğlu'nun sunduğu törende, Meksikalı aktör Bernal'a, Roza Aytmatov'a ve “Elveda Gülsarı” filminin oyuncularına Altın Karagöz Heykelciği verildi.

Haberin Devamı

Bernal, heykelciği alırken, festivale katılmak için geldiği Türkiye'yi en kısa zamanda yeniden hem tatil hem de keşif amacıyla ziyaret etmek istediğini belirtti.

Törende bulunduğu için çok mutlu olduğunu dile getiren Bernal, Türkiye'de Türkçe bir filmde oynamaktan büyük bir memnuniyet duyacağını kaydetti.

Bu arada, 30 Kasımda 30. doğum gününü kutlayacak olan Bernal'ın doğum günü de gecede kutlandı.

ONUR VE EMEK ÖDÜLLERİ

Gecede, Türk sinemasının 2 büyük ismi Muhterem Nur ve Sezer Sezin'e “Onur Ödülü”, Türk sinemasına yardımcı oyuncu olarak büyük emekler veren Sırrı Elitaş ve Süheyl Eğriboz'a da “Emek Ödülü” verildi.

Rahatsızlığı nedeniyle törene katılamayan Muhterem Nur'un ödülü, hayat arkadaşı Müslüm Gürses'e verildi. Gürses, ödülü aldıktan sonra istek üzerine Muhterem Nur'a hitaben “Vazgeçmem Senden” adlı şarkıyı okudu. Gürses'in şarkının sonunda kendisine “Baba” diye seslenen bir hayranına “Efendim” diye yanıt vermesi salondaki izleyicileri güldürdü.
Ünlü şarkıcı Teoman da Bursa Bölge Devlet Senfoni Orkestrası eşliğinde 3 şarkı söyleyerek, törene renk kattı. Teoman'ın “Paramparça” adlı şarkısına Müslüm Gürses eşlik etti.

Törenin ardından, açılış filmi olarak, Cengiz Aytmatov'un kaleme aldığı ve “Ardak Amirkulov”un sinemaya uyarladığı 2008 yapımı “Elveda Gülsarı” filmi gösterildi.

FESTİVAL HAKKINDA

Dünya sinemasının seçkin örneklerinin bir araya getirildiği festival, çoğu Türkiye'de ilk kez izleyiciyle buluşacak toplam 120 filmine ev sahipliği yapacak.

Sergilerin de izlenime sunulacağı festival, çok sayıda yönetmen ve oyuncuyu sinemaseverlerle buluşturacak.

Festival kapsamında ulusal ve uluslararası Altın Karagöz Uzun Metraj Film yarışmaları düzenlenecek.
Filmler, jüri tarafından en iyi film, en iyi yönetmen, en iyi senaryo, en iyi kadın oyuncu ve en iyi erkek oyuncu kategorilerinde değerlendirilecek.

Festival, 4 Aralık tarihine kadar sürecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!