Yeşilçam'a sigara molası

Güncelleme Tarihi:

Yeşilçama sigara molası
Oluşturulma Tarihi: Şubat 18, 2010 12:40

Ankara’da bir mahkeme, RTÜK’ün TV’lere verdiği sigara cezalarının, 1996 öncesi çekilen film, dizi ve klipler için uygulanamayacağına karar verdi.

Haberin Devamı

Zeyna'dan şaşırtan sevişme sahnesi / Polemik

GS-FB rekabeti de bir yere kadar / Haber-Galeri

Aklını Tuba Büyüküstün'e takan ünlü kim? / Magazin

Galatasaray'da tarihi rekor / Spor

RTÜK’ün ‘’Mafya üyeleri sigara içiyor’’ diye, Tenten çizgi filmine para cezası vermesi tartışmalara neden olurken, Ankara 4. Sulh Ceza Mahkemesi, 4207 sayılı sigara kanunu çıkmadan önce çekilen filmlerde ‘’Bu yasağın uygulanamayacağına’’ hükmetti. Gazeteport’un haberine göre karar kesinleştiği taktirde, 26 Kasım 1996 tarihinden önce çekilen film ve kliplerdeki sigara içilen sahneler artık kapatılmayacak. Bu karar özellikle eski Yeşilçam filmleri ile, dünya klasikleri arasına giren eski filmleri etkileyecek…

 

Haberin Devamı

BUZLAMA KALKABİLİR

 

Ankara 4. Sulh Ceza Mahkemesi, RTÜK’ün uyguladığı 50 bin liralık sigara cezaları nedeniyle yapılan bir itirazı değerlendirdi. Tütün mamulleri yasası gereği, film ve kliplerde sigara içilen sahnelerin ekrana getirilmemesi ve ‘’Mozaik ya da buzlanma’’ yöntemiyle kapatılmasının öngörüldüğü hatırlatıldı. Ancak yasanın 26 Kasım 1996 tarihinde yürürlüğe girdiği ve bu tarihten önce çekilen filmlerdeki sigara sahnelerini bağlamayacağı kararına varıldı. RTÜK ise bu karara itiraz etti. Dosya Yargıtay’a gönderildi. Yargıtay mahkemenin kararını onayladığı taktirde, 1996 öncesi çekilen filmlerdeki sigara içilen sahneler kapatılmayacak.

 

 

Tenten çizgi filmine sigara cezası verilmesine karşı şıkan RTÜK üyesi Hülya Alp ’a yaptığı açıklamada ‘’ Mahkemenin verdiği karar,kurum itirazından dolayı kesinleşmemiş olmakla birlikte, 4207 Sayılı kanunun ilgili hükümlerinin TV programlarının niteliklerine bağlı olarak nasıl farklı şekilde yorumlanabileceği hususunda bir yeni ufuk açmaktadır. 4207 Sayılı Kanunun TBMM tarafından onayından daha önce yapılmış ve satın alınmış bir çizgi filmin bu kanunun hükümleri açısından sorgulanıyor olması uygulamaya ve akla uygun düşmemektedir’’ dedi.

 

DİĞER HABERLER

  

  

  

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!