Yeşil türbanla ilahi okudular

Güncelleme Tarihi:

Yeşil türbanla ilahi okudular
Oluşturulma Tarihi: Nisan 07, 2008 11:52

Şanlıurfa’da geçtiğimiz yıl Mustazaf-Der’in düzenlediği ‘Kutlu Doğum Konferansı’nda sahneye çıktıkları için Genelkurmay Başkanlığı’nın 27 Nisan 2007’deki tepkisine yol açan yeşil kıyafetli türbanlı kız çocuklarından oluşan grup, bu yıl Şanlıurfa’nın Ceylanpınar İlçesi’nde ortaya çıktı.

Haberin Devamı

KIZ ÇOCUKLARI YEŞİL TÜRBANLA İLAHİ OKUDU

Ceylanpınar’da sahneye çıkan küçük kız çocukları, bir önceki yıl olduğu gibi yine yeşil kıyafet ve başörtülü olarak izleyicilere ilahiler okudu.
Mustazaflar ile Dayanışma Derneği Ceylanpınar Temsilciliği tarafından, Kutlu Doğum Haftası kapsamında dün ilçenin Adana Mahallesi’nde bulunan İMKB İlköğretim Okulu yanındaki boş arazide düzenlenen etkinliğe, yaklaşık bin kişi katıldı. Programa katılan çoğunluğu kara çarşaflı kadın ile erkekler, araya çekilen şeritle etkinliği harem- selamlık şeklinde izledi. Yapılan konuşmaların ardından araziye kurulan platformda sahneye, geçen yıl Şanlıurfa il merkezinde olduğu gibi yine yaşları 5 ile 12 arasında değişen 8 kız çocuğu çıktı. Başları örtülü olan ve yeşil renkte tek tip kıyafet giymiş kızlardan biri def (arbane) çalarken, diğer 7 kız çocuğu ise ilahi okudu. Mardin’in Kızıltepe İlçesi’nden geldikleri ve bu tip etkinliklerde sahneye çıktığı belirtilen kız çocuklarının ilahi okumaları sırasında izleyiciler sık sık salavat getirdi.

Haberin Devamı

Geçen yıl tepkiye yol açmalarına aldırmadan sahneye çıkan 8 kız çocuğu, yaklaşık yarım saat ilahi okuduktan sonra sahneden ayrıldı.

DAVA AÇILMIŞTI
Geçen yılki kutlamanın ardından Şanlıurfa Emniyet Müdürlüğü Güvenlik Şubesi Müdürlüğü, etkinliğe ait görüntüleri incelemiş, savcılığa iletilen görüntülerde kutlamalar sırasında İstiklal Marşı’nın okunmadığı saptanmıştı. Bunun üzerine o dönemin dernek başkanı Mehmet Kışlar, yöneticileri Bülent Alkanat, Mehmet Emin Baykar, İbrahim Halil Bilen ve Mehmet Sarısaç hakkında, TCK’nın 300'üncü maddesinde yer alan ‘İstiklal Marşı’nı alenen aşağılamak’ suçundan dava açılmıştı. 6 aydan 2 yıla kadar hapis istemiyle yargılanan sanıklar, kasıt olmadığını, böyle bir şey olması halinde Türk bayrağı ve Atatürk posterlerinin de yer almayacağını söylemeleri üzerine 2’nci Asliye Mahkemesi’nde 17 Temmuz’da beraat etmişlerdi.

KUTLU DOĞUM HAFTASI ÇAMLIK RESTORANT'TA DA KUTLANDI
Mustazaf-Der Şanlıurfa Şubesi tarafından, Kutlu Doğum Haftası nedeniyle Çamlık Restorant’ta ‘Kutlu Doğum Konferansı’ düzenlendi. Polis noktasında aramadan geçirildikten sonra salona alınan 500 erkek ön taraflarda, 50 çarşaflı kadın ise erkeklerin arkasında oturdu. Kuran-ı Kerim okunması ile başlayan gecede daha sonra Kardeşler İlahi Grubu üyeleri ilahiler seslendirdi. Gecenin açılış konuşmasını yapan Mustazaf-Der Şube Başkanı Cemal Çınar, kendilerinin yoksulluk, fakirlik ve ihtilaf ile mücadele ettiklerini belirterek, fakir ile zengin arasında köprü görevi gördüklerini kaydetti.

Haberin Devamı

‘PEYGAMBER, EŞLERİNİ BOŞAYACAKTI’
Çınar’ın ardından kürsüye ‘Alim’ sıfatıyla çağrılan Mustafa Durgun, Hz. Muhammed’in hayatını anlattı. İnsanların, İslamiyet’in emrettiği şekilde yaşaması gerektiğini ifade eden Durgun, kadınların dünya malına düşkün olmaması gerektiğini, Hz. Muhammed’in bile dünya malı isteyen eşlerini boşamaya kalkıştığını iddia ederek, “Kadınlar, dünyalık istemeyin. Allah, peygamber, kuran, sünnet ve sevgisi isteyin. Allah evinize bereket versin, yoksa kim dünyadan giderken parayı cebine koyup götürüyor. Götürse bile mezarda çarşı var mı ki, gitsin alışveriş etsin. Öyle ise ölmeden Allah rızası için malınızı nafakasını verin, yoksa heba olur ya da sizden sonra gelenler har vurup harman savurur, günahı da size kalır” dedi.

Haberin Devamı

KÜRTÇE YAĞMUR DUASI
Durgun’un ardından kürsüye çağrılan isimleri açıklanmayan, 10 yaşlarındaki türbanlı 2 kız çocuğu peygamber sevgisini anlatan şiir okudu. Günlük kıyafetler giydikleri ve biri beyaz çiçekli, diğeri de kırmızı puanlı türban taktıkları görülen kız çocuklar, şiirlerini okuduktan sonra tekrar kadınlar için ayrılan bölüme gitti. Kız çocuklarından sonra kürsüye çıkan Araştırmacı-Yazar Mehmet Ali Gönül de Hz. Muhammed’in hayatını ve ona inananların sevgisini anlatan bir konuşma yaptı. Davetlilerden gelen talep üzerine dernek yöneticileri tarafından platforma çağrılan Mahmut Kılıç, önce Kürtçe bir konuşma yaptı, ardından da yine Kürtçe yağmur duası yaptırdı. Yağmur duasının ardından geç saatlere kadar devam eden konferans, dua edilmesi ile son buldu.

Haberin Devamı

GENELKURMAY’IN TEPKİSİNİ ÇEKMİŞTİ
Mustazaf-Der tarafından geçen yıl 22 Nisan gecesi Şanlıurfa’nın Atatürk Spor Salonu’nda düzenlenen ve yaklaşık 2 bin kişinin katıldığı Kutlu Doğum Konferansı’nda, yaşları 5 ile 12 arasında değişen yeşil renkte giyinmiş, başları örtülü 8 kız çocuğu arkalarında Atatürk posteri ve Türk Bayrağı önünde ilahi okumuştu. Sahnede ilahileri ile tribünlerin alkışlarını toplayan küçük kız çocuklarının yanı sıra, geceye katılan küçük kız çocuklarının büyük bölümünün başlarının örtülü, bazılarının ise başörtülerinin üzerine Arapça yazılı bandajlar takmış olduğu görülmüştü. Genelkurmay Başkanlığı, 27 Nisan 2007’de gece yarısı internet sitesine koyduğu bildiride yaşananlara tepki göstermişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!