Yerli işbirlikçilerle Lozan'ın öcünü alıyorlar

Güncelleme Tarihi:

Yerli işbirlikçilerle Lozanın öcünü alıyorlar
Oluşturulma Tarihi: Aralık 20, 2000 00:00

Haberin Devamı

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Vural Savaş dün yaptığı yazılı açıklamada, Atatürk'ün ‘düşman devletler’ diye nitelediği devletlerin ‘yerli işbirlikçileriyle’ Türkiye'nin bölünüp, ‘‘Lozan'ın öcünün alınması’’ için harekete geçtikleri mesajını verdi.

Listede ilk sırada yer almasına karşın Çankaya Köşk'ünden vize alamayan Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Vural Savaş, Cumhurbaşkanı Sezer'i üstü kapalı ama sert bir dille eleştirdi. Savaş dün yaptığı yazılı açıklamada, 19 Mayıs 2000'de yaptığı konuşmadaki, ‘‘Atatürkçü kişileri görevlerinden uzaklaştırmaya çalışacaklar’’ uyarısını hatırlattı. Savaş, Atatürk'ün ‘düşman devletler’ diye nitelediği devletlerin ‘yerli işbirlikçileriyle’ Türkiye'nin bölünüp, ‘‘Lozan'ın öcünün alınması’’ için harekete geçtiklerini ve kendisi gibi devlete sadakatle hizmet eden kişilerin ise görevden uzaklaştırıldığı mesajını verdi. Savaş, tek sayfalık açıklamasında, 19 Mayıs 2000'de Samsun'da yaptığı konuşmaya yer verdi. Bu konuşma özetle şöyle:

‘‘Atatürk'ün ‘düşman devletler' olarak nitelendirdiği devletler, başka güçlü devletleri de arkalarına alarak, Lozan'ın öcünü almaya hazırlanıyorlar. Çünkü başa çıkılamayacak kadar büyük ekonomik güçlerini, siyasi nüfuzlarını kullanarak, ülkemizin her kesiminde yerli işbirlikçilerini yarattılar. Bunları yapmakla amaçladıkları şey, irtica ve bölücülüğün önünü açmak ve böylece savunmasız kalan Türkiye Cumhuriyeti'ni paramparça etmektir.’’

GERÇEKLERİ AÇIKLAYACAĞIM

Savaş, Sezer’in göreve devamına izin vermemesinin gerçeklerini vatandaşın daha iyi algılamasına neden olacağını belirterek, şöyle dedi: ‘‘İrtica ve bölücülük yanlılarının, ikinci cumhuriyetçilerin, çıkar amaçlı suç örgütlerinin sevinç çığlıkları bitinceye kadar bekleyeceğim. Görevimin sona erdiği 21 Ocak 2001 tarihinden sonra emekliliğimi isteyeğim ve gerçekleri halkımıza açıklayacağım.’’

BAYKAL'DAN SAVAŞ'A DESTEK

Öte yandan CHP lideri Baykal, Savaş'ın atanmamasının kendisi için sürpriz olduğunu söyledi. Doğru olanın en yüksek oyu almış olan Savaş'ın yeniden atanması olduğunu söyleyen Baykal, ‘‘Ancak Sayın Cumhurbaşkanı böyle takdir etmiştir. Bu takdirini de tartışmam’’ dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!