Yenisinden eski savcıya örgüt suçlaması

Güncelleme Tarihi:

Yenisinden eski savcıya örgüt suçlaması
Oluşturulma Tarihi: Nisan 17, 2015 01:35

ANKARA Cumhuriyet Başsavcılığı’nca yürütülen 2010 yılı KPSS sınavında soruların sızdırılması soruşturmasında ilginç bir gelişme yaşandı.

Haberin Devamı

KPSS’de usulsüzlük iddialarını soruşturan Ankara Cumhuriyet Savcısı Yücel Erkman, kendisinden önce yaklaşık dört yıl boyunca bu soruşturmayı yürüten eski Ankara Cumhuriyet Başsavcıvekili Şadan Sakınan hakkında Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’na (HSYK) suç duyurusunda bulundu. Erkman, Sakınan’ı delil niteliği taşıyan sınav kitapçıklarını imha ettirmekle suçladı.
Erkman, şikâyet dilekçesinde, 2010 KPSS’ye ilişkin “delil niteliği taşıyan sınav kitapçıklarının imha edildiğini”, “Turgut Özal Düşünce ve Hamle Derneği’ndeki aramaya katılan şüpheli polis memuru Ömer G.’nin, aramadan bir gün önce dernek kurucularından Mehmet Hanefi S.’yi aradığını ve aynı gün dernekteki bilgisayarlara format atıldığını” öne sürdü ve Savcı Sakınan’ı bunlarla bağlantılı olmakla suçladı. Şüpheli Öner G.’nin ifadesi ve bilgisayarlara format atıldığını gösteren TÜBİTAK raporunu ekleyen Erkman, Sakınan’a ‘örgüt üyeliği’ veya ‘örgüte bilerek isteyerek yardım etme’ suçlamalarından hangisinin yöneltileceğini ise HSYK’nın takdirine bıraktı.

Haberin Devamı

BİR SORUŞTURMA, BİR İNCELEME İZNİ

KPSS soruşturmasıyla ilgili Sakınan hakkında bir soruşturma ve bir inceleme izni verip müfettiş görevlendiren HSYK, yeni bir inceleme izni vermeye gerek olup olmadığını ise önümüzdeki hafta kararlaştıracak. Savcı Ekmen’in suç duyurusunun HSYK 3. Dairesi’nin gündemine alındığı bildirildi. HSYK yetkilileri Hürriyet’e, “Sayın Sakınan hakkında KPSS soruşturması konusunda bir soruşturma ve bir inceleme yürütülüyor. Savcılıktan gönderilen son dosyada yeni iddialar varsa ve inceleme izni gerektiriyorsa bu izin verilir. Aksi halde, aynı konuda yeniden bir izne gerek yoktur. Savcılıktan gelen bu dosya ve ihbar yazısı da aynı müfettişe verilir; bu iddialar da araştırılır” dediler.

‘PARALEL YARGI’YA DA GİREBİLİR

Savcı Sakınan hakkında daha önce malvarlığında olağanüstü artış ve Hâkimliğe Geçiş Sınavı’nda takipsizlik kararı verdiği gerekçesiyle HSYK soruşturma izni vermişti. HSYK’nın, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yazısı üzerine başlattığı ‘paralel yargı’ iddiasıyla ilgili inceleme dosyasında, KPSS soruşturması ve Sakınan’ın da adının yer alabileceği iddia ediliyor.

Haberin Devamı

Yeni savcıya: Kendisine yakışmadı

Şadan Sakınan, Yücel Erkman’ın suç duyurusu üzerine Hürriyet’e özetle şunları söyledi:“Meslektaşıma yakıştıramadım. Kendisine göre değerlendirme yapıyor. Bu dosya, benden sonra şimdi Yargıtay üyesi de olan üç ayrı savcıdan geçti. Birisinde dosya 6 ay kaldı, örgütle ilgili hiçbir işlem yapmadı. O zaman onlar hakkında da suç duyurusunda bulunulması gerekmez mi? Suçlamalar çok komik. Derneğin adını Isparta’dan istediğim bir yazı vardı o gelince oradan gördüm. Arama kararı çıkarttım, arandı. Bilgisayar imajları kopyalandı, bana tutanakla getirildi. Meslektaşımın bahsettiği polis memuru Ömer G.’yi tanımam, görüşmedim.

Haberin Devamı

İmha talimatı vermedim

Bizim savcılık olarak ‘Şu kitapları imha edin’ diye bir yazımız yok. O zaman YÖK bize sordu, ‘Bu kitapçıkları ne yapalım’ diye. Biz de ‘Ne yaparsanız yapın’ dedik. İmha edilen kitapçıkların 2010 KPSS sınavlarıyla bir ilgisi de yok. Bizim YÖK’e ‘Şunları imha edin’ diye bir yazımız da yok. Bu soruşturmayı res’en başlattık. Kopya ile ilgili değil, ÖSYM yöneticileriyle ilgili soruşturma yürüttük, bu sorular buradan nasıl çıktı diye.”

BAKMADAN GEÇME!