Yeni yılın ilk fuarı 100 yıllık Detroit

Güncelleme Tarihi:

Yeni yılın ilk fuarı 100 yıllık Detroit
Oluşturulma Tarihi: Ocak 10, 2007 00:00

Yeni yıl ile birlikte yepyeni modellerin yanı sıra otomobil fuarları da sırayla otomobilseverlere kapılarını açacak. 2007 yılının ilk fuarı da otomotivin anavatanı Amerika’da açılıyor. İlk kez 1907 yılında kapılarını açan Uluslararası Detroit Otomobil Fuarı, bu yıl 100’üncü yılını kutluyor. 2007 yılının 4 ana fuarı arasında yer alan Detroit’e otomotiv firmaları ayrı bir önem veriyor.

Fuarda Amerikan markaları gövde gösterisi yaparken, Avrupalı ve Japon üreticiler de yepyeni konsept ve seri üretim modelleriyle dikkat çekiyor.

Bu yıl 750 bin ziyaretçiyi ağırlamayı hedefleyen fuarın, dünyanın dört bir köşesinden gelen yaklaşık 7 bin basın mensubu tarafından ziyaret edilmesi bekleniyor. 1989 yılında ’Uluslararası’ unvanına kavuşan fuar, 2007’de bu özelliği ile 19’uncu kez otomobil severlerle buluşacak. 13 Şubat’ta kapılarını ziyaretçilere açacak olan Detroit Otomobil Fuarı 21 Şubat’a kadar ziyaret edilebilecek.

35 YENİ MODEL SERGİLENİYOR

Toplamda 35 yeni modelin sergileneceği fuarda özellikle ev sahibi Amerikalı üreticilerin yakıt tasarrufuna yönelik hazırladıkları konsept modeller dikkat çekiyor. Ayrıca ’American Muscle’ efsanesine bir dönüş yaşandığı da gözlerden kaçmıyor. Japon üreticilerden Toyota, daha önceki fuarlarda olduğu gibi yine elektrik motoruna sahip spor bir otomobil sergileyerek, gelecekte bu tarz bir otomobil üretmeyi hedeflediğini bir kez daha vurgulamış oluyor. Avrupalı üreticiler de Amerika pazarında başarılı satış rakamlarına ulaşabilecek yeni modellerini de ilk kez bu fuarda sergiliyor. Tüm dünyada yükselen bir trende sahip olan 4 kapılı Coupe dizayna sahip otomobillerin, önümüzdeki yıllarda da sayısının artacağı görülüyor. Ford, Lincoln, Jaguar ve Chrysler gibi üreticilerin sergiledikleri konseptler bu trendin önümüzdeki yıllarda da artmaya devam edeceğinin habercisi.

FORD: Amerikalı üretici Ford, fuarda sergilediği konsept otomobillerle adından söz ettirmek istiyor. Interceptor ismini verdiği konsept model, markanın efsanevi spor otomobili Mustang’in 4 kapılı versiyonu olarak nitelendiriliyor. Ford’un standındaki bir diğer önemli yenilik ise Airstream konsepti. Crossover olarak tasarlanan araç, parlak alüminyum rengi, geniş iç mekanı ve yukarı doğru açılan kapıları ile dikkat çekiyor.

TOYOTA: Japon otomotiv devi Toyota fuarda, FT-HS isimli spor otomobil konseptini sergileyecek. Araçta 3.5 litre hacminde 6 silindirli hibrid motor görev yapıyor. 400 beygir gücündeki konseptin 0-100 km/s hızlanması 4 saniyenin altında olmasına rağmen, araç çok düşük yakıt tüketimi değerlerine sahip.

CHEVROLET: Fuardaki ev sahibi üreticilerden olan Chevrolet, efsane modeli 1969 Camaro’ya sadık kalarak geliştirdiği 2009 Camaro’nun Convertible versiyonunu fuarda otomobilseverlerin karşısına çıkarıyor. Markanın fuarda sergilediği bir diğer model ise elektrik motorlu ’Volt’ adlı konsept.

ROLLS-ROYCE: Dünyanın en lüks otomobil markalarının başında gelen Rolls-Royce, yepyeni Convertible modeli Drophead Coupe’yi görücüye çıkarıyor. Aracın iki kapısı da Phantom modelinde olduğu gibi ters açılıyor.

JAGUAR: Fuardaki bir diğer Avrupalı üretici olan Jaguar da yepyeni konsept otomobili C-XF’i ilk kez sergiliyor. 4 kapılı Coupe olarak tasarlanan konsept, yeni S-Type hakkında ip ucu veriyor.

CHRYSLER NASSAU: Chrysler de 4 kapılı Coupe kavramına yeni bir model ile giriş yapmayı hedefliyor. Büyük bir hatchback gibi görünen araç, 300C modelinin platformunda geliştirilmiş.

MAZDA RYUGA: ’Zoom-zoom’ tasarım felsefesini bir adım daha ileri götüren Japon üretici Mazda, Ryuga konsepti ile gelecekteki otomobillerinin tasarımı hakkında fikir veriyor.

NISSAN BEVEL: Nissan’ın fuardaki konsept otomobili Bevel, çok geniş yükleme ve taşıma hacmine sahip bir SUV olarak tasarlanmış. Aracın içinde 110 voltluk güç çıkışı bulunuyor. Bu güç tavandaki solar panellerin güneş enerjisini elektriğe dönüştürmesiyle elde ediliyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!