Yeni üniversitelere vekil rektör

Güncelleme Tarihi:

Yeni üniversitelere vekil rektör
OluÅŸturulma Tarihi: AÄŸustos 18, 2006 13:28

Yüksek Öğretim Kurulu(YÖK), yasasındaki rektörlerinin hükümet tarafından atanmasını öngören hükmü Anayasa Mahkemesi'nce iptal edilen 15 yeni üniversiteye yeni atama yapmak yerine, bu üniversiteleri yönetim organlarını oluşturarak seçim sürecine hazırlayacak, geçici rektör ataması yoluna gitti.

Haberin Devamı

YÖK Başkanı Prof. Dr. Erdoğan Teziç, yeni isim tartışmalarına meydan vermemek için daha önce atamaları cumhurbaşkanınca yapılan ve halen görevde olan rektörleri, 15 yeni üniversite rektörlüğü için de ek olarak görevlendirdiklerini bildirdi.

 

Anayasa Mahkemesi'nin iptal kararı üzerine 15 yeni üniversite konusundaki YÖK kararı, başkan Teziç tarafından açıklandı. Teziç, YÖK'ün Anayasa Mahkemesi kararını da dikkate alarak, 15 yeni üniversiteye yeni atama yerine, üniversite olmadan önce bağlı oldukları ünhiversitelerin Rektörlerini ek görevlendirme olarak atama kararı aldığını bildirdi. Teziç. "tedbiren" atanan rektörlerin bu üniversitelerde yeni kadrolar ve yönetim kurullarının oluşumu ve seçim takviminin gerçekleştirilmesi sürecinde görev yapacaklarını kaydetti. Teziç, seçim sürecinin tamamlanmasıyla da bu üniversitelerde olağan döneme geçilmiş olacağını ifade etti.  Teziç'in yaptığı açıklamaya göre 15 üniversitenin seçim süreci sonuna kadar görev yapmak üzere atanan geçici rektörleri şöyle: 

Haberin Devamı

 

Adıyaman Üniversitesi Rektörlüğü: İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Hilmioğlu

 

KırÅŸehir Ãœniversitesi Rektörlüğü:ÂHacettepe Ãœniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tunçalp Özgen

 

Amasya Üniversitesi Rektörlüğü: 19 Mayıs Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ferit Bernay

 

Bozok Ãœniversitesi Rektörlüğü: ErciyesÂÃœniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cengiz UtaÅŸ

 

Düzce Üniversitesi Rektörlüğü: İzzet Baysal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Atilla Kılıç

 

Erzincan Ãœniversitesi Rektörlüğü: Atatürk Ãœniversitesi Rektörü Prof. Dr. YaÅŸar Sütbeyaz Â

 

Giresun Üniversitesi Rektörlüğü: Karadeniz Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Özen

 

Haberin Devamı

Çorum Üniversitesi Rektörlüğü: Gazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kadri Yamaç

 

Kastamonu Üniversitesi Rektörlüğü: Gazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kadri Yamaç

 

Burdur Üniversitesi Rektörlüğü: Süleyman Demirel Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Metin Lütfi Baydar

 

Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Rektörlüğü: Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Enver Duran

 

Ordu Üniversitesi Rektörlüğü: 19 Mayıs Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ferit Bernay

 

Rize Üniversitesi Rektörlüğü: Karadeniz Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Özen

 

Uşak Üniversitesi Rektörlüğü: Afyon Kocatepe Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Halim Sözbilir

 

İSİM TARTIŞMALARINI ÖNLEMEK İÇİN

 

Haberin Devamı

Teziç, geçici rektör ataması kararını, 15 yeni üniversitenin kuruluş kanununun 8'inci maddesinin bir bendindeki "Bu kanunla yeni kurulan ve bağlantısı değiştirilen yüksek öğrenim kurumlarında ortaya çıkacak sorunlar YÖK tarafından çözülür" hükmüne dayandıklarını belirtti. Teziç, bu üniversitelerin öğrencilerinin bulunduğunu, öğretim üyelerinin olduğunu, ancak Profesör sayılarının yetersiz olduğunu belirtirken, bu öğrenim döneminde bu üniversitelerin faaliyete geçeceğini, öğrencileri ve ailelerini güç durumda bırakmamak için de biran önce geçici görevlendirmeye gittiklerini söyledi.

 

Teziç, ayrıca bu kararla yeni atamalar yapmayıp Cumhurbaşkanınca atamaları yapılmış rektörleri ek olarak görevlendirerek, yeni isim tartışmalarının doğmasını da önlemiş olduklarını belirtti.  Teziç, yasanın siyasi iradenin bir tercihi olduğunu, Anayasa Mahkemesi iptali sonrasında çözüm bulma görevinin ise kendilerine ait olduğunu, bu atamalarla da görevlerini yaptıklarını söyledi.

 

Haberin Devamı

Anayasa Mahkemesi'nin iptali sonrasında ortaya çıkan boşluğu giderme görevinin kendilerine düştüğünü, bu çerçevede zaman sorunu yaşamamak için geçici rektör ataması yaptıklarını anlatan Teziç,  15 üniversiteye ilişkin yasa çıkarken bu konudaki görüşlerini ortaya koyduklarını belirterek şöyle dedi:  

 

"Biz düşüncelerimizi stratejik çalışmamızda ortaya koyduk. Zaman içinde Türkiye'nin artan sayılarda üniversiteye ihtiyacı olduğunu, ancak altyapı hazırlıklarının yapılması için bunların zamana yayılarak değerlendirmesi gerektiğini düşünüyoruz. Kaldı ki bizim bu kanun görüşüldüğü zaman önerimiz var.15 üniversite talebi değerlendirilirken '4 üniversite hemen kurulmaya hazır. Bunlarla ilgili sorunumuz yok' dedik. 8'i için ek kadrolar verilirse kısa zaman içinde bu da yapılabilir ama 3'ü için altyapı ve kadro için daha uzun zaman dilimine ihtiyaç olduğunu söylemiştik."

 

Haberin Devamı

Teziç, 15 üniversitenin tamamının aynı takvim içinde çalışmasının şart olmadığını, hazırlık durumlarına göre her üniversitenin kendi süreci içinde hazırlıklarını tamamlayacağını, 4 üniversitenin en kısa sürede seçim takvimini tamamlayabilecek aşamada olduğunu da bildirdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!