"Yeni Ufuklar" fırlatıldı

Güncelleme Tarihi:

Yeni Ufuklar fırlatıldı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 19, 2006 22:23

Güneş sisteminin en uzak gezegeni Plüton'a gidecek Amerikan uzay aracı “New Horizons” (Yeni Ufuklar) bu gece uzaya fırlatıldı.

Uzay aracı, Florida'daki Cap Canaveral uzay üssünden TSİ 21.00'de Plüton gezegenine doğru yola çıktı.
Aracın fırlatılışı, daha önce iki kez ertelenmişti.

On yıl sürecek yolculuğuna 60 metre boyundaki Atlas-5 roketiyle çıkan “Yeni Ufuklar”, uzun yolculuğunda radyoaktif plütonyum yakıtını kullanacak.

700 milyon dolarlık aracın hedefi Plüton, Dünya'ya ortalama 5,7 milyar kilometre uzakta bulunuyor.

Ay büyüklüğündeki Plüton'a gidecek araç, bugüne kadar yapılmış uzay araçlarının en hızlısı. Araç, Dünya'nın çekim alanından çıktıktan sonra saatte 77 bin km hızla yol alacak. Bu, bir merminin saniyede 1,5 km'lik hızının 10 katı demek.

Plüton'da sıcaklık eksi 253 dereceye kadar düşüyor. Yani Plüton, atom hareketinin bile durduğu mutlak 0'dan (-273) sadece 20 derece daha sıcak.

“New Horizons” aracı, adını ilkçağların yeraltı tanrısından alan Plüton'un, 1978'den beri bilinen tek uydusu olan ve adı “ölü taşıyıcısı” anlamına gelen Charon'u da yakından inceleme imkanı sağlayacak.

Amerikalı astronom Clyde Tombaugh, 75 yıl önce Arizona eyaletinde Flagstaff-Lowell Gözlemevi sayesinde Plüton'u keşfetti. Uydu Charon'u ise yine Amerikalı astronomlar James Christy ile Robert Harrington 1978 yılında buldu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!