Yeni SUK Başkanı bugün belli olacak

Güncelleme Tarihi:

Yeni SUK Başkanı bugün belli olacak
Oluşturulma Tarihi: Kasım 07, 2012 14:56

Katar'ın başkenti Doha'da düzenlenen Suriye Ulusal Konseyi (SUK) toplantısı bu akşam sona eriyor.

Haberin Devamı

Dört gündür devam eden toplantıda SUK'un yeni başkanının seçilmesi için yapılan oylama öğle saatlerinde başladı. Oylama, bazı aksaklıklardan dolayı gecikmeli olarak yapılıyor. Oylama sonucunun geç saatlere sarkabileceği tahmin ediliyor.

SUK başkanı, yeni tüzük doğrultusunda kademeli olarak seçilecek. Buna göre SUK üyeleri, ilan edilen adayların içinden 40 kişiyi Genel Sekreterlik için seçecek. Ardından Genel Sekreterlik içinden en çok oyu alan 11 kişi, Yürütme Kurulu'na gönderilecek. Bu kişilerden biri yeni SUK başkanı olacak.

Toplantıya iştirak eden muhalif gruplar dün akşam saatlerinde aday listelerini hazırlayarak sundu. Toplam 105 adayın bulunduğu listenin yarısını SUK içindeki Kürt gruplar, Şam Deklarasyonu ve Müslüman Kardeşler'den (İhvan) isimler oluşturuyor.
Oylamalar devam ederken toplantının yapıldığı salonda bir yandan da Riyad Seyf'in geçici hükümete yönelik önerisi görüşülüyor. Seyf, dünden beri birçok ülkenin büyükelçisi ile görüşmelerde bulunuyor.

SEYF'İN ÖNERİSİNE SUK'UN ŞARTLARI
Öte yandan SUK'un, basına kapalı olarak yapılan toplantılarda, Seyf'in önerisine karşı bazı şartlar sunduğu öğrenildi.

Haberin Devamı

SUK'un sunduğu şartların başında, Seyf'in önerdiği geçici hükümetin kurulmasına, oluşturulacak 300 kişilik bir “Genel Kurul”un yetki vermesi geliyor. Genel Kurul'a farklı siyasi grupların katılması, ancak en yüksek temsilin SUK tarafından olması isteniyor.

SUK ayrıca, Genel Kurul'un, Suriye'de, Özgür Suriye Ordusu'nun (ÖSO) kontrolünde bulunan kuzey bölgede toplanmasını istiyor.

SUK'un diğer bir şartıysa uluslararası toplumun desteğini almadan geçici hükümetin ilan edilmemesi.

Seyf'in önerdiği, geçici hükümetin yalnızca dışişleri, savunma ve sağlık gibi önemli bakanlıklardan oluşması SUK'un sunduğu şartlardan bir diğeri.

Öte yandan 8 Kasım Perşembe günü SUK dışındaki muhalif grupların da katılacağı ve dört gündür devam eden toplantıların değerlendirileceği bir konferans yapılacak.

Heysem Menna başkanlığındaki Suriye Devrim Konseyi'nin (SDK) bu gruplar arasında olacağı belirtiliyor.

Haberin Devamı

Konferansta Riyad Seyf'in önerisi değerlendirilecek ve öneri ile alakalı nihai karar açıklanacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!