Yeni Evita mı 2’nci Chavez mi

Güncelleme Tarihi:

Yeni Evita mı 2’nci Chavez mi
Oluşturulma Tarihi: Nisan 18, 2012 00:50

Arjantin’in “demir leydisi” Cristina Fernandez, enerji devi YPF’yi de kamulaştırıyor.

Haberin Devamı

Karar, 10 milyar dolarlık YPF’yi kontrol eden İspanyol şirketin tepkisini çekti, AB de devreye girdi. Arjantin sol basını Fernandez için “Yeni Evita” dedi ama “Chavezleşti” eleştirileri de geldi.

ARJANTİN’de eşinden devraldığı devlet başkanlığı koltuğunda 2007’den beri oturan Cristina Fernandez de Kirchner, özel emeklilik fonları ve ülkenin en büyük özel havayolu şirketi ile futbol ligi yayın haklarının ardından enerji devi YFP’yi de kamulaştırmak için düğmeye bastı. Şirket yönetimine kararnameyle el koyan Fernandez’in kendi kontrolündeki Kongre’ye gönderdiği tasarı da, YFP’yi kontrol eden İspanyol Repsol’un yüzde 51’lik hissesinin devlet tarafından satın alınmasını öngörüyor. YPF’nin piyasa değeri 10.6 milyar dolar olarak tahmin edilse de, kamulaştırma bedelini Arjantin mahkemesi belirleyecek. Şirketin kalan yüzde 49’u, petrol üreten Arjantin eyaletlerine dağıtılacak.

Reuters’a göre bu, Yukos vakasından beri en büyük kamulaştırma olacak. 2003’e kadar oligark Mihail Hodorkovski’nin kontrolünde Rusya’nın en kârlı şirketlerinden olan Yukos, siyasi olduğu öne sürülen bir sürecin ardından 12.3 milyar dolarlık varlıklarına karşın 2006’da iflasa zorlanmıştı. Yukos’un varlıkları, Rus hükümetinin kontrolündeki petrol şirketlerine düşük maliyetle devredilmişti. Repsol’un hisselerinin dün yüzde 11 düştüğü İspanya, “net ve güçlü bir tepki” vereceğini açıkladı. Avrupa Komisyonu, kamulaştırmanın yatırımcıya kötü sinyal olduğunu belirtti.

Medya ikiye bölündü

Karar, Arjantin basınını da ikiye bölmüş durumda. Sağ eğilimli basında Fernandez’i kamulaştırma politikalarıyla öne çıkan Venezüela Devlet Başkanı Chavez’e benzetti.  Sol eğilimli El Periodico ise Fernandez’i “Yeni Evita” diye övdü. Fernandez, millileştirme kararını, popülist lider Juan Peron’un çok sevilen eşi Eva Peron’u resmeden bir portrenin bulunduğu odada açıkladı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!