Yeni doğan 9 bebek peş peşe öldü

Güncelleme Tarihi:

Yeni doğan 9 bebek peş peşe öldü
Oluşturulma Tarihi: Mart 12, 2002 01:48

Trabzon'daki Farabi Hastanesi'nde 3 gün içinde yeni doğan 9 bebek öldü. 7 Mart'ta 2 bebeğin ölümüyle başlayan korkunç olay, 8 ve 9 Mart'ta 7 bebeğin daha ölümüyle tam bir skandala dönüştü. Bebeklerin kanına mikrop bulaştığı belirlenirken Yeni Doğan Servisi kapatıldı.

Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesi Farabi Hastanesi Yeni Doğan Servisi'nde kuvözde tedavi altına alınan 9 bebek, arka arkaya öldü. 3 gün içindeki bebek ölümleriyle sarsılan hastane yönetimi, Yeni Doğan Servisi'ni kapatırken, bebeklerin enfeksiyon kaptığı ya da kuvözlerin arızalı olduğu üzerinde duruluyor.

Skandal bebek ölümleri, KTÜ Hastananesi'nde şok etkisi yarattı. Yeni Doğan Yoğun Bakım Servisi'nde prematüre doğan veya hasta bebeklerden 9'u, yatırıldıkları kuvözlerde şüpheli biçimde peş peşe öldü.

Kaplan ve Güler Ailelerinin bebeklerinin 7 Mart'ta ölmesinin ardından 8 ve 9 Mart'ta 7 bebek daha hayatını kaybetti. Ölen tüm bebeklerde 'Sepsis' olarak bilinen kana mikrop bulaşması tespit edildi. Bebeklerin 'Pseudomonas' adlı hastane enfeksiyonuna neden olan bakteriyi kaptığından şüphelenildi. Bunun üzerine önlem olarak servisteki diğer bebekler çıkarıldı. Servis dezenfeksiyon için boşaltıldı. Bölümde görev yapan ve hasta bebeklerle temas halinde olan tüm personelden kültür alınarak Enfeksiyon Bölümü Laboratuvarı'na gönderildi.

Adının açıklanmasını istemeyen bir doktor, ‘‘Eğer 10 kuvözün bulunduğu bölümde 9 hasta 3 günde hayatını kaybediyorsa burada başka şeyden şüphelenmek gerekiyor. Kuvözlere oksijen gitmesini sağlayan mekanizmada arıza olabilir. Bu toplu ölüm nedeni olabilir. Zaten hasta olan bu bebeklerin diğer bebeklere oranla oksijene daha çok ihtiyacı oluyor’’ diye konuştu.

Servis sorumlusu: Personel ihmali yok

Yeni Doğan Yoğun Bakım Servisi Sorumlusu Doç. Dr. Yakup Arslan, ölümlere sepsisin neden olduğunu söyledi.

Aşırı hasta talebinden cihazların ve personelin yetersiz kaldığını, çevre illerden gelen hastalara da bakmak zorunda kaldıklarını belirten Doç. Dr. Arslan, ‘‘Çok yoğun bir tempoda çalışıyoruz. Ancak ölümler büyük olasılıkla 'Sepsis' diye bilinen kana mikrop bulaşmasından kaynaklanıyor. Ancak cihazlarda bir arıza olup olmadığını bilemiyoruz. Bir motora kapasitesinden fazla yüklenirseniz o motor yanar, arıza yapar. Cihazların da dinlendirilmesi gerekiyor. Servisimizde yıllık olağan bakım yapılıyor. Bunu her yıl ya da iki yılda bir yaptırırız. Ölümlerde benim ya da personelimin ihmali söz konusu değil’’ diye konuştu.

Yeni Doğan Servisi kapatıldı

Hastane Başhekimi Asım Ören enfeksiyon bölümüyle işbirliği yaptıklarını ve ölümlerin nedenini belirlemeye çalıştıklarını söyledi. Başhekim Ören, ‘‘Yaşanan bu olaydan sonra Yeni Doğan Yoğun Bakım Servisi'ni boşalttık. Muhtemel olabilecek nedenleri de gözönüne aldık. En yoğun sterilize ettiğimiz yer Pediatri bölümüdür. Burada günlük 3 kere kültür aldığımız oldu. İhmal varsa sorumlular hesap verir. Buradaki insanların canla başla mücadele ettiğini biliyorum. Araştırmamızı sürdürüyoruz’’ dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!